Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Διακοπές χωριστά!

Αφήστε τα παιδιά να έχουν το δικό τους ρυθμό στις διακοπές
Παππούδες και γιαγιάδες στο χωριό, σε κάποιο εξοχικό ή, για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, σε κατασκήνωση. Διακοπές χωρίς τους γονείς σημαίνει για τα παιδιά ευκαιρία για αυτονόμηση και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους. O καλοκαιρινός αποχωρισμός, αρκετές φορές, φοβίζει τους γονείς. Ειδικά οι πρώτες χωριστές διακοπές είναι πάντα μία δύσκολη στιγμή για παιδιά και γονείς. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα είναι πιο εύκολα από όσο φαίνονται στην αρχή. Αρκεί να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία και εσείς να επιδείξετε την ανάλογη συνέπεια. 

Από ποια ηλικία και πού; 
Όπως λένε οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι, η ηλικία που μπορεί ένα παιδί να μείνει μακριά από τους γονείς του με ασφάλεια είναι μετά τα 2,5 - 3 του χρόνια. Ο λόγος είναι ότι το παιδί σε αυτή την ηλικία κατανοεί αυτά που του λένε και μπορεί να συνεννοηθεί καλά με τους γύρω του. Επίσης, μέχρι τα 2,5 είναι το κρίσιμο διάστημα που πρέπει να έχει αναπτυχθεί η σχέση ασφάλειας με το πρόσωπο που το φροντίζει. Αν η σχέση αυτή είναι υγιής, τότε το παιδί δεν έχει πρόβλημα να αποχωριστεί από τους γονείς του, αρκεί να του εξηγήσετε πού θα πάει, πόσο θα μείνει, κάθε πότε θα σας βλέπει και πότε θα του τηλεφωνείτε. Οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι για να μείνει μαζί τους είναι η γιαγιά και ο παππούς. Έχει αποδειχτεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η συμβίωση με τους παππούδες είναι υπέροχη και μοναδική για τα παιδιά. Αν, λοιπόν, έχετε την τύχη να μένουν σε κάποιο χωριό ή να έχουν κάποιο εξοχικό, είναι μία πολύ καλή λύση. Το παιδί θα περάσει τις διακοπές του σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με την ανάλογη φροντίδα και αγάπη. 

Χρήσιμες συμβουλές 
Καλό είναι την πρώτη φορά να πάτε μαζί του, μιας και θεωρείται "πειραματικό στάδιο". Έτσι, με την παρουσία σας θα προσαρμοστεί πιο εύκολα. Μάλιστα, μπορεί να μείνει ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να δουν και τα δύο μέρη πώς τα πηγαίνουν... Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι να γυρίσετε και το μικρό να μην θέλει να φύγει. Σε πιο μεγάλα χρονικά διαστήματα θα το δείτε μάλλον πιο... παχουλό, πιο μαυρισμένο και σίγουρα πιο χαρούμενο!

Πακετάρουμε για την κατασκήνωση 
Η κατασκήνωση είναι μία εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά, αρκεί να είναι πάνω από 6 ετών και να έχει αναπτυχθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί. Αν, μάλιστα, ειδικά την πρώτη φορά, το παιδί πάει μαζί με κάποιον φίλο του ή κάποια παιδιά που ήδη γνωρίζει, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο εύκολα και θα έχει μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα αντεπεξέλθει σε όλα τα τυχόν προβλήματα. Στην προσαρμογή στην ομαδική ζωή της κατασκήνωσης παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας του. Αν το παιδί είναι αρκετά κοινωνικό, τότε θα κάνει πολύ πιο εύκολα νέες παρέες, νέους φίλους και θα συμμετέχει πιο ενεργά και πιο εύκολα στα παιχνίδια και τις άλλες δραστηριότητες. 

Χρήσιμες συμβουλές 
Μην πέσετε στην παγίδα, αν τυχόν αρχίσει να παραπονιέται και θέλει να φύγει, εσείς αμέσως να το "βουτήξετε" και να το πάρετε! Καλό είναι να το ξεπεράσει και μετά όλα θα του μοιάζουν πολύ πιο εύκολα. Επίσης, επιδείξτε ψυχραιμία. Όχι μελοδραματισμοί και δάκρυα, ούτε την ώρα του αποχαιρετισμού ούτε την ώρα που θα το δείτε στην πρώτη επίσκεψη. Το παιδί μπορεί να φανταστεί ότι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται δεν είναι αρκετά ασφαλές ή δεν του έχετε αρκετή εμπιστοσύνη. Γιατί να μείνει; 

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα! 
Το παιδί που κάνει διακοπές χωριστά από τους γονείς του μαθαίνει να αισθάνεται ασφαλές και χωρίς αυτούς, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει την αυτοπεποίθησή του. Αναγκάζεται να τα βγάζει πέρα μόνο του, στην περίπτωση της κατασκήνωσης, δε, μαθαίνει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, να συμβιώνει με άλλα παιδιά, να δημιουργεί κοινωνικές σχέσεις, αλλά και να έχει πνεύμα ομαδικότητας. Δεν είναι ήδη πολύ σημαντικά όλα αυτά για να κάμψουν και τους τελευταίους ενδοιασμούς σας; 

Μικρά και μεγάλα μυτικά
• Από την πλευρά σας, θα πρέπει να επιδεικνύετε απόλυτη συνέπεια σε αυτά που θα υποσχεθείτε. Ας πού με, αν πείτε ότι θα του τηλεφωνείτε την τάδε ώρα, καλό είναι να το τηρήσετε. Τηρήστε την ημέρα που θα το επισκεφθείτε και μην φαίνεστε αγχωμένοι. 
• Αν το δείτε στενοχωρημένο την ώρα που θα φεύγετε, σκεφθείτε απλώς ότι αυτή είναι μία λογική αντίδραση. Να είστε, πάντως, σίγουροι ότι την άλλη στιγμή θα ξαναγυρίσει στις ασχολίες, στους φίλους και στα παιχνίδια του. 
• Τη στιγμή που το χαιρετάτε, δώστε του ένα τρυφερό φιλί και μία μεγάλη αγκαλιά. Δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε και τονίστε του ότι θα είναι μια χαρά και χωρίς εσάς. Πείτε του πόσο πολύ θα χαρεί στο νέο του περιβάλλον, πόσα παιχνίδια και μπάνια θα κάνει, πόσους νέους φίλους θα αποκτήσει.

Μαρία Καλοπούλου
www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου