Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ασφάλεια και παιχνίδι στο σπίτι!

Ασφάλεια και παιχνίδι εντός
Φαντασία και δημιουργικότητα αρκούν για να περάσει ευχάριστα το μικρό σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να έχετε μεριμνήσει για την ασφάλειά του. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να βεβαιωθείτε πως όλα είναι υπό έλεγχο.


Μην αφήνετε το μικρό σας ποτέ χωρίς επίβλεψη. Ειδικά αν το παιδί σας είναι μωρό, νήπιο ή προσχολικής ηλικίας πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε χώρο που να μπορείτε να το βλέπετε, καθώς αρκεί ένα δευτερόλεπτο κάποιες φορές για να συμβεί ένα ατύχημα. Αν επιβλέπετε από κοντά το παιχνίδι, πιθανόν να έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε και εσείς.

Φυλάξτε τα παιχνίδια σε έναν ασφαλή χώρο. Παιχνίδια που βρίσκονται παρατημένα στο πάτωμα μπορεί να είναι επικίνδυνα, ειδικά για νήπια που δεν έχουν ακόμα καλή ισορροπία. Συνεπώς φροντίστε αν υπάρχει κάποιος χώρος (π.χ. ντουλάπι, κουτί, μπαούλο) που να φυλάσσονται όλα τα παιχνίδια όταν δεν χρησιμοποιούνται. Μάθετε ακόμα στο βλαστάρι σας πώς να βοηθάει στο μάζεμα μετά το τέλος του παιχνιδιού, εξηγώντας του πως πρόκειται για μια διαδικασία μετάβασης (δεν θα αλλάξει δραστηριότητα, αν δεν έχει τελειώσει με την προηγούμενη).

Προσοχή στις γωνίες, τις άκρες και τις εξόδους. Χρησιμοποιήστε ειδικές πορτούλες για παιδιά για να κλείσετε τις εξόδους του δωματίου, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλο χώρο και υπάρχει κίνδυνος το μικρό σας να βγει έξω. Αν έχετε έπιπλα, τοποθετήστε στις γωνίες προστατευτικά, ενώ στρώστε στο δάπεδο ένα χαλί ή μια μεγάλη φλοκάτη, για να μην χτυπήσουν στα πλακάκια, αλλά και για να κάθονται πιο άνετα.

Περιοδικά εξετάζετε τα παιχνίδια του μικρού σας μήπως κάποια είναι σπασμένα ή τους λείπουν κάποια κομμάτια. Σε τέτοια περίπτωση ανακυκλώστε τα ή προσπαθήστε να τα επισκευάσετε.

Σιγουρευτείτε ότι είναι κατάλληλο για την ηλικία του μικρού σας. Πριν αγοράσετε ένα παιχνίδι ελέγξτε αν είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Ίσως δείτε να αναγράφεται στη συσκευασία ότι περιέχει τμήματα, που είναι ακατάλληλα για παιδάκια κάτω των 3 ετών. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι το μικρό σας είναι πιο αναπτυγμένο από άλλα παιδάκια της ηλικίας του είναι καλύτερο να ακολουθείτε τις οδηγίες των παιχνιδιών μιας και είναι συνηθισμένο τα μικρά να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένες ηλικίες. Το συνηθέστερο όλων; Να βάζουν διάφορα πράγματα στο στόμα τους! Κάντε ένα μικρό έλεγχο.

Σιγουρευτείτε ότι τα παιχνίδια που αγοράζετε είναι σε σφραγισμένες ή κλειστές συσκευασίες. Όταν το αγοράσετε και το ανοίξετε στο σπίτι ελέγξτε εάν υπάρχουν εξαρτήματα, όπως για παράδειγμα ρόδες, κουμπιά ή οτιδήποτε μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί και να βρεθεί στο στόμα του μικρού σας. Για παιδάκια κάτω των 3 ετών οτιδήποτε μπορεί να περάσει μέσα από το εσωτερικό ρολό του χαρτιού υγείας είναι πολύ μικρό. Κοιτάξτε επίσης αν το παιχνίδι έχει κάπου χτυπηθεί και έχει δημιουργήσει μυτερές γωνίες. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν το δώσετε στο μικρό σας, ειδικά αν είναι μωρό. 

Καθιερώστε κανόνες για το παιχνίδι. Είναι καλό να βρίσκεστε κοντά στο βλαστάρι σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ειδικά αν είναι μικρό σε ηλικία. Όταν μεγαλώσει αρκετά και μπορεί να διαβάζει, μπορείτε να δείξετε πως είναι πολύ σημαντικό να ελέγχει τις οδηγίες, ώστε να χρησιμοποιεί τα παιχνίδια σωστά. Επίσης, μάθετε το παιδάκι σας ότι κάποια παιχνίδια θα πρέπει να αποφεύγει να τα βάζει στο στόμα (π.χ. κηρομπογιές, μαρκαδόρους, πλαστελίνες, κ.ά.). Τέλος, πείτε του πως είναι αναγκαίο να μαζεύει τα παιχνίδια του όταν σταματήσει να παίζει με αυτά.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου