Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο μωρό;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουμε το κλάμα του μωρού!
Δεν είναι πάντα εύκολο να ηρεμήσετε το μωρό σας, όταν κλαίει. Η αλήθεια είναι πως η πρόκληση αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς. Γι’αυτό είναι καλό να γνωρίζετε μερικά κλασικά και δοκιμασμένα κόλπα που σίγουρα θα σας φανούν πολύ χρήσιμα.


Κρατήστε το αγκαλιά
Το παλιότερο κόλπο για ένα ανήσυχο μωρό είναι να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας και να αρχίσετε να το κουνάτε ελαφρά. Προσέξτε οι κινήσεις σας να είναι ήρεμες και χαλαρές. Μελετώντας την αντίδραση των μωρών, στην αγκαλιά της μητέρας τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός της καρδιάς τους επιβραδύνθηκε αμέσως και σταμάτησαν να κινούνται νευρικά, ενώ παράλληλα σταμάτησαν και οι υπερηχητικές κραυγές τους
. Κάντε "σςςςς" στο αυτάκι του μωρού, ενώ το έχετε αγκαλιά. Να διατηρείτε έναν χαμηλό τόνο στη φωνής σας, ώστε να το καθησυχάσετε.

Φορέστε τον μάρσιπο αγκαλιάς

Το μωρό όταν είναι στον μάρσιπο είναι και στην αγκαλιά της μαμάς, δηλαδή στο καλύτερο περιβάλλον που θα μπορούσε να είναι. Μπορεί να κρύψει το προσωπάκι του στη ζεστή σας αγκαλιά, να χαλαρώσει, να ηρεμήσει, να βλέπει τους γύρω του ή ακόμα και να κοιμηθεί. Το καλύτερο είναι ότι εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά, απλά να φορέσετε τον μάρσιπο.


Βοηθήστε το να ρευτεί
Εάν το μωράκι σας κλαίει μετά το φαγητό, είναι πιθανό να θέλει να ρευτεί. Τα μωρά καταπίνουν αέρα, όταν θηλάζουν ή όταν πίνουν γάλα από το μπιμπερό και αν αυτός ο αέρας δεν απελευθερωθεί, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις. Κάποια μωρά ενοχλούνται πολύ από την ύπαρξη αέρα στο στομάχι τους, ενώ άλλα δεν χρειάζεται να ρευτούν καθόλου. Για να το βοηθήσετε, χτυπήστε το ελαφρά στην πλατούλα. Η κλασική θέση είναι το κεφάλι του μωρού να ακουμπά στον ώμο σας.

Ριλάξ ή κούνια με δόνηση
Όταν τα χέρια σας κουραστούν, μπορείτε να δώσετε τη "σκυτάλη" σε ένα ριλάξ ή μία κούνια με δόνηση που θα κάνει όλη τη δουλειά για εσάς. Εσείς μπορείτε παράλληλα να μιλάτε στο μωρό και να το καθησυχάζετε. Επίσης, οι κουνιστές πολυθρόνες είναι γνωστές για την ιδιότητά τους να ηρεμούν τα μωρά, ενώ παράλληλα ηρεμούν και τις μητέρες.

Δώστε την πιπίλα
Τα βρέφη λατρεύουν την πιπίλα και ηρεμούν απίστευτα μόλις τη βάλουν στο στόμα τους. Όταν την πιπιλούν, εκκρίνονται στον οργανισμό τους ενδορφίνες, οι ορμόνες που δημιουργούν μια έντονη ευφορία, αλλά και ένα αίσθημα καθησυχασμού. Αυτά τα ευχάριστα συναισθήματα συνήθως παρηγορούν το παιδί, το βοηθούν να ξεχνάει τα όποια πονάκια και να αποκοιμιέται σαφώς ευκολότερα. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, η πιπίλα μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Ενεργοποιήστε τους "λευκούς ήχους"
Οι ειδικοί πιστεύουν πως στα μωρά αρέσουν περισσότερο οι στατικοί ήχοι -όπως ο ήχος του πλυντηρίου, της ηλεκτρικής σκούπας, του ανεμιστήρα ή του τρεχούμενου νερού- και αυτό γιατί τους θυμίζουν τους ήχους που τα "περιτριγύριζαν" όταν βρίσκονταν μέσα στην κοιλιά της μαμάς. Επίσης, τα περιστρεφόμενα με νανουρίσματα τα βοηθούν να παραμείνουν αποκοιμισμένα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μην ξεχνάτε βέβαια πως και η φωνή σας μπορεί να είναι το ίδιο χαλαρωτική για το μωρό, οπότε δοκιμάστε να του τραγουδήσετε ένα παιδικό τραγουδάκι ή ένα νανούρισμα.

Μασάζ - μπανάκι

Η καταπραϋντική δύναμη των χεριών σας μπορεί να κάνει θαύματα σε ένα μωράκι που κλαίει. Πολλά μωρά αγαπούν την επαφή με το δέρμα και οι μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη που απολαμβάνουν πρώτα ένα μασάζ το βράδυ κλαίνε λιγότερο και κοιμούνται καλύτερα. Το ίδιο ανακουφιστικό για μερικά μωράκια μπορεί να είναι και ένα χλιαρό μπανάκι. 

Πηγαίνετε μια βόλτα
Τα μωρά από τη μήτρα έχουν συνηθίσει να κινούνται. Για να κοιμηθεί λοιπόν το μωρό σας μπορεί να θέλει μια βολτίτσα πρώτα. Βάλτε το σε μια κουνιστή καρέκλα ή εάν δεν είστε και πολύ κουρασμένη, πηγαίνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Έχει αποδειχθεί πως η κίνηση και οι ήχοι του αυτοκινήτου έχουν χαλαρωτική επίδραση στα μωρά. 

Ήρεμο περιβάλλον
Μερικές φορές ό,τι και να κάνετε δεν είναι αρκετό! Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και ο παιδίατρος σας έχει διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε το μόνο που σας μένει είναι να βάλετε το μωρό σε ένα ασφαλές μέρος και να το αφήσετε να κλάψει και να "ξαλαφρώσει". Δεν χρειάζεται να νιώθετε τύψεις γι' αυτό. Απλά μείνετε κοντά του και μιλάτε του για να μην νιώσει μοναξιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου