Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Ασφαλές βρεφικό δωμάτιο σε 5 βήματα!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Κούνια. Το πρώτο κρεβατάκι του μωρού
Η διαδικασία επιλογής χρωμάτων και διακόσμησης για το βρεφικό δωμάτιο του μωρού είναι σίγουρα διασκεδαστική και συγκινητική. Εξαιρετικής σημασίας είναι όμως και τα ζητήματα ασφαλείας και τους αναλογεί ο ίδιος (ίσως και περισσότερος) χρόνος. Εδώ θα βρείτε πρακτικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το δωμάτιο του μωρού όσο ασφαλές χρειάζεται.

1. Πώς θα είναι οι πρίζες και τα καλώδια ασφαλή στο δωμάτιο;

Πλέον δεν θεωρείται απαραίτητο να υπάρχουν καλύμματα στις πρίζες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σύγχρονες πρίζες έχουν ενσωματωμένη μια αυτόματη απώθηση που εμποδίζει τα παιδιά να κολλούν τα δάχτυλά τους ή άλλα αντικείμενα. Αν δεν είστε σίγουρη για το πόσο παλιές είναι οι πρίζες σας, θα μπορούσατε να ζητήσετε από έναν ηλεκτρολόγο να ελέγξει αν είναι κατασκευασμένες με το BS 1363: 1995.

Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε καλύμματα ούτως ή άλλως, για να αποτρέψετε το παιδί να συνδέσει συσκευές που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες, όπως το πιστολάκι για τα μαλλιά. Αν και το ασφαλέστερο είναι να κρατήσετε τις συσκευές αυτές μακριά από το δωμάτιο.

Φροντίστε το εξωτερικό περίβλημα των καλωδίων ρεύματος να μην είναι ξεφτισμένο ή κατεστραμμένο. Ανάλογα με την κατάστασή τους ίσως χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε.
Τα καλώδια και οι αγωγοί θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από το παιδί και μακριά από πηγές θερμότητας.

Μια καλή ιδέα είναι να εγκαταστήσετε έναν ηχητικό συναγερμό καπνού σε κάθε όροφο του σπιτιού σας. Αν έχετε θέρμανση ή κουζίνα αερίου, θα πρέπει να εγκαταστήσετε και μια ηχητική ειδοποίηση αερίου μονοξειδίου του άνθρακα. Κάντε δοκιμή των συναγερμών κάθε μήνα για να βεβαιωθείτε ότι δουλεύουν και μην ξεχνάτε να ελέγχετε τις μπαταρίες κάθε χρόνο.

2. Είναι τα παράθυρα και οι πόρτες ασφαλείς;

Διαλέξτε κουρτίνες και στόρια χωρίς κορδόνια ή καλώδια. Αν έχουν κορδόνια, να τα δένετε ψηλά και μακριά από το παιδί. Προτιμήστε να ανοίγετε τα παράθυρα με ανάκληση αν υπάρχει, για να μην μπορεί το παιδί να βγαίνει έξω. Να τοποθετείτε μακριά από τα παράθυρα έπιπλα και άλλα αντικείμενα στα οποία μπορεί να σκαρφαλώσει το παιδί. Τα μικρά παιδιά συχνά μαγκώνουν τα δάχτυλά τους στις πόρτες, όταν ξεκινούν να μπουσουλάνε. Τοποθετήστε στις πόρτες σφήνες για την προστασία των δακτύλων του παιδιού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι - κάποιοι μπαίνουν στο πλάι και κάποιοι ανάμεσα στην πόρτα και το πάτωμα.

3. Υπάρχει κάποια παλιά στρώση βαφής στους τοίχους; 

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο μόλυβδος χρησιμοποιούνταν σαν συστατικό για κάποια είδη χρωμάτων. Τα χρώματα αυτά, αν βρίσκονται σε κακή κατάσταση μπορεί να δημιουργήσουν μια επικίνδυνη σκόνη. Αν το σπίτι σας χτίστηκε πριν τη δεκαετία του 1970 και εξακολουθεί να έχει την αρχική στρώση χρώματος, μπορεί να περιέχει χρώμα με μόλυβδο.
Αν η επιφάνεια είναι σε καλή κατάσταση, μπορεί να περαστεί με μια στρώση σύγχρονης βαφής αν είναι όμως σε κακή κατάσταση και παρουσιάζει ξεφλούδισμα, θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Τα σύγχρονα χρώματα βαφής δεν περιέχουν μόλυβδο, συνεπώς αν το σπίτι σας χτίστηκε μετά το 1970 πιθανότατα δεν περιέχει καθόλου χρώμα με βάση το μόλυβδο.

4. Πώς να τοποθετήσω τα έπιπλα ώστε να είναι ασφαλή;

Χρησιμοποιείστε σταθερά έπιπλα που δεν θα ανατρέπονται εύκολα. Αν κάποια έπιπλα, όπως συρταριέρες ή ντουλάπες είναι επίφοβα, στερεώστε τα στους τοίχους. Μια απλή βάση στήριξης μπορεί να βοηθήσει.

Είναι πιθανό όμως, ως πολυάσχολη μητέρα, να σου ξεφύγουν πιθανοί κίνδυνοι. Έτσι, να θυμάστε να κλείνετε τα συρτάρια ώστε να μην παγιδευτεί το κεφάλι ή τα δάχτυλα του παιδιού. Βάλτε σύρτες στα χαμηλότερα συρτάρια που δεν θέλετε να ανοίγει και στερεώστε μαξιλάρια για προστασία σε γωνίες επίπλων. Προσοχή, δεν αφήνουμε ποτέ το μωρό μόνο του στην αλλαξιέρα, όποια στήριξη κι αν έχουμε επιλέξει. Οργανώστε, λοιπόν, σωστά τον χώρο αλλαγής πάνας για να έχετε εύκολη πρόσβαση στα μωρομάντιλα, στις πάνες και στα άλλα είδη προσωπικής υγιεινής του μωρού.

5. Ποιο είναι το ασφαλέστερο μέρος για τον ύπνο του μωρού;

Όταν αγοράσετε κούνια, θα πρέπει να συμμορφώνεται με το BS EN 716-2: 2008. Το πρότυπο αυτό εξασφαλίζει ότι η κούνια είναι αρκετά βαθιά, ώστε να είναι ασφαλής για το μωρό. Εξασφαλίζει επίσης ότι οι ράβδοι έχουν τη σωστή απόσταση μεταξύ τους και ότι η κούνια δεν έχει προεξοχές ή σκαλοπάτια. Μετρήστε τις διαστάσεις της κούνιας για να βεβαιωθείτε ότι το στρώμα ταιριάζει καλά.

Αν το κρεβατάκι είναι από δεύτερο χέρι ή δανικό, να είστε προσεκτική. Βεβαιωθείτε ότι οι αποστάσεις ανάμεσα στις ράβδους δεν ξεπερνούν τα 6,5 εκατοστά. Φροντίστε να μην υπάρχουν προεξοχές στις πλευρές ή τα άκρα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το μωρό να βγει. Αν υπάρχει κάποιο ξεφλούδισμα στο χρώμα, βάψε ξανά την κούνια.

Δημιουργείστε μια ασφαλή ζώνη γύρω από την κούνια, τοποθετώντας τη μακριά από παράθυρα, θερμοσίφωνες, φωτιστικά, διακοσμητικά τοίχου και καλώδια. Βάλτε τα έπιπλα στα οποία το μωρό θα μπορούσε να σκαρφαλώσει, πολύ μακριά από την κούνια. Μην βάζετε μαξιλάρια, παπλώματα και μαλακά παιχνίδια μέσα στην κούνια. Μπορεί να κάνουν το κρεβατάκι να δείχνει άνετο, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Μια πολύ καλή θερμοκρασία ύπνου για το μωρό είναι μεταξύ 16°C και 20°C. Ένα θερμόμετρο μέσα στο δωμάτιο θα βοηθήσει να διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία.
Μην τοποθετήσετε την κούνια κοντά σε καλοριφέρ, θερμαντήρα ή σε άμεσο ηλιακό φως. Μην βάλετε το μωρό να κοιμηθεί με θερμοφόρα ή ηλεκτρική κουβέρτα. Αν το μωρό δέχεται μεγάλη θερμότητα, μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο του SIDS.

www.mommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου