Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Παιδικό καταφύγιο!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Παιδικό καταφύγιο
Το παιδικό δωμάτιο είναι για τα μικρά ζουζούνια το δικό τους καταφύγιο. Γι’ αυτό εσείς, οι νέοι γονείς, πρέπει να διασφαλίσετε τη δημιουργική και ασφαλή παραμονή τους τις ατέλειωτες ώρες τους σε αυτό.

Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για το νέο μικρό μέλος της οικογένειας. Ζεστασιά, ασφάλεια, λειτουργικότητα και δημιουργικότητα, λοιπόν, καθώς αναπτύσσεται και μεγαλώνει. Το δωμάτιο είναι ο χώρος εκείνος που θα φιλοξενήσει τις πολλές ώρες ύπνου τους πρώτους μήνες της ζωής του και τα γλυκά όνειρά του, όταν θα βρίσκεται στην αγκαλιά του Μορφέα. Και αργότερα, καθώς ο χρόνος θα περνά, εδώ θα αναπτύσσεται, θα παίζει και θα μαθαίνει. Η ασφάλεια που συνοδεύει την ανάπτυξή του και κάθε του ανάγκη για κίνηση και δημιουργικότητα είναι το α και το ω. Εξάλλου, μιλάμε για μικρές παρουσίες που θέλουν να δουν, να αγγίξουν, να μυρίσουν, να δημιουργήσουν.

Λειτουργικότητα

Αυτονομία, άνεση και αρκετός χώρος για την εξυπηρέτηση των αναγκών του παιδιού είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει κάθε παιδικό δωμάτιο, μικρό ή μεγάλο. Το παιδάκι σας δεν πρέπει να αισθάνεται περιορισμένο στον χώρο του, αντίθετα να του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσει τη σωματική, συναισθηματική και γνωστική του ανάπτυξη. Με τον ύπνο, την κίνηση και το παιχνίδι.

Τάξη


Η έννοια της τάξης στο παιδικό δωμάτιο δεν σημαίνει υπερβολές στο να είναι όλα εν… τάξει, αλλά σωστή ταξινόμηση των αντικειμένων στον χώρο. Αυτό, όχι μόνο βοηθάει το μικρό να βρίσκει κάθε φορά αυτό που χρειάζεται και να μαθαίνει την έννοια της ταξινόμησης στον χώρο, αλλά ενισχύει τη μνήμη του για το που θα ψάχνει κάθε φορά για εκείνο που χρειάζεται και να νιώθει ασφαλές στο δωμάτιό του.

Ερεθίσματα

Με τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον, το παιδί αναπτύσσεται, μαθαίνει, ενεργεί, ικανοποιεί τις ανάγκες του και ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του. Ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωής του πρέπει να υπάρχει ποικιλία και ποσότητα ερεθισμάτων στο περιβάλλον του, τα οποία να απευθύνονται σε όσο το δυνατό περισσότερες αισθητηριακές διόδους (απτικά, ακουστικά, οπτικά, κινησιοαισθητικά ερεθίσματα). Επίσης, για κάθε αισθητηριακή δίοδο πρέπει να παρέχονται ευκαιρίες για εμπειρίες με όσο το δυνατό διαφορετικά ως προς την ποιότητα ερεθίσματα (ποικιλία στο χρώμα, σχήμα, μέγεθος, κ.ά.). Βέβαια, η πολυπλοκότητα και η ποικιλία των ερεθισμάτων που δέχεται το παιδί πρέπει πάντα να είναι αντίστοιχη με το επίπεδο της γνωστικής του ωριμότητας.

Ασφάλεια

Αναζητήστε εναλλακτικά υλικά για το δωμάτιο του παιδιού σας αποφεύγοντας χρώματα, κόλλες και υφάσματα, που απελευθερώνουν επικίνδυνες και αλλεργιογόνες ουσίες. Προτιμήστε οικολογικά χρώματα, τα οποία ακολουθούν τις προδιαγραφές αναγνωρισμένων φορέων πιστοποίησης και φέρουν στη συσκευασία τους το διακριτικό οικολογικό σήμα της Ε.Ε. Τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Δημιουργία

Φτιάξτε μια δημιουργική γωνιά μέσα στο δωμάτιο, όπου το μικρό σας αγγελούδι, θα μπορεί να παίζει ελεύθερα μόνο του ή με άλλα παιδάκια. Μπορείτε να τοποθετήσετε μεγάλα μαλακά μαξιλάρια και να τη διακοσμήσετε με δικές του ζωγραφιές και δημιουργίες, που θα το κάνουν να αισθάνεται οικεία. Αφήστε το να δημιουργήσει ό,τι επιθυμεί, ακόμα και να λερώσει με μπογιές. Εδώ, μπορεί να αναπτύξει την καλλιτεχνική του ορμή, τις αισθήσεις του και τις κινητικές του εμπειρίες.

Εξοπλισμός

Η κούνια ή το κρεβατάκι είναι το σημαντικότερο έπιπλο του βρεφικού και παιδικού δωματίου, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τους. Εξάλλου, το μικρό σας μωράκι θα κοιμάται στην κούνια του μέχρι 3-4 χρονών και πρέπει να φροντίσετε να είναι όσο πιο ασφαλής και αναπαυτική γίνεται. Ένα υποαλλεργικό στρώμα θα βοηθήσει να αποφύγετε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αλλεργίες στο δέρμα και την αναπνοή του. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός που απαιτείται, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια, είναι μόνο μια συρταριέρα, όπου θα αποθηκεύετε τα ρουχαλάκια του και κάποια κουτιά αποθήκευσης για τα παιχνίδια του. Μπορείτε, επίσης, να τοποθετήσετε στο δωμάτιό του ένα χαμηλό τραπεζάκι με μικρές καρεκλίτσες, όπου θα μπορεί να κάθεται και να κάνει διάφορες δραστηριότητες, μόνο ή με φίλους/ες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου