Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Εμπνεύστε τη δημιουργικότητα στο παιδί!

Τι αποκαλύπτουν οι «μουτζούρες» του παιδιού για την «ευφυΐα» του;
Στην πραγματικότητα όλοι μας χρειάζεται να είμαστε δημιουργικοί για να λύσουμε, λόγου χάρη, τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας ή για να διασκεδάζουμε περισσότερο. Μάλιστα, όλοι κρύβουμε μέσα μας μια δόση δημιουργικότητας, που πρέπει να καλλιεργηθεί και όχι να κατασταλεί τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Πάμε να δούμε τι λένε οι έρευνες γύρω από το θέμα αυτό:

Η νοικοκυροσύνη είναι υπερεκτιμημένη. Κι όμως τα παιδιά που ζουν σε σπίτια όπου όλα είναι τακτοποιημένα και νοικοκυρεμένα τείνουν να είναι λιγότερο δημιουργικά. Και αυτό γιατί μπορεί να μην τολμούν να λερώσουν τα χέρια τους, δεν μπορούν να αφήσουν σε ένα σημείο τα υλικά για ζωγραφική και χειροτεχνίες, ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση... Η καθημερινότητά τους καθορίζεται από τόσους πολλούς κανόνες και έτσι δεν μπορούν να σκεφτούν πέρα από την πεπατημένη. 

Τα παιδιά που υπόκεινται σε συχνά όρια εκπαιδεύουν τον εαυτό τους να σκέφτεται με περιορισμούς. Ασφαλώς πρέπει να θέτετε όρια όσον αφορά στην ασφάλεια του μικρού σας. Κατά τα άλλα, όμως, είναι σημαντικό να τους αφήσετε το περιθώριο να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους και να πειραματιστούν με άπειρες δυνατότητες.

Η εστίαση πρέπει να γίνεται στο παιχνίδι και τη διαδικασία και όχι στην παραγωγικότητα. Όταν το παιδί ζωγραφίζει πρέπει να το κάνει γιατί το απολαμβάνει στον παρόντα χρόνο και όχι για να πάρει μελλοντικά την επιβράβευσή σας. Εάν ζωγραφίζει κάτι απλά για να του πείτε μπράβο, δεν θα έχει την υπομονή να τελειώσει τη ζωγραφιά για να ξεκινήσει την επόμενη και έτσι δεν θα απολαύσει τη δημιουργία και τη διαδικασία. Πιο δημιουργικά είναι τα παιδιά στα οποία η επιβράβευση αφορά την διαδικασία ("πόσο χαίρομαι που απολαμβάνεις την ώρα της ζωγραφικής", "φαίνεται ότι δούλεψες με υπομονή για να φτιάξεις ένα τόσο όμορφο λουλούδι") και όχι το αποτέλεσμα.

Η δημιουργικότητα πηγάζει από τη διαφορετικότητα. Επιτρέψτε στο παιδί σας να είναι μοναδικό και να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Ακόμα και αν φαίνεται περίεργο σε σύγκριση με άλλα παιδιά της ηλικίας του, υποστηρίξτε το για να αναπτύξει την προσωπικότητά του και να σταθεί αλώβητο απέναντι στις πιέσεις που μπορεί να ασκούνται έμμεσα από τον περίγυρο π.χ. για την κοινωνικότητά του, τις απόψεις του, το ντύσιμό του, κ.λπ. Καταρχάς καθησυχάστε τους δικούς σας φόβους μήπως το μικρό σας δεν είναι δημοφιλές.

Το να λερώνεις είναι θεμιτό και αποδεκτό σε βαθμό που να μπορεί στη συνέχεια να καθαριστεί ο χώρος με τη βοήθεια του παιδιού. Για παράδειγμα, νερό στο πάτωμα της κουζίνας, μπουρμπουλήθρες στο νεροχύτη, νερομπογιές στο πεζοδρόμιο, χρώμα ζαχαροπλαστικής σε ένα μπολ που δεν σπάει και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας.

Η δημιουργικότητα αξίζει να έχει τη δική της γωνιά. Καθορίστε έναν χώρο που θα είναι το ατελιέ του. Αυτό θα πρέπει να εύκολα προσβάσιμο και τακτοποιημένο. Μπορεί να περιλαμβάνει από χαρτιά χειροτεχνίας και μπλοκ ζωγραφικής μέχρι διάφορα είδη μπογιάς, αλλά και υλικά για κατασκευές που θα ανανεώνετε καθώς το μικρό σας μεγαλώνει.

Το δημιουργικό καλλιτεχνικό παιχνίδι θα πρέπει να βγαίνει αβίαστα, οπότε καλό είναι να το διευκολύνετε. Είναι πολύ θετικό να ξεκινάει το μικρό σας κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα χωρίς τη βοήθειά σας, ωστόσο είναι σημαντικό να το έχετε διευκολύνει από πριν, π.χ. να του έχετε δώσει κάτι για να ακουμπάει τις ζωγραφιές του, να είναι οι μπογιές του συγκεντρωμένες και χωρισμένες. Φυσικά, θα χρειαστείτε κάποιους κανόνες, όπως όταν ζωγραφίζουμε βάζουμε πάντα εφημερίδες κάτω. 

Οι μελλοντικοί καλλιτέχνες χρειάζονται καθοδήγηση και προστασία. Παρόλο που υπήρξαν μεγάλοι καλλιτέχνες, ζωγράφοι και συγγραφείς που φλέρταραν με συναισθηματικές διαταραχές, αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Δεν είναι απαραίτητο ότι η δημιουργικότητα "συνορεύει" με την τρέλα. Ωστόσο, μπορεί οι άνθρωποι με καλλιτεχνικές τάσεις να χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα, για να μάθουν να είναι ισορροπημένοι και συγκεντρωμένοι. Εσείς λόγου χάρη μπορείτε να βοηθήσετε μαθαίνοντας το μικρό σας να "ακούει" το βιολογικό του ρολόι και να μην ξενυχτάει ζωγραφίζοντας. Εξασφαλίστε ότι ασκείται συχνά και ότι τρώει ισορροπημένα και γνωρίστε του καλλιτέχνες (μέσα από το έργο ή τη βιογραφία τους) που δεν καταστράφηκαν από τα πάθη τους.

Η ανία είναι κινητήριος δύναμη. Συνήθως οι γονείς ανταποκρίνονται άμεσα στην ανία των παιδιών τους παρέχοντας απευθείας δομημένες δραστηριότητες ή διασκέδαση επί της οθόνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αφήνετε κάποιο χρόνο ελεύθερο, χωρίς πρόγραμμα, για να του δώσετε την ευκαιρία να φανταστεί ή να εφεύρει δραστηριότητες, να "κάνει βουτιά" στον εσωτερικό του κόσμο, από όπου πηγάζει η δημιουργικότητα. Αν, λοιπόν, το μικρό σας βαριέται, προτείνετέ του να σκεφτεί πιθανές δραστηριότητες που θα ήθελε να κάνει για να γεμίσει τον χρόνο του και ξεκαθαρίστε πως είναι δική του δουλειά να βρει πώς θα περάσει καλύτερα τον χρόνο του.

Extra tip: Μην επιτρέψετε στο παιδί σας να εξαρτάται αποκλειστικά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή για τη διασκέδασή του. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν συχνά υπολογιστή ή βλέπουν τηλεόραση τείνουν να βαριούνται πιο εύκολα, ενώ ακόμα και όταν μειώσουν τις ώρες έκθεσης στην οθόνη, περνούν μήνες μέχρι να ανακαλύψουν και να παθιαστούν με μια άλλη δραστηριότητα.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου