Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η τάξη είναι το παν...

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Η τάξη είναι το παν...
Αεικίνητα και ανυπάκουα, τα μικρά παιδιά στριφογυρίζουν σαν τις σβούρες γύρω - γύρω και αναστατώνουν συνεχώς τα δωμάτιά τους μπλέκοντας παιχνίδια, ρούχα και παπούτσια δημιουργώντας ένα απίστευτο χάος, όπου τίποτα δεν βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να είναι...

Είναι ελάχιστες οι μαμάδες που μόλις ανοίξουν την πόρτα του παιδικού δωματίου δεν θα εύχονταν να υπήρχε ένα μαγικό τζίνι, που θα μπορούσε να βάλει τάξη στο απίστευτο χάος που επικρατεί στο δωμάτιο των παιδιών τους. Είναι αλήθεια, πως τα μικρά ζουζούνια είναι ακατάστατα, γιατί σπάνια συγκεντρώνονται σε ένα πράγμα. Από εκεί που ζωγράφιζαν ήσυχα - ήσυχα, ξαφνικά θυμήθηκαν να παίξουν με τα κουζινικά τους, αλλά μετά βαρέθηκαν και έπιασαν να αλλάξουν ρούχα στην κούκλα, όμως μετά ήθελαν να βάλουν στο παιχνίδι και λούτρινα ζωάκια της ζούγκλας και...

Δεν θέλει και πολύ, για να γίνει ένα δωμάτιο άνω κάτω... Αν μάλιστα τα παιδιά είναι δύο, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για τους γονείς που όλη την ημέρα δουλεύουν. Φυσικά, είναι ιδιαίτερα κουραστικό να πρέπει κάθε βράδυ να συμμαζεύετε ένα δωμάτιο που βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση, όμως δεν γίνεται να το αφήσετε και στην... τύχη του, γιατί ένα ακατάστατο δωμάτιο δυσκολεύει ένα παιδί να συγκεντρωθεί.

Αν, λοιπόν, δεν θέλετε κάθε φορά που βλέπετε το δωμάτιο του παιδιού σας να παθαίνετε πανικό, ξεκινήστε από νωρίς να μαθαίνετε στο παιδί σας πως να συμβάλλει στην τακτοποίηση του χώρου του. Θα δείτε, ότι σε λίγο καιρό και με τις κατάλληλες συμβουλές θα νιώθει χαρά, όταν φροντίζει για την τάξη του δωματίου του!


Γιατί πρέπει να είναι όλα εν τάξει;

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, η τάξη ενισχύει τη μαθηματική ικανότητα και τη μνήμη. Εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα, που έδειξαν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον όπου επικρατεί τάξη έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις σε σύγκριση με παιδιά που ζουν με ακαταστασία.

Ίσως γιατί τα παιδιά που μαθαίνουν να τακτοποιούν τα πράγματά τους αποκτούν συνήθειες οι οποίες περικλείουν μαθηματικές έννοιες, όπως είναι η ταξινόμηση σε κατηγορίες, η ομαδοποίηση σε σύνολα, η αρχειοθέτηση από το πιο μεγάλο στο πιο μικρό, κ.ά. Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνοντας να τακτοποιούν τα πράγματά τους αποκτούν μια πολύ βασική ικανότητα, τον προγραμματισμό. Και ο προγραμματισμός είναι μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα για το παιδί, που θα το βοηθήσει σε κάθε δραστηριότητά του και όχι μόνο στις σχολικές επιδόσεις.


Επιπλέον, όταν τακτοποιείτε εσείς τα πράγματα στο δωμάτιο του μωρού στην ίδια θέση, κάθε φορά βοηθάτε το μωράκι σας να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και να αναπτύξει γρηγορότερα τους μηχανισμούς ανάκλησης μιας εικόνας ενεργοποιώντας έτσι τη λειτουργία της μνήμης. 

Μαθήματα τακτοποίησης

Βασική προϋπόθεση για να υπάρχει τάξη στον χώρο είναι να εφοδιάσετε το παιδικό δωμάτιο με τα κατάλληλα “εργαλεία”. Στη συνέχεια, θα μάθετε στα παιδιά να υπακούν στην εντολή: “μάζεψε τα παιχνίδια σου!”. Ας δούμε, πως μπορούμε να βοηθήσουμε...

Για να ενθαρρύνετε την αυτονόμηση των παιδιών και τη φροντίδα τους στην τακτοποίηση του χώρου τους, είναι σημαντικό να φροντίσετε τα δωμάτιά τους να είναι προσαρμοσμένα στα μέτρα τους, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη βοήθειά σας. Ακόμη και από την ηλικία των 2 ετών τα πάντα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στο ύψος τους. Οι κρεμάστρες όπου θα μάθουν να κρεμάνε τα ρούχα τους, τα ράφια που θα έχουν τα βιβλία τους, τα κουτιά που θα βάζουν τα παιχνίδια τους και γενικά όλα τα πράγματά τους καλό είναι να είναι τοποθετημένα σε σημεία που μπορούν να φτάσουν μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται να σας φωνάζουν κάθε φορά.


Αν θέλετε τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία τακτοποίησης των πραγμάτων τους, πρέπει επίσης να ετοιμάσετε ένα σύστημα που να το καταλαβαίνουν. Τοποθετήστε μικρά καλάθια για μικρά παιχνίδια, μεγαλύτερα κουτιά για μεγάλα παιχνίδια και ένα τουλάχιστον ευρύχωρο κουτί ή καλάθι για αντικείμενα που δεν μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε ή που θα προκύψουν στο μέλλον.

Στα καταστήματα θα βρείτε τροχήλατα παιχνιδόκουτα, στοιβαζόμενα ξύλινα ή πλαστικά κουτιά, παιχνιδομπαουλάκια και υφασμάτινα καλάθια. Επιλέξτε τα κατάλληλα ανάλογα με την ηλικία των παιδιού. Αν το παιδί σας είναι μικρό, προτιμήστε πλαστικά ή υφασμάτινα για να αποφύγετε τυχόν χτυπήματα. Αν είναι πάνω από 6 ετών, μπορείτε να επιλέξετε και ξύλινα μεγάλα κουτιά.

Μια έξυπνη ιδέα είναι να βάλετε κάποιες φωτογραφίες στο εξωτερικό των κουτιών, που θα καθορίζουν το περιεχόμενό τους, όπως ήρωες, ζώα, αυτοκίνητα, κούκλες, κουζινικά, κ.ά. 
Βοηθήστε τα μεγαλύτερα παιδιά να διατηρήσουν την τάξη βάζοντας ετικέτες σε καλάθια, συρτάρια και ράφια. Έτσι, θα ξέρουν αμέσως που μπαίνει κάθε αντικείμενο. Για να κάνετε τη διαδικασία ακόμα πιο δημιουργική και διασκεδαστική για τα παιδιά, ζητήστε τη συμμετοχή τους. Μπορούν να ζωγραφίσουν ή να γράψουν τις ετικέτες ή να σας βοηθήσουν να φωτογραφήσετε κάποια από τα αντικείμενα. Πολύ ωραία ιδέα είναι να τα βάλετε να ποζάρουν με το αγαπημένο τους ζωάκι για το καλάθι των ζώων ή να φορέσουν τις αγαπημένες τους κάλτσες για το συρτάρι με τα καλτσάκια. Στη συνέχεια τυπώστε τις φωτογραφίες και κολλήστε τις στο αντίστοιχο καλάθι, κουτί ή ράφι και θα δείτε ότι όσο περισσότερο τα παιδιά συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία, τόσο πιθανότερο είναι να βάζουν τελικά τις κάλτσες ή τα μπλουζάκια τους στη θέση τους.

Θεσπίστε κανόνες


Αν δεν θέλετε να γίνετε η γκρινιάρα του σπιτιού, φτιάξτε μαζί με τα παιδιά τους κανόνες του σπιτιού. Τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται ελευθερία στο παιχνίδι για να αναπτύξουν τη φαντασία τους, έχουν όμως ανάγκη τους κανόνες σε ό,τι αφορά την τάξη και την καθαριότητα για να μπορέσουν να αυτονομηθούν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Θεσπίστε, λοιπόν, από κοινού κάποιους κανόνες, όπως π.χ. ότι τα παιχνίδια πρέπει να είναι στη θέση τους πριν από το βραδινό μπάνιο και η τσάντα του σχολείου έτοιμη πριν από την ώρα του ύπνου.

Τέλος, ξεχωρίστε μια γωνιά του δωματίου όπου μπορούν να λερώνουν (και να λερώνονται), χωρίς να κάνουν άνω κάτω όλο το δωμάτιο. Μην ξεχνάτε, ότι τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.

Μέρες εκκαθάρισης & προσφοράς

Αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να κάνετε και εσείς, για να μπορέσουν να τη μιμηθούν και τα παιδιά. Αν εσείς συσσωρεύετε αντικείμενα και ρούχα που δεν τα χρειάζεστε καθόλου, αλλά ίσως κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον να σας φανούν χρήσιμα, τότε ίσως να είναι λίγο δύσκολο να μάθετε να κάνετε μικρές εκκαθαρίσεις. Κι όμως, είναι απολύτως απαραίτητες, ειδικά αν έχετε μικρούς αποθηκευτικούς χώρους, για να είναι το σπίτι τακτοποιημένο.

Ξεκινήστε, λοιπόν, μαζί με τα παιδιά πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και ορίστε την πρώτη Ημέρα Εκκαθάρισης, η οποία καλό είναι να προγραμματίζεται όταν αλλάζει η εποχή. Σίγουρα θα βρείτε πολλά ρούχα ή αντικείμενα που δεν απαντούν πλέον στις ανάγκες των παιδιών είτε γιατί μεγάλωσαν είτε γιατί άλλαξαν ενδιαφέροντα. Ξεχωρίστε κάποια που είναι σε καλή κατάσταση και χαρίστε τα σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα που μπορούν να τα αξιοποιήσουν ή χαρίστε τα σε κάποιο σωματείο που θα τα έχει ανάγκη. Ανακυκλώστε παιχνίδια που έχουν χαλάσει και θα δείτε ότι αυτόματα δημιουργούνται αποθηκευτικοί χώροι που θα οργανώσουν καλύτερα τα πράγματα.

Βοηθήστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με κάποιο φιλανθρωπικό φορέα και οργανώστε μια ημέρα επιλογής των πραγμάτων, που θέλουν να χαρίσουν.

Αίσθηση ανανέωσης

Αν στο παιδικό δωμάτιο υπάρχουν πολλά παιχνίδια και λίγος ελεύθερος χώρος, δοκιμάστε να “φυλάξετε” κάποια από αυτά στο πατάρι, στο γκαράζ ή στην αποθήκη. Μετά από λίγο καιρό εμφανίστε τα και κρύψτε κάποια άλλα. Έτσι, τα παιδιά δεν θα βαριούνται εύκολα τα παιχνίδια τους, θα έχουν την αίσθηση ότι κάποια είναι καινούργια και στα δωμάτια θα υπάρχει μια σχετική τάξη.

Επιπλέον, εκτός από την αίσθηση ανανέωσης και τάξης, δίνετε στα παιδιά την ευκαιρία να εκτιμήσουν και να προσέξουν περισσότερο τα πράγματά τους, αφού δεν θα προλαβαίνουν να τα βαρεθούν.

Προλάβετε την υπερβολική συσσώρευση

Αν οι αποθηκευτικοί χώροι είναι μικροί, αλλά και γιατί πρέπει να μάθετε στα παιδιά τη χαρά της προσφοράς, μην τους παίρνετε συνεχώς καινούργια πράγματα. Κάθε φορά που θέλετε να επιβραβεύσετε την καλή συμπεριφορά τους μην το κάνετε με την προσφορά παιχνιδιών και ρούχων, που σε λίγους μήνες δεν θα τους κάνουν ή θα τα έχουν βαρεθεί.

Αντί για νέα παιχνίδια προσφέρετε στα παιδιά μια δημιουργική έξοδο που θα τα φέρει σε επαφή με τη φύση ή γράψτε τα εθελοντές σε κάποιον σύλλογο, όπου μπορούν να “υιοθετήσουν” ένα απειλούμενο ζωάκι και να βοηθήσουν στη διάσωσή του. Οργανώστε ένα θεματικό πάρτι και ζητήστε από τους καλεσμένους να μην φέρουν δώρα, αλλά να διαθέσουν τα χρήματα που θα ξόδευαν για κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό.

Μάθετε στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, ότι τα γενέθλια τα γιορτάζουμε για να περάσουμε καλά και να δούμε τους φίλους μας και όχι για να πάρουμε δώρα. Έτσι, και τα παιδιά αποκτούν καλές συνήθειες και αποφεύγετε το χάος στα δωμάτιά τους από παιχνίδια που θα τους είναι αδιάφορα μετά από μια βδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου