Ο Αριστοτέλης είχε πει πως "ο άνθρωπος είναι ον φύσει κοινωνικό και πολιτικό. Αυτός που μπορεί να ζήσει μακριά απ' τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι θηρίο ή Θεός". Γεννιόμαστε για να ζούμε μαζί με ανθρώπους και αν θέλουμε να περάσουμε όμορφα, κάνουμε φίλους. Το θέμα είναι πώς μπορείς να βοηθήσεις το μικρό σου αγγελούδι, ώστε να γίνει καλός φίλος.
Η μαγεία των συναισθημάτων
Όλοι έχουμε αρνητικά συναισθήματα και εκρήξεις εγωισμού. Ωστόσο, για να κάνουμε φίλους πρέπει να τα ελέγξουμε! Έρευνες δείχνουν πως όταν μιλάμε στα παιδιά για τα συναισθήματά μας με διάθεση επίλυσης του όποιου προβλήματος και όχι επικριτικά, τότε συμβάλλουμε ενεργά στη διατήρηση του αυτοελέγχου τους σε "δύσκολες" καταστάσεις. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να προσέχουμε τον τρόπο που μιλάμε στα παιδιά. Ακόμα και τα πειράγματα τύπου "τι χαζομαρίτσα έκανες", πόσο μάλλον οι τιμωρίες, είναι ικανά να επηρεάσουν τόσο αρνητικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού, ώστε να δυσκολευτεί πάρα πολύ στο μέλλον να δημιουργήσει σταθερές φιλίες.
Ένα σπίτι ανοιχτό για όλους
Γίνε η "καλή" μαμά που έχει πάντοτε το σπίτι της ανοιχτό για τους φίλους του παιδιού της. Φτιάξε μπισκοτάκια (μπορείς να ζητήσεις και από τα παιδιά να σε βοηθήσουν), οργάνωσε παιχνίδια, βάλε ωραία μουσική, μίλα τη γλώσσα τους και θα νιώσουν πιο άνετα τα υπόλοιπα παιδιά. Αυτό θα κάνει και το ίδιο το παιδί σου να νιώθει πιο οικεία με τους φίλους του, ενώ εσύ παράλληλα θα γνωρίζεις τις μαμάδες και θα αποκτήσεις καινούριες φίλες.
Ο καθρέφτης της φιλίας
Φίλοι είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε για να περάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας μαζί τους. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να "κρατήσουμε" έναν φίλο, πρέπει πρώτα να γίνουμε… αυτό που ζητάμε από τους άλλους! Για να μάθει το παιδί να είναι καλός φίλος, πρέπει να βλέπει εσένα ότι είσαι σωστή με τους δικούς σου φίλους. Όλα όσα θέλεις να του διδάξεις, αν δεν τα κάνεις πρώτα εσύ, το παιδί δεν θα μπορέσει να τα μάθει. Γι’ αυτό, λοιπόν, μην κριτικάρεις τους άλλους και μάθε να τους δέχεσαι γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Γίνε υπόδειγμα φίλου και το ίδιο θα γίνει και το παιδί σου…
Βαλιάνα Κοσμά
Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Ειρήνης Μπίρμπου (eirini_mpirmpou@yahoo.gr).
www.paidimag.gr
www.paidimag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου