Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Σωστό χαρτζιλίκι; Υγιές παιδί!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Σωστό χαρτζιλίκι; Υγιές παιδί!
Οι κοινωνιολόγοι, αλλά και οι ψυχολόγοι, τονίζουν τη σημασία της εβδομαδιαίας χορήγησης σταθερού ποσού, το οποίο θα προορίζεται για να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός παιδιού. Το σωστό χαρτζιλίκι δεν επηρεάζει μόνο την τσέπη σας, αλλά και την κοινωνική συμπεριφορά και την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού σας.

Η άναρχη και χωρίς προγραμματισμό χορήγηση του παιδικού χαρτζιλικιού δεν βοηθά στη σωστή οικονομική διαπαιδαγώγηση, ενώ αποδεικνύεται ότι προκαλεί σοβαρές επιπλοκές ακόμη και στην υγεία των παιδιών. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτυχθεί σωστά και να καταλάβει την αξία του χρήματος;

Ο κουμπαράς, η αποταμίευση και το χαρτζιλίκι είναι έννοιες, που το παιδί μπορεί να κατανοήσει από πολύ μικρή ηλικία. Επιπλέον, τα παιδιά εκπαιδεύονται στη σχέση τους με το χρήμα παρακολουθώντας τη συμπεριφορά των γονιών τους. Η σχέση σας με τα χρήματα και οι καταναλωτικές σας συνήθειες είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν και τη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού σας, όσον αφορά τη σωστή διαχείριση των χρημάτων. Αν, λοιπόν, εσείς αντιμετωπίζετε τα χρήματα με σεβασμό, θα μάθει και το παιδί σας να κάνει το ίδιο.

Χαρτζιλίκι. Μια σημαντική μέθοδος διαπαιδαγώγησης

Εξηγείστε στο παιδί σας, ότι το χρήμα έχει αξία και ότι το χρησιμοποιούμε ως μέθοδο συναλλαγής, για να αποκτήσουμε τα αγαθά που χρειαζόμαστε για να ζούμε καλύτερα.

Συμφωνήστε με το παιδί το σταθερό ποσό που θα του δίνετε για χαρτζιλίκι, ενημερώστε το κάθε πότε θα του το δίνετε και φροντίστε να είστε συνεπείς στην καταβολή των χρημάτων.

Το παιδί σιγά, σιγά θα μάθει να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες με αυτό το ποσό και θα ανταποκρίνεται μόνο του στα μικροέξοδα της καθημερινής ζωής. Το σωστό χαρτζιλίκι ωθεί το παιδί προς την αποταμίευση και τη σωστή οικονομική οργάνωση και του διδάσκει τη σημασία της. Παράλληλα, το παιδί αποκτά αίσθηση αυτονομίας, τονώνεται η αυτοπεποίθησή του και σταδιακά γίνεται ανεξάρτητο.

Επιπλέον, η παροχή σταθερού ποσού ενισχύει την αίσθηση του προγραμματισμού, με αποτέλεσμα το παιδί να μαθαίνει να θέτει υψηλότερους στόχους, να παλεύει γι’ αυτούς και να έχει επιμονή, υπομονή και συνέπεια. Προσπαθήστε, λοιπόν, να μείνετε σταθεροί στο ποσό που έχετε συμφωνήσει και μην υποκύπτετε αν το παιδί σας σπατάλησε αμέσως το ποσό που του δώσατε. Αφήστε το να συνειδητοποιήσει τον λάθος χειρισμό του και δώστε του το επόμενο χαρτζιλίκι, έτσι όπως έχει αρχικά συμφωνηθεί. Έτσι, θα μάθει να σχεδιάζει τα έξοδά του και θα αποκτήσει καλύτερη καταναλωτική συμπεριφορά, μαθαίνοντας να στηρίζεται στις δικές του οικονομικές δυνατότητες.

Αν παρατηρήσετε, ότι το παιδί δυσλειτουργεί στη διαχείριση των χρημάτων που του δίνετε, συζητήστε μαζί του. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τον χρόνο παροχής από μηνιαίο σε εβδομαδιαίο ή και καθημερινό. Σε κάθε περίπτωση, μην αναλάβετε εσείς τη δική του διαχείριση, απλώς υποδείξτε του και άλλους τρόπους, φροντίζοντας να μαθαίνει από τα λάθη του.

Πόσα χρήματα πρέπει να δίνουμε στα παιδιά;


Αν και κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, το πρώτο χαρτζιλίκι πρέπει να δίνεται στο παιδί, αφού έχει πλέον αποκτήσει καλή σχέση με τους αριθμούς και θα αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του.

Από την ηλικία των 3 ετών και μετά μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας τα πρώτα του χρήματα. Με αυτά μπορεί να αγοράσει ένα παγωτό, έναν χυμό ή να κάνει κάποιο παιχνίδι. Δείξτε του πώς να αναγνωρίζει τα κέρματα που θα χρησιμοποιεί και σταδιακά μυήστε το στην αξία των χρημάτων.

Να δίνετε στο παιδί χρήματα που θα καλύπτουν τις βασικές του ανάγκες (π.χ. εισιτήρια συγκοινωνιών, συγκεκριμένη διατροφή στο κυλικείο) και να μην είστε σπάταλοι, γιατί μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ανθυγιεινών αναψυκτικών και σνακ.

Η ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον είναι η καταλληλότερη στιγμή, για να ξεκινήσετε απλά μαθήματα διαχείρισης των χρημάτων. Συζητήστε μαζί του τις ανάγκες του και υπολογίστε παρέα πόσα χρήματα του χρειάζονται. Να θυμάστε, ότι η αξιοπρέπεια του παιδιού πλήττεται το ίδιο, αν το χαρτζιλίκι του είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από αυτό των φίλων του.

Λίγο μετά την ηλικία των 7 ετών το παιδί μπορεί να έχει δικό του πορτοφόλι. Εκτός από τις βασικές του ανάγκες, τώρα μπορεί να αγοράζει δικά του μικροπράγματα και να κάνει αποταμίευση για πιο ακριβά αντικείμενα. Να είστε συνεπείς στη χρονική και ποσοτική παροχή χαρτζιλικιού, ώστε το παιδί να έχει σαφή αίσθηση των χρημάτων.

Μετά τα 9 το χαρτζιλίκι μπορεί να αυξάνεται κατά καιρούς, με τη μορφή κάποιας επιβράβευσης. Να είστε όμως προσεκτικοί, γιατί τα επιπλέον χρήματα μπορεί να θέσουν τα μεγαλύτερα παιδιά ενώπιον επικίνδυνων πειρασμών.

Μαρία Φωκά
www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου