Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

"Θέλω πάντα να κερδίζω"!

Τι κρύβεται πίσω από τις «ζαβολιές» των παιδιών;
Συχνά τα παιδιά, όταν παίζουν ένα παιχνίδι, θέλουν πάντα να κερδίζουν. Θυμώνουν όταν χάνουν και μια ευκαιρία για διασκέδαση μπορεί να καταλήξει σε καυγάδες. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως ένα παιδί, που θέλει πάντα να κερδίζει, είναι ένα πρώτο παιδί ή ένα μοναχοπαίδι που έχει υιοθετήσει την πεποίθηση ότι "Ανήκω και είμαι σημαντικός, όταν είμαι ο πρώτος ή ο καλύτερος"
Αυτή η πεποίθηση κυριαρχεί στη κοινωνία μας που εστιάζεται στον ανταγωνισμό, στη σύγκριση και στο "σωστό" και "λάθος". Μπορεί να καταπολεμηθεί μόνον σε μια ατμόσφαιρα συνεργασίας, όπου η προσπάθεια και η διασκέδαση είναι πιο σπουδαία από το τελικό αποτέλεσμα, και αυτό μπορεί να το πετύχει κανείς αν καταφέρει να κάνει το παιδί να νιώσει πως ανήκει "άνευ όρων" και η μοναδικότητά του εκτιμάται όποια και αν είναι.

Προτάσεις:

1. Σταματήστε να υπερπροστατεύτε το παιδί σας αφήνοντας το να βιώσει την απογοήτευση. Αυτό θα το βοηθήσει να καταλάβει πως η απογοήτευση είναι μέρος της ζωής και μπορεί να το διαχειριστεί. Ακούστε με ενδιαφέρον τα συναισθήματά του χωρίς να προσπαθείτε να τα αλλάξετε.

2. Όταν δείχνετε ότι χάνετε, δίνετε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να κερδίζει πάντα. Όταν αρχίσει να χάνει παίζοντας θα του δώσετε την ευκαιρία να βιώσει την αποτυχία σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Θα κάνετε το περιβάλλον ασφαλές αν δείχνετε πως συμπάσχετε στην απογοήτευσή του, αλλά ταυτόχρονα χαίρεστε το παιχνίδι και όχι το αποτέλεσμα.

3. Αφού ο γιος σας ησυχάσει από την απογοήτευση, κάντε μερικές ερωτήσεις σε πολύ φιλικό τόνο όπως: "Τι σου άρεσε από αυτό το παιχνίδι;" "Πώς ένιωσες για τη συμμετοχή σου;", "Τι νομίζεις πως νοιώθουν οι άλλοι αν παίζοντας μαζί σου είναι πάντα χαμένοι;", "Τι μπορείς να κάνεις για να διασκεδάζεις παίζοντας αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα;"

Προγραμματίζοντας το μέλλον

Παρατηρήστε τον εαυτό σας σε σχέση με τον ανταγωνισμό που προβάλετε στις σχέσεις σας. Συζητήσετε μαζί του τα συμπεράσματά σας δηλώνοντας ότι και εσείς εργάζεστε πάνω στο θέμα αυτό για τον εαυτό σας. Παραδεχτείτε ότι και εσείς κάποιες φορές συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο σε θέματα που δεν αφορούν το παιχνίδι αλλά την καθημερινότητα.

Μην απαιτείτε άμεση αλλαγή. Δήξτε πίστη στο παιδί σας πως θα τα καταφέρει να ξεπεράσει κάτι τέτοιο με σοφία.

Παίξτε συνεργατικά παιχνίδια που δεν έχουν κερδισμένους και χαμένους.

Παρακολουθείστε μαζί αθλητικές εκδηλώσεις και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις συμπεριφορές των αθλητών που δεν κερδίζουν

Αυτό που χρειάζεται να μάθουμε όλοι και να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι ότι "Η διαδικασία είναι σημαντικότερη από το αποτέλεσμα".

Ερατώ Χατζημιχαλάκη, Οικογενειακή σύμβουλος
www.allazo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου