Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αφιέρωμα στους αδελφούς Γκριμ!


"Η Χιονάτη", "Η Κοκκινοσκουφίτσα", "Η Ωραία Κοιμωμένη", "Χάνσελ και Γκρέτελ", "Ο λύκος και τα επτά κατσικάκια"… Έθνη, χώρες και γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με τα σκοτεινά παραμύθια των αδελφών Γκριμ. Οι δυο μεγάλοι Γερμανοί παραμυθάδες έχουν φέτος την τιμητική τους, καθώς ολόκληρη η Ευρώπη τιμά με φεστιβάλ και εκδηλώσεις τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών τους (1812). 
Μετά από τις παραστάσεις - φόρο τιμής στους Γκριμ που ανέβηκαν στα θέατρα "Θυμέλη" και "Νοσταλγία", ένας ακόμη μικρός, αλλά πολυδύναμος πολυχώρος πολιτισμού, η "KNOT Gallery" ετοιμάζει ένα μεγάλο και πολύπλευρο αφιέρωμα στους αδελφούς Γκριμ. 

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, στον ατμοσφαιρικό υπόγειο χώρο της ΚΝΟΤ, θα ξετυλιχθεί μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων με παραστάσεις για ενήλικες, παιδικά θεάματα, συναυλίες, όπερες, εικαστικά δρώμενα, ομιλίες και εργαστήρια με Έλληνες και ξένους συντελεστές.  

Το πρόγραμμα εγκαινιάζει στις 16 Σεπτεμβρίου η θεατρική παράσταση "Στο κάστρο του Κυανοπώγωνα". Ακολουθεί σειρά διαλέξεων για το έργο των Αδελφών Γκριμ και τις ερμηνείες του, την απήχησή του, τη μεταφορά του στα ελληνικά και τη διασκευή του για το θέατρο, με ομιλητές τη Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέα και μεταφράστρια στα ελληνικά των απάντων των αδερφών Γκριμ, την Άννα Αγγελοπούλου, ψυχαναλύτρια, κοινωνική ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle, τη συγγραφέα και ηθοποιό Ξένια Καλογεροπούλου, την καθηγήτρια λαογραφίας και γερμανικών γλωσσών του πανεπιστημίου Ηarvard, Maria Tatar, την επίκουρη καθηγήτρια Ιστορικής Μουσικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δανάη Στεφάνου και τον σκηνοθέτη Θέμελη Γλυνάτση, υπεύθυνο φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με ηχητικές εγκαταστάσεις, παιδικό θέατρο, συναυλίες, την όπερα "Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος" του Χαράλαμπου Γωγιού και περφόρμανς. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, η ιστοσελίδα grimmknot.com θα λειτουργεί σαν διαδραστικός κόμβος πληροφόρησης του κοινού για τις εκδηλώσεις, βάση δεδομένων με θεωρητικά και λογοτεχνικά κείμενα για τους αδερφούς Γκριμ που μεταφράζονται ή δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, καθώς και σαν εικονικό μουσείο, το οποίο θα περιλαμβάνει εικαστικές δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με βάση τα παραμύθια, ειδικά διαμορφωμένες για την ιστοσελίδα.

Τip: H Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εξέδωσε τα Άπαντα των αδελφών Γκριμ (εκδόσεις "Άγρα"). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου