Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για τα οικονομικά

«Μαμά γιατί δεν έχουμε λεφτά;»
Οι γονείς συνηθίζουν να κουβαλάνε όλα τα βάρη των παιδιών τους συχνότερα από ότι ίσως θα έπρεπε. Αυτό ισχύει και για το οικονομικό φορτίο των παιδιών, που κάποια στιγμή στη ζωή τους μπορεί να αντιμετωπίσουν. Αυτή η ανάγκη που έχουν οι γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους μπορεί να αποδειχτεί ωστόσο ένα τρομερό λάθος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν ένα παιδί μαθαίνει στο να κάνει λάθη τα οποία “σώζουν” οι γονείς του, τότε θα θεωρεί, πως εκείνοι θα είναι πάντα εκεί, για να το σώζουν σε ανάλογες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει η Brie Williams, αντιπρόεδρος της επιχείρησης οικονομικών υπηρεσιών State Street Global, οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν τα δικά τους λάθη. Ευκαιρία για αυτά τα λάθη όπως αναφέρει, είναι είτε με το να ξεχάσουν να πληρώσουν έναν τηλεφωνικό λογαριασμό είτε με το να μην παίρνουν χαρτζιλίκι από τους γονείς τους για πράγματα που θέλουν να αγοράσουν.

Μέσα από αυτές τις εμπειρίες, ενώ δηλαδή βρίσκονται ακόμη στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού τους, τα λάθη οικονομικής φύσεως που θα κάνουν, όχι μόνο δεν θα είναι ανεπανόρθωτα, αλλά θα έχουν και έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Εκτός όμως από αυτή την τακτική, είναι σημαντικό σε μια οικογένεια το θέμα των χρημάτων να αποτελεί πάντα ένα ανοιχτό θέμα συζήτησης. Αυτό το θέμα των χρημάτων φαίνεται πως δεν αποτελεί μια συνήθεια των περισσότερων οικογενειών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από την SSGA, μόνο το 4% των οικογενειών συζητάνε μεταξύ τους για θέματα χρημάτων. Ακόμη το 45% των οικογενειών που συμμετείχαν στην έρευνα, παραδέχτηκαν πως ο οικογενειακός πλούτος δεν είναι αποτελεί ένα ανοιχτό θέμα συζήτησης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα στοιχεία της έρευνας, οι αντιδράσεις των γονιών μετά το τέλος της έρευνας έδειξαν πως είναι έτοιμοι για να γίνουν πιο ανοιχτοί στο θέμα των χρημάτων, ενημερώνοντας περισσότερο τα παιδιά τους. Μάλιστα το 65% των γονιών επιθυμούν να βρουν έναν σύμβουλο που θα ενημερώνει απευθείας τα παιδιά τους, ενώ το 62% αυτών θέλουν να ενημερώνονται οι ίδιοι από τους συμβούλους για το πως να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά τους.

Τέλος, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ενώ είναι πολύ δύσκολο για έναν γονέα να γνωρίζει ότι το παιδί του θα κάνει λάθος χωρίς να το βοηθήσει, ωστόσο τα λάθη αυτά θα βοηθήσουν στο μελλοντικό χτίσιμο μιας υπεύθυνης νοοτροπίας ως προς τη διαχείριση των οικονομικών του.

mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου