Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Πώς θα εξοικονομήσετε χώρο στο παιδικό δωμάτιο, όταν η αποθήκευση είναι δύσκολη


Όλες οι μαμάδες γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να βάλεις μια... τάξη στο παιδικό ή βρεφικό δωμάτιο. Αν ετοιμάζεστε τώρα να γίνετε μανούλα, μάλλον θα πρέπει να προετοιμαστείτε και εσείς για όσα θα έρθουν! Και θα έρθουν πολλά -αντικείμενα εννοώ! Η αλήθεια είναι πως, όταν μιλάμε για μωρά και παιδιά, τίποτα δεν φαίνεται αρκετό και πάντα θα χρειάζεστε και κάτι ακόμη και χωρίς καλά - καλά να το καταλάβετε θα έχει γεμίσει όχι απλά ένα δωμάτιο, αλλά ένα ολόκληρο σπίτι με ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, κουκλάκια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να βρείτε μερικές έξυπνες και απλές λύσεις, ώστε να διορθώσετε το “χωροταξικό” πρόβλημα που προκύπτει από τη ζωή με ένα ή και περισσότερα παιδιά!

Αρχικά, εκείνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σκεφτείτε ποιες είναι οι ανάγκες σας, αλλά και του μικρού σας! Δηλαδή, αν είναι αναγκαίο να έχετε τόσα πολλά ρουχαλάκια για τη δεδομένη ηλικία του μωρού, αν τα εσώρουχα είναι περισσότερα από όσα είναι απαραίτητα, αν ο χώρος έχει γεμίσει με αχρείαστα αντικείμενα ή πράγματα που πλέον δεν χρησιμοποιείτε. Κοινώς, μάλλον θα πρέπει να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα. 

Έπειτα, θα πρέπει να δείτε αν το σπίτι έχει αρκετό αποθηκευτικό χώρο, αν τα τετραγωνικά μέτρα του βρεφικού (και αργότερα παιδικού) υπνοδωματίου είναι αρκετά για να χωρέσουν όλη την... πραμάτεια του ή αν ο χώρος από μόνος του είναι περιοριστικός για μεγάλες “επεκτάσεις”. 

Τέλος, επειδή και πάλι το πιο πιθανό είναι πως τα παιδικά αντικείμενα θα συνεχίσουν να είναι πολλά, ειδικά σε σύγκριση με το μικροσκοπικό πλασματάκι που έχετε απέναντί σας, θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να οργανωθείτε και να οργανώσετε τον χώρο σας, χρησιμοποιώντας έξυπνους τρόπους “αρχειοθέτησης” και αποθήκευσης.

Και αν το σπίτι δεν σας... χωράει σε μήκος και πλάτος, μην ξεχνάτε πως έχει και ύψος και αυτό ίσως να είναι η λύση που ψάχνατε. Πιο συγκεκριμένα, παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές ιδέες για να οργανώσετε τον χώρο του παιδικού υπνοδωματίου, ώστε να είναι η καθημερινότητα πιο εύκολη και το σπίτι περισσότερο τακτοποιημένο!

Φτιάξτε “εξωτερικές” ντουλάπες

Αν οι ντουλάπες και τα συρτάρια του δωματίου δεν είναι αρκετά, τότε μπορείτε εύκολα και με πολύ λίγα έξοδα να φτιάξετε μια εσωτερική ντουλάπα με πάνινες ραφιέρες! Έτσι θα καταφέρετε να δημιουργήσετε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, ενώ τα συγκεκριμένα προϊόντα, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, διπλώνονται τέλεια, ώστε να μην σας “τρώνε” χώρο!

Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει


Όπως είπαμε, ο χώρος έχει τρεις διαστάσεις και αν οι δύο βασικές δεν σας φτάνουν, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την τρίτη, δηλαδή το ύψος! Για παράδειγμα, υπάρχουν σημεία που δεν είχατε σκεφτεί να εκμεταλλευθείτε, όπως η “πλάτη” της πόρτας. Εκεί μπορείτε να κρεμάσετε μερικές πάνινες τσάντες, να τις γεμίσετε μικροαντικείμενα και όποτε τις χρειάζεστε να τις κατεβάζετε και έπειτα να τις ξανακρεμάτε! Εύκολο, έτσι;

Εξοπλίστε επαρκώς την αλλαξιέρα ή τις συρταριέρες

Ναι, ο ρόλος τους είναι ήδη αποθηκευτικός και άκρως λειτουργικός, μιας και διαθέτουν μια σειρά από βοηθητικά συρτάρια, αλλά γιατί να μην τις ενισχύσετε λιγάκι παραπάνω, όταν μπορείτε; Χρησιμοποιώντας μερικές “προεκτάσεις” μπορείτε να δημιουργήσετε έξτρα αποθηκευτικό χώρο για τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και άμεσης ανάγκης.

Χρησιμοποιείστε επιτοίχιες κρεμάστρες

Να ένας σούπερ stylish τρόπος να αυξήσετε τον αποθηκευτικό χώρο του δωματίου, προσθέτοντας και λίγο περισσότερη φινέτσα! Κάτι τέτοιο θα μπορούσατε να κάνετε και στη δική σας κρεβατοκάμαρα, μιας και δίνει ένα boost στη διακόσμησή σας, πέρα από την βοηθητική χρήση του! Τοποθετήστε μερικές κρεμάστρες στους τοίχους, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος “βιτρίνας” για τα ρουχαλάκια, αλλά και για καλάθια με παιχνίδια και καθημερινά αντικείμενα.

Διαλέξτε ράφια αντί για ραφιέρες

Η... επέκταση προς τα πάνω είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας! Χρησιμοποιώντας ράφια αντί για ραφιέρες και βιβλιοθήκες θα έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε βιβλία και αντικείμενα σε ψηλό σημείο, κρατώντας τα μακριά από το πάτωμα που είναι αρκετά σημαντικό να είναι ελεύθερο, ώστε το μικρό να παίζει ανενόχλητο!

Προτιμήστε την αποθήκευση... τοίχου

Τους τοίχους μπορεί να τους είχατε στο μυαλό σας ως το μέρος που θα κρεμάσετε την αγαπημένη σας... τέχνη, αλλά στην περίπτωση του παιδικού υπνοδωματίου, μπορείτε να “θυσιάσετε” αυτή τη διακοσμητική νότα για χάρη της λειτουργικότητας, χωρίς ωστόσο να χάνετε το στυλ σας! Πάνινες, ξύλινες, ψάθινες ή και χάρτινες κρεμάστρες για αποθήκευση θα βρείτε παντού στο εμπόριο και μάλιστα για όλα τα γούστα!

Έχετε στο μυαλό σας και το... μέλλον

Τέλος, ένας βασικός κανόνας όταν πρόκειται για μεγαλύτερα αντικείμενα, είναι να θυμάστε πως το μωρό δεν θα είναι για πάντα μωρό και το παιδί θα μεγαλώσει. Για αυτό, το να “φουλάρετε” το υπνοδωμάτιό του με αμιγώς bebe πράγματα είναι ιδιαίτερα ασύμφορο! Καλύτερα να διαλέγετε αντικείμενα που θα μπορούσαν να ταιριάξουν και σε έναν άλλο χώρο του σπιτιού ή να παραμείνουν στο δωμάτιο, καθώς το παιδί μεγαλώνει, χωρίς να φαίνονται παράταιρα!

Νίκη Κλεισούρα
www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου