Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

10 λόγοι για να δείτε τον παιδίατρο πριν γεννήσετε

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού To στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Γνωρίζετε πως δεν νοείται εγκυμοσύνη χωρίς τα τακτικά ραντεβού με τον γυναικολόγο - μαιευτήρα που σας έχει αναλάβει, για να γίνονται τα προγραμματισμένα τεστ και να παρακολουθείται στενά η πορεία ανάπτυξης του εμβρύου. Τώρα, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να μάθετε πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται να συναντήσετε και έναν ακόμη ειδικό, που δεν είναι άλλος από τον παιδίατρο! Και αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι της προετοιμασίας σας για την υποδοχή του νέου μωρού στη ζωή σας! Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τους λόγους:


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούγεται η οδηγία, ότι η υποψήφια μητέρα θα ήταν ιδανικό να επισκεφθεί τον παιδίατρο πριν την ημερομηνία τοκετού.

Αυτό θεωρείται ότι είναι πολύ σημαντικό, καθώς η θεμελιώδης σχέση με τον παιδίατρο θα πρέπει να ξεκινάει σε φάση που η υποψήφια μητέρα είναι πιο ήρεμη. Και αυτό είναι λιγότερο αγχωτικό, όταν δεν έχει το νεογέννητο ακόμα στο σπίτι και δεν έχει συσσωρευμένες ερωτήσεις και προβληματισμούς.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι το οφέλη από την πρώτη συνάντηση με τον παιδίατρο όταν ακόμα το μωρό είναι μέσα στην κοιλιά της μαμάς:
  1. Είναι ευκαιρία να γνωρίσετε τον παιδίατρο. Θα σκεφτείτε αν έχετε “χημεία” με τον άνθρωπο, που θα αναλάβει το πιο πολύτιμο που θα έχετε στη ζωή σας: το μωρό σας. Αυτός θα σας βοηθήσει στον ρόλο του γονιού, θα σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια και είναι ευκαιρία να ρωτήσετε ό,τι σας απασχολεί.
  2. Θα σας ρωτήσει για το οικογενειακό σας ιστορικό. Δηλαδή, αν υπάρχουν κληρονομικά θέματα υγείας, τα οποία πρέπει να τα ξέρει προκειμένου να προβλέψει τι πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα.
  3. Θα μιλήσετε για την πορεία της εγκυμοσύνης σας. Δηλαδή, αν παίρνετε κάποια φάρμακα, αν καπνίζετε, τις διατροφικές σας συνήθειες, κ.λπ.
  4. Θα μιλήσετε για πρακτικά θέματα, όσον αφορά την προετοιμασία του δωματίου του μωρού, την κούνια, τα ρούχα και τα σκεπάσματα, κλιματισμό, τη μεταφορά και το παιδικό κάθισμα, κ.λπ.
  5. Θα σας δώσει σωστές οδηγίες για την προετοιμασία και την πρακτική του μητρικού θηλασμού, ώστε να μην σας “πέσουν” όλα μαζί.
  6. Θα σας δώσει πρακτικές οδηγίες για την περιποίηση του βρέφους (περιποίηση ομφάλιου λώρου, μπάνιο, φροντίδα νυχιών, αυτιών, κ.λπ.).
  7. Θα βοηθήσει τον πατέρα να κατανοήσει τον ρόλο του και πώς μπορεί να συμμετάσχει και να βοηθήσει στην μετά τοκετό εποχή.
  8. Θα σας ενημερώσει για το πρόγραμμα παρακολούθησης του μωρού. Δηλαδή, ποτέ πρέπει να γίνονται οι επισκέψεις ρουτίνας, πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί, κ.λπ.
  9. Θα σας ενημερώσει πώς να αναγνωρίζετε πότε το μωρό σας έχει πρόβλημα και πρέπει να ανησυχήσετε και να ειδοποιήσετε τον παιδίατρο.
  10. Θα σας ενημερώσει με ποιο τρόπο θα τον βρίσκετε σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού (τηλέφωνο, sms, mail, γραμματεία, κ.λπ.).
Το ιδανικό θα ήταν η υποψήφια μητέρα να έχει δύο με τρεις συναντήσεις με τον παιδίατρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών της εγκυμοσύνης.

www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου