Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τον πυρετό των παιδιών

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Τι είναι η γρίπη; Πώς θα την αντιμετωπίσετε;
Όλοι μας αρρωσταίνουμε και το πρώτο πράγμα που αντιμετωπίζουμε είναι η αλλαγή στη θερμοκρασία του σώματός μας, δηλαδή ο γνωστός πυρετός. Άλλωστε, πόσα δεν έχουμε ακούσει για την καταστολή του πυρετού και τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία, τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών. Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι το γεγονός πως ο πυρετός είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό όπλο του οργανισμού.

Τι σημαίνει αυτό; Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως όταν το σώμα έχει υψηλή θερμοκρασία, τα βακτήρια και οι ιοί δυσκολεύονται να πολλαπλασιαστούν. Κάποια νεότερα δεδομένα για τον πυρετό υποστηρίζουν μάλιστα πως η καταπολέμηση του πυρετού μπορεί να έχει και αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του ασθενούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να χορηγείται αντιπυρετική αγωγή! Ας δούμε αναλυτικά τι ακριβώς λένε οι ειδικοί:

Tελικά ο υψηλός πυρετός μπορεί να προκαλέσεις βλάβες στον εγκέφαλο;

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι ο πυρετός ακόμα και όταν φτάσει τους 41οC προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες. Δεν είναι αποκλειστικά ο πυρετός αυτός που προκαλεί την εγκεφαλοπάθεια.

Ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει σπασμούς


Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί πολλούς γονείς με μικρά παιδιά. Οι πυρετικοί σπασμοί παρατηρούνται μόνο στο 5% - 8% των παιδιών και δεν συνεπάγεται πάντα πως θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Σε κάθε περίπτωση βέβαια και επειδή έχουμε να κάνουμε με τον ευαίσθητο παιδικό οργανισμό, χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Αν πέσει ο πυρετός, καταπολεμήσαμε και την λοίμωξη;


Είναι εσφαλμένη η πεποίθηση ότι ρίχνοντας τον πυρετό η λοίμωξη υποχωρεί. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Ο πυρετός πέφτει μόνο με φάρμακα


Δεν είναι μόνο τα φάρμακα που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Οι επιστήμονες συνιστούν ύπνο, γενικότερη ανάπαυση, κατανάλωση πολλών υγρών, καλό αερισμό των χώρων που κινούνται οι ασθενείς, καθώς και παραμονή στο σπίτι και μετά την υποχώρηση του πυρετού.

www.4moms.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου