Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Χαρτζιλίκι! Τι να προσέξετε!

Τεκμήριο το …χαρτζιλίκι
Χαρτζιλίκι! Σε πόσο όμορφα παιδικά χρόνια μας ταξιδεύει η αυτή λέξη... Θυμηθείτε το πλατύ χαμόγελο και την απεριόριστη χαρά που μας πλημμύριζε ως παιδιά, όταν οι γονείς, οι παππούδες ή οι θείοι μας, μας έδιναν κάποια ψιλά που τους περίσσευαν! Ήρθε, λοιπόν, οι δική μας σειρά να το δώσουμε. Το χαρτζιλίκι των παιδιών μας δεν είναι κάτι τόσο απλό. Είναι μία πολύ καλή αφορμή να μάθουμε στο παιδάκι μας την έννοια της αποταμίευσης, της σωστής διαχείρισης των χρημάτων και της ανεξαρτητοποίησής του. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να αναπτύξουν τα παιδάκια σας μια υγιή σχέση με το χρήμα;


1.Συμφωνήστε μαζί το ποσό. Ανάλογα την ηλικία και τις δραστηριότητες του παιδιού σας, ορίστε ένα ποσό μαζί, αφού σας εξηγήσει τις ανάγκες που έχει μέσα στην ημέρα. Εάν είναι στις αρχές του δημοτικού, λογικά δεν μπορεί να αξιολογήσει το ποσό που του δώσατε. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να του εξηγήσετε με διάφορα παραδείγματα τι θα μπορούσε να αγοράσει με τα χρήματα αυτά από το κυλικείο ή από τον φούρνο. Στα μεγαλύτερα παιδιά το ποσό εξαρτάται από το πόση οικονομική ανεξαρτησία θέλετε να έχει το παιδί σας. Καλό θα ήταν με συζήτηση να καταλήξετε σε ένα ποσό, για να κατανοήσει και το παιδί τη συσχέτιση των χρημάτων με τα έξοδά του.

2. Παραμείνετε συνεπείς. Το κλειδί για να αποκτήσουν αίσθηση του χρήματος είναι να παραμείνετε πιστοί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσετε να διαθέσετε το ποσό που έχετε συμφωνήσει, συζητήστε το μαζί με το παιδί σας. Εξηγήστε του το λόγο και σίγουρα θα καταλάβει.

3. Ναι στην επιβράβευση. Εάν βλέπετε ότι το παιδάκι σας καταφέρνει να αποταμιεύει χρήματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ή τα διαθέτει σωστά, ενθαρρύνετέ το, λέγοντάς του πως ίσως υπάρξει ένα μικρό bonus στο τέλος της χρονιάς αν συνεχίσει την προσπάθεια.

4. Όχι ως αντάλλαγμα. Αυτό που σας προτείνουμε είναι να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το χαρτζιλίκι ως "αντάλλαγμα" για τις επιδόσεις και τη σωστή συμπεριφορά του παιδιού σας. Το παιδί είναι βασικό να μάθει από μικρή ηλικία να προσπαθεί χωρίς να περιμένει χρηματική ή άλλη υλιστική επιβράβευση.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα θα δείτε με υπερηφάνεια και το δικό σας παιδί να μαθαίνει να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματά του και θα θέσετε τα καλύτερα δυνατά θεμέλια για το μέλλον του. 


Το χαρτζιλίκι που δίνουν οι γονείς στα παιδιά μπορεί να μην είναι το σημαντικότερο έξοδο του οικογενειακού προϋπολογισμού, ωστόσο αποτελεί ένα από τα βασικότερα μαθήματα ζωής που θα τους παραδώσουν, αφού θεωρείται μέθοδος διαπαιδαγώγησης στην οικονομική διαχείριση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου