Τρίτη 5 Μαΐου 2015

4 tips για υγιεινή βρεφική διατροφή!

Τα μωρά που αναπτύσσονται γρήγορα έχουν υψηλότερο  I.Q.
Πολλές μαμάδες αφαιρούν θερμίδες από τη διατροφή του παιδιού τους, επειδή φοβούνται μήπως γίνουν παχύσαρκα. Ωστόσο, το να μην παίρνει το μωρό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, μπορεί να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο βάρος, αλλά και στην ανάπτυξή του. Βλέπετε, η σωματική και διανοητική ανάπτυξη ενός παιδιού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της διατροφής του. Στις γραμμές που ακολουθούν θα βρείτε 4 τρόπους, ούτως ώστε να δημιουργήσετε ένα σωστό καθημερινό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για το μικρό σας.

Αναγνωρίστε τα σημάδια κορεσμού
Όταν το μωρό κλείνει τα ματάκια του, βγάζει το στοματάκι του από τη θηλή ή τη σπρώχνει με το χεράκι του, σημαίνει ότι έχει χορτάσει. Μην το πιέσετε να φάει παραπάνω, όταν σας δείχνει ότι δεν θέλει (αν αυτό συνεχιστεί για 2 με 3 ταΐσματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας).

Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό για παρηγοριά
Τα νεογέννητα χρειάζονται τάισμα συχνά - το φαγητό, άλλωστε, αποτελεί και τον συχνότερο λόγο γκρίνιας. Ωστόσο, στα λίγο μεγαλύτερα μωράκια που έχει στρώσει το πρόγραμμα διατροφής τους, δεν χρειάζεται να τους δίνετε φαγητό κάθε φορά που μπορεί να κλάψουν. Δοκιμάστε να τους δώσετε την πιπίλα, βοηθήστε τα να χαλαρώσουν στο relax ή τραγουδήστε τους κάτι ήρεμο. Πολλές φορές, ακόμα και μια αγκαλιά αρκεί!

Μην ξεχνάτε τα στερεά φαγητά
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους η κύρια πηγή θερμίδων ενός μωρού είναι το γάλα. Μετά τους 6 μήνες όμως μπαίνουν και κάποια στερεά γεύματα στη διατροφή του, οπότε και θα πρέπει να το ταΐζετε στο καρεκλάκι του. Αφήστε το να φάει όση ποσότητα επιθυμεί χωρίς να το πιέσετε (βρισκόμενη, πάντα, σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας).

"Δημιουργήστε" μέτρα σύγκρισης
Τα μωρά πρέπει να έχουν διπλασιάσει το βάρος τους στους 4 πρώτους μήνες της ζωής τους και να το έχουν τριπλασιάσει μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια. Εάν το μικρό σας έχει περισσότερο ή λιγότερο από το αναμενόμενο βάρος, μιλήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας!

Βαλιάνα Κοσμά
Με τη συνεργασία του Θάνου Οικονόμου, Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος Παιδιατρικού Ιατρείου Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", Επιμελητής Παιδίατρος Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

www.paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου