Έξυπνες, οικολογικές συμβουλές για να διασφαλίσετε τις πιο καλές, πιο υγιεινές και πιο ασφαλείς συνθήκες για το δωμάτιο του παιδιού σας.
1. Αερισμός χώρου
Ο ευκολότερος τρόπος για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στο δώματιο των παιδιών είναι να αερίζουμε τακτικά τον χώρο. Έτσι μειώνουμε τις συγκεντρώσεις χημικών, όπως οι οργανικές πτητικές ενώσεις. Και αν σκέφτεστε τη ζέστη του καλοκαιριού ή το κρύο του χειμώνα, προσαρμόστε τις ώρες αερισμού ανάλογα με τις εποχές. Προτιμήστε τις μεσημεριανές ώρες το χειμώνα και τις πρωινές ώρες το καλοκαίρι.
2. Καθαρισμός
Η σκόνη είναι καλό να μην συσσωρεύεται στο δωμάτιο των παιδιών. Καθαρίζουμε τακτικά τον χώρο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο σκούπισμα και τίναγμα των σκεπασμάτων και κυρίως του χαλιού ή της μοκέτας.
3. Μοκέτες και χαλιά
Προτιμούμε να αγοράζουμε χαλιά από φυσικά υλικά, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με επικίνδυνα χημικά μειώνοντας έτσι τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών μας.
4. Χρώματα
Αν πρόκειται να βάψουμε το δωμάτιο των παιδιών προτιμούμε οικολογικά χρώματα και βερνίκια, που δεν περιέχουν οργανικές πτητικές ενώσεις. Προτιμούμε επίσης τα χρώματα που διαθέτουν το οικολογικό σήμα της Ε.Ε.
5. Παιχνίδια
Δεν είναι μόνο τα χρώματα ή οι μοκέτες που ενδέχεται να περιέχουν βλαπτικά χημικά. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τα παιχνίδια των μικρών μας. Επιβραδυντικά φλόγας, φθαλικά άλατα ή υπερφθοριωμένα χημικά ή ακόμα και PVC μπορεί να περιέχονται στα είδη που χρησιμοποιούν καθημερινά τα παιδιά. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγουμε παιχνίδια αμφιβόλου προελεύσεως χωρίς σήμανση ασφάλειας.
6. Παπούτσια έξω
Θεωρείται αυτονόητο, αλλά καμιά φορά δεν είναι. Τα παιδιά είναι καλύτερο να μπαίνουν στο δωμάτιο με παντόφλες ή ξυπόλυτα, παρά με τα παπούτσια, που είναι πιθανό να κουβαλούν μαζί τους νοσογόνους παράγοντες.
7. Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
Σύνδεση wifi, κινητά τηλέφωνα και ασύρματες συσκευές καλό είναι να μην βρίσκονται στο χώρο των παιδιών. Καλό είναι επίσης να μην γεμίζουμε το δωμάτιο με ηλεκτρικές συσκευές. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει διαπιστωθεί αμετάκλητα η συσχέτιση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και προβλημάτων στην υγεία, καλό είναι να εφαρμοστεί εδώ η αρχής της προφύλαξης, φροντίζοντας να περιορίσουμε όσο γίνεται την έκθεση των παιδιών σε αυτήν
8. Λιγότερα χημικά
Το σύνθημα είναι "λιγότερα χημικά γενικότερα". Έτσι καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή χρήση χημικών καθαριστικών και αποσμητικών χώρου, ιδιαίτερα στους χώρους που μεγαλώνει το παιδί, καθώς πιθανότατα περιέχουν αλλεργιογόνους ή ακόμα και τοξικούς παράγοντες. Τα φυσικά προϊόντα είναι η καλύτερη επιλογή και μπορούν να παρασκευαστούν ακόμα και από εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα, είναι εύκολο να φτιάξουμε φυσικό ποτ-πουρί για να μυρίσει ευχάριστα ο χώρος ή να δημιουργήσουμε ένα καθαριστικό με βάση το ξύδι και τη σόδα.
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος προγράμματος "Καλύτερη Ζωή" του WWF Ελλάς.
www.happymom.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου