Οικονομική κρίση, μια πολυσυζητημένη έννοια, σε καθημερινό επίπεδο πλέον...
Τα παιδιά μας τα αφήνουμε έξω από όλο αυτό ή τους μιλάμε γι' αυτό; Με ποιον τρόπο;
Είμαι υπέρ της άποψης ότι τα παιδιά είναι καλό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην οικογένεια και στον κόσμο μας γενικότερα, και ανάλογα με την ηλικία τους, διαφέρει και ο τρόπος που τα προσεγγίζουμε και τους εξηγούμε τι συμβαίνει.
Επίσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο καλύτερη επικοινωνία έχουμε, τόσο θα αποφεύγονται ανεπιθύμητες πράξεις και ενέργειες, που συνυπάρχουν συνήθως με τις δυσκολίες σε περιόδους κρίσης (οποιασδήποτε μορφής).
Εξηγήστε στα παιδιά σας τη σημερινή κατάσταση. Ότι εξαιτίας των γενικότερων προβλημάτων τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες, τα χρήματα που πέρνουν οι γονείς από την εργασία τους είναι λιγότερα, ή τα έξοδα και οι λογαριασμοί περισσότερα, ή ότι κάποιος από τους γονείς δεν εργάζεται πια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η οικογένεια να έχει 10 πράγματα, αλλά λιγότερα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Δηλαδή, αντί να βγει μια οικογένεια έξω για φαγητό ή σινεμά και να ξοδέψει πολλά λεφτά, μπορεί κάλλιστα με τη συνεργασία των μελών της (ειδικά τα παιδιά θα δείξουν ενδιαφέρον) να μαγειρέψουν, να στρώσουν τραπέζι, να δουν όλοι μαζί μια ταινία ή να παίξουν ένα επιτραπέζιο. Έτσι, δίνεται και η ευκαιρία για ενδοοικογενειακές συζητήσεις, έρχονται κοντά τα μέλη μεταξύ τους, και οι δεσμοί δυναμώνουν.
Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών πάντα, δίνουμε και τις αντίστοιχες εξηγήσεις. Για παράδειγμα, σε μεγαλύτερα παιδιά (από 10 ετών) μπορούμε να πούμε για τις οικονομικές δυσκολίες που επικρατούν και απαιτείται να κάνουμε καλύτερη και πιο προσεκτική διαχείρηση των χρημάτων μας. Σε μικρότερα παιδιά, που είναι δύσκολο να κατανοήσουν τις έννοιες των χρημάτων, των δυσκολιών και λοιπά, είναι σημαντικό να αφιερώνουμε εμείς χρόνο μαζί τους παίζοντας ή ακόμα να ενθαρρύνουμε τα αδέλφια αν είναι σε κοντινές ηλικίες να παίζουν μαζί.
Τα παιδιά είναι ανθεκτικά και έχουν κατανόηση, ιδιαίτερα όταν οι γονείς τα εμπιστεύονται και συζητούν μαζί τους. Εξάλλου, η οικογένεια υπάρχει και για να στηρίζει ο ένας τον άλλο στα δύσκολα, να γίνονται ένα και να ξεπερνούν ενωμένοι τις άσχημες καταστάσεις.
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.comweb: www.taksidipsyxis.com
taksidipsyxis.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου