Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Κρατήστε το νεογέννητο γυμνό αγκαλιά, το κάνει πιο υγιές και έξυπνο!

Πόσο ασφαλής είναι η γέννα στο σπίτι;
Κρατήστε το νεογέννητό σας όσο περισσότερο μπορείτε στην αγκαλιά σας και μάλιστα να είστε και οι δυο γυμνοί, επισημαίνεται σε νέα έρευνα, που μελέτησε δεδομένα ετών. Πρόκειται για τη γνωστή στην επιστημονική κοινότητα "μέθοδο καγκουρό", που ονομάστηκε έτσι από το συμπαθές μαρσιποφόρο θηλαστικό της Αυστραλίας, που φέρει σε ειδικό σάκο του σώματός του το μωρό του, αρκετά μετά τη γέννα. Αρχικά η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε σε πρόωρα μωρά, καθώς εκεί τα αποτελέσματα ήταν άμεσα ορατά. Πλέον όμως συστήνεται για όλα νεογέννητα, καθώς αποδείχθηκε πως όσα μεγάλωσαν με αυτή τη μέθοδο γίνονται πιο υγιή και πιο έξυπνα.

Η έρευνα διεξήχθη στην Κολομβία και διήρκεσε περίπου 20 χρόνια. Εφαρμόστηκε σε περισσότερα από 700 πρόωρα μωρά κατά τα έτη 1993 έως το 1996, τα οποία οι επιστήμονες έκτοτε παρακολούθησαν να αναπτύσσονται. Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά: Τα παιδιά αυτά πέτυχαν κατά 53% καλύτερες επιδόσεις από τα υπόλοιπα στα τεστ IQ που υποβλήθηκαν. Επίσης σημειώνεται, πως τα παιδιά αυτά είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα.

Η "μέθοδος καγκουρό" συνίσταται στην άμεση επαφή δέρμα με δέρμα του νεογέννητου με έναν ενήλικα, συνήθως έναν από τους γονείς του. Ξεκινά αμέσως μετά τη γέννα, όταν το μωρό τοποθετείται πάνω στη μητέρα του και μπορεί να συνεχιστεί έως και τρεις μήνες μετά. Το μωρό φορά μόνο την πάνα του και ένα σκουφάκι στο κεφάλι και ο γονιός πρέπει να το κρατά αγκαλιά όσο περισσότερες ώρες της ημέρας μπορεί.

Η υπεύθυνη της έρευνας δρ Νάταλι Τσαρπακ, δήλωσε: "Πιστεύουμε πως είναι μια δυνατή, αποτελεσματική και με επιστημονική βάση πλέον μέθοδος ανατροφής των παιδιών". Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Παιδιατρική".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου