Μετά από πολλή σκέψη του στιλ "θα τα καταφέρει μόνο του;" κι ακόμα περισσότερες τύψεις του τύπου "πού θα το παρατήσουμε τόσες μέρες ολομόναχο…" αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το τεράστιο βήμα και να χαρίσουμε στο μικρό μας την πρώτη του κατασκηνωτική εμπειρία. Επόμενο βήμα; Να διαλέξουμε σε ποια κατασκήνωση θα πάμε! Οι εναλλακτικές μας; Πολλές! Δε μένει παρά να τις βάλουμε κάτω και να δούμε ποια απ’ όλες του ταιριάζει!
Η "παραδοσιακή" κατασκήνωση
Ιδιωτική ή δημόσια, δίνει στο μικρό μας τη δυνατότητα να ζήσει παρέα με άλλα παιδάκια για περίπου δύο εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό, οι μικροί κατασκηνωτές ακολουθούν ένα συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ διαμένουν σε ειδικά διαμορφωμένα "σπιτάκια" ή σκηνές. Μπορεί να βρίσκεται στο βουνό ή στη θάλασσα, ή -ακόμα καλύτερα- να τα συνδυάζει και τα δύο!
Εκπαιδευτική/αθλητική κατασκήνωση
Εκεί, το μικρό μας δεν πηγαίνει μόνο για να παίξει, αλλά και για να μάθει ή να αθληθεί! Πρόκειται για κατασκηνώσεις το πρόγραμμα των οποίων κινείται γύρω από έναν συγκεκριμένο άξονα π.χ. καλλιτεχνικό ή αθλητικό.
"Εναλλακτική" κατασκήνωση
Ενδείκνυται για μεγαλύτερα παιδάκια τα οποία έχουν τρέλα τόσο με τη ζωή στη φύση, όσο και με τον αθλητισμό! Οι προσφερόμενες δραστηριότητες περιστρέφονται γύρω από το περιβάλλον και περιλαμβάνουν από απλές εξορμήσεις και πεζοπορίες σε καταπράσινα μονοπάτια, μέχρι extreme sports όπως canoe, kayak, mountain bike, αναρρίχηση, κ.λπ.
Κατασκηνώσεις οδηγών και προσκόπων
Απευθύνονται ως επί τω πλείστον στα μέλη των ομάδων του Σώματος Ελλήνων Οδηγών και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν το μικρό μας δεν ανήκει στις συγκεκριμένες ομάδες, δεν μπορεί να συμμετάσχει. Συνήθως, κινούνται γύρω από ένα θέμα, ένα παραμύθι, μια φανταστική ιστορία μέσα στην οποία εκτυλίσσονται οι δραστηριότητες. Μεγάλα παιχνίδια, πορείες στη φύση, τραγούδια γύρω από την πυρά είναι κάποιες μόνο από αυτές.
Extra tip:
Προκειμένου να αποφασίσουμε σε ποια κατασκήνωση θα απευθυνθούμε, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Μπορεί εμείς να θέλουμε να το "σπρώξουμε" να σηκωθεί από την καρέκλα του και να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα, εκείνο, όμως, μπορεί να μην ενθουσιάζεται και τόσο στην ιδέα. Τέλος, πριν καταλήξουμε, φροντίζουμε να επισκεφτούμε τους υποψήφιους χώρους, να ενημερωθούμε για τα προγράμματα και το προσωπικό, ακόμα και να ζητήσουμε πιθανές συστάσεις, ούτως ώστε να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Μάρθα Αγγελοπούλου
Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Ειρήνης Μπίρμπου και της παιδαγωγού Σοφίας Προδρόμου.
www.paidimag.gr
www.paidimag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου