Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ηρεμήστε το υπερδραστήριο νήπιο!

Ηρεμεί μόνο τουΤο μικρό σας είναι γεμάτο ενέργεια, παίζει, τρέχει, φωνάζει, τραγουδάει όλη την ημέρα! Για ένα νήπιο αυτή η κατάσταση είναι φυσιολογική, αλλά χρειάζεται και να ξεκουράζεται. Τι γίνεται όταν το παρατραβάει, όταν δεν χαλαρώνει σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν δυσκολεύεστε να το βάλετε για ύπνο το βράδυ; Δείτε πώς να βοηθήσετε το μικρό σας να χαλαρώσει όταν: 

Ξυπνάει αξημέρωτα. Αν το μικρό σας θέλει να ξεκινήσει τη μέρα του πριν ακόμα ξημερώσει (για παράδειγμα στις 5 το πρωί) υπάρχουν αρκετά που μπορείτε να κάνετε για να το ενθαρρύνετε να μείνει στο κρεβάτι ή στο δωμάτιό του. Εξηγήστε στο μικρό σας τον λόγο για τον οποίο θέλετε να προσπαθήσει να μείνει στο κρεβάτι του και προμηθευτείτε ένα εντυπωσιακό ξυπνητήρι που θα δείχνει την ώρα που θα μπορεί να έρθει να σας βρει. Πείτε του πως μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι πριν την καθορισμένη ώρα, αλλά θα πρέπει να μείνει στο δωμάτιό του μέχρι να σημάνει το ρολόι. Σιγουρευτείτε ότι αν σηκωθεί από το κρεβάτι και βρίσκεται στο δωμάτιό του μπορεί να παίξει με τα παιχνίδια του. Συμφωνείστε, ακόμα, ότι όταν το ρολόι σημάνει και το μικρό σας έρθει σε εσάς, θα σας διηγηθεί πώς πέρασε τις προηγούμενες ώρες.

Μπορεί να μην σας παρηγορεί ιδιαίτερα, αλλά τα περισσότερα νήπια ξυπνούν κάθε μέρα με το χάραμα απλώς γιατί έτσι είναι το φυσιολογικό. Όλοι έχουμε έρθει στον κόσμο με το βιολογικό μας ρολόι ρυθμισμένο να παράγει ορμόνες "ύπνου" στο σκοτάδι και ορμόνες "επαγρύπνησης", λόγου χάρη αδρεναλίνη, στο φως. Το να πηγαίνεις στο κρεβάτι με τις κότες και να ξυπνάς με τα κοκόρια, λοιπόν, είναι κάτι που εμείς οι ενήλικες απλώς έχουμε χάσει, ξεχάσει ή αναγκαστεί να προσπεράσουμε.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα το μικρούλι σας να ξυπνάει υπερβολικά νωρίς γιατί δεν έχει μάθει να ηρεμεί από μόνο του, ώστε να ξανακοιμάται. Πιο συγκεκριμένα, ένα παιδί που ξυπνά με άσχημη διάθεση ή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ίσως είναι αναγκαίο να διδαχθεί πώς να ξαναβάζει τον εαυτό του για ύπνο. Όταν θα αρχίσει να απολαμβάνει έναν καλό νυχτερινό ύπνο, θα έχει από μόνο του την τάση να σηκώνεται αργότερα και πιθανότατα θα είναι πιο ευδιάθετο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Το να καθυστερήσετε ελαφρώς την ώρα ύπνου του μπορεί να λειτουργήσει. Πολλοί γονείς, μάλιστα, προτείνουν, για να συμβεί πιο μαλακά η αλλαγή του προγράμματος, να επιλέξετε να το κάνετε 3-4 μέρες γύρω από τη μέρα που αλλάζει η ώρα.

Ωστόσο, παρότι μια μικρή διαφοροποίηση στην ώρα ύπνου μπορεί να βοηθήσει, μια ριζική ίσως να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί είναι πιθανό να ξυπνήσει περίπου την ώρα που συνήθιζε και πριν και, επειδή παραμένει κουρασμένο, να είναι δύστροπο. Κατά συνέπεια, η μέρα σας θα δυσκολέψει και η κούραση θα διπλασιαστεί. Τέλος, μια ριζική διαφοροποίηση θα σας αφήσει με λιγότερο ελεύθερο χρόνο το βράδυ. Θέλετε κάτι τέτοιο;

Αντ’ αυτού, εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι αντί για τις συνήθειες ύπνου του να αλλάξετε εκείνες του ξυπνήματος. Με λίγη ενθάρρυνση τα παιδιά μπορούν να μάθουν να ταιριάζουν το πρόγραμμά τους στις ανάγκες σας.
  • Δώστε στο μικρούλι σας ένα πολύχρωμο παιδικό ρολόι και εξηγήστε του πως μπορεί να έρθει στη μαμά και στον μπαμπά, όταν το μικρό χεράκι δείξει τον αριθμό 7.
  • Αφήστε δίπλα στο κρεβάτι του μερικά παιχνίδια με τα οποία μπορεί να παίζει μέχρι να έρθει η ώρα να σηκωθείτε. Μια ωραία ιδέα είναι να τοποθετείτε εσείς κάθε βράδυ διαφορετικά παιχνίδια μέσα σε μια τσάντα. Το αγαπημένο του αρκουδάκι, ένα παλιό παζλ που έχει καιρό να δει, το τρενάκι που του έφερε ο νονός του πέρσι το Πάσχα, κ.ο.κ. Μόνο θυμηθείτε να τα αλλάζετε καθημερινά για να μην βαριέται και να ξεκινάει κάθε πρωί το παιχνίδι με ενθουσιασμό.
  • Εάν, βέβαια, το παιδί προτιμά να παίζει κοντά σας μπορείτε να έχετε κάποια παιχνίδια στο υπνοδωμάτιό σας, με τα οποία μπορεί να απασχολείται ήρεμα μέχρι να ξυπνήσετε.
  • Φυσικά, εάν το μικρούλι σας ξυπνάει κάθε πρωί επειδή διψάει θα πρέπει να του αφήνετε νερό σε ένα παγουράκι για να έχει να πίνει.
  • Από την άλλη, εάν σηκώνεται επειδή κατά τις πρωινές ώρες κρυώνει, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε το πάπλωμα με σεντόνι και κουβέρτα. Αυτά δεν γλιστράνε και είναι πιο βαριά για να μετακινηθούν και να το ξεσκεπάσουν.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε την ανταμοιβή. Εάν το παιδάκι σας ξυπνήσει και καθήσει στο δωμάτιό του και παίζει μέχρι να έρθει η ώρα να ξυπνήσετε, δωρίστε του κάτι μικρό (π.χ. ένα αυτοκόλλητο, ένα χαρτονένιο αστέρι, κ.λπ.). Βρείτε ένα μέρος όπου θα κολλάτε τα βραβεία του και θαυμάζετε κάθε πρωί μαζί την συλλογή των κατορθωμάτων του!
Δεν κοιμάται το μεσημέρι. Παρόλο που όλο το πρωί έπαιζε ασταμάτητα, συνεχίζει να τρέχει απτόητο και το μεσημέρι, ενώ κανονικά θα έπρεπε να παίρνει έναν υπνάκο; Δείτε πώς θα ηρεμήσετε το βλαστάρι σας:
  • Αρχικά δώστε προσοχή στις καθημερινές σας συνήθειες. Αν, για παράδειγμα, επισκέπτεστε την παιδική χαρά ακριβώς πριν το μεσημέρι είναι φυσικό να μην μπορεί να κοιμηθεί όταν επιστρέψετε στο σπίτι εξαιτίας της υπερέντασης. Πριν την ώρα που θα θέλατε να κοιμάται, προτιμήστε πιο ήρεμες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια που δεν απαιτούν έντονη κίνηση ή το διάβασμα ενός παραμυθιού.
  • Προτείνετε στο μικρό σας να ξαπλώσει μαζί με την αγαπημένη του κούκλα και να παίρνει βαθιές ανάσες, εισπνέοντας και εκπνέοντας και κουνώντας ταυτόχρονα την κούκλα με τον ίδιο τρόπο. Οι βαθιές ανάσες θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει. Επίσης, μπορείτε να του βάλετε να ακούσει κάποια χαλαρωτική μουσική. Στο YouTube θα βρείτε ένα πλήθος επιλογών με τον τίτλο "Baby Mozart".
  • Αναθεωρήστε επίσης τον τρόπο με τον οποίο κατανέμετε την ώρα για τα παιχνίδια. Αν το μικρό σας δεν έκανε καμία έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να μην είναι αρκετά κουρασμένο για να κοιμηθεί ή να έχει ακόμα πολύ ενέργεια.
 Δεν κάθεται να φάει. Τι κάνετε όταν η ώρα του φαγητού παραμένει ώρα παιχνιδιού για το μικρό σας; Ο καλύτερος τρόπος για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει είναι να τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Αν είστε στο τραπέζι με το μικρό σας, δεν θα αισθανθεί την ανάγκη να τραβήξει με οποιοδήποτε τρόπο την προσοχή σας. Αν συνεχίζει να μην κάθεται ήρεμα μαζί σας, ίσως θα ήταν αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσετε μια προειδοποίηση. Μετρήστε μέχρι το 5, και αν επιμένει να μην κάθεται, πείτε του να φύγει από το τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθήστε να είστε συνεπείς, κάνοντας αυτό που λέτε, έτσι ώστε να μην νομίζει ότι παίζετε κάποιο είδος παιχνιδιού. 

Δεν χαλαρώνει. Αν το μικρό σας είναι ξύπνιο όλη την ημέρα χωρίς να σταματήσει να κινείται, έχει κουραστεί υπερβολικά. Όσο πιο κουρασμένο είναι ένα νήπιο τόσο λιγότερες δυνατότητες έχει ο εγκέφαλός του να αναγνωρίσει το πότε θα πρέπει να χαλαρώσει. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως το κλάμα. Από την άλλη μπορεί να συμβαίνει και το εξής: αν το μικρό σας δεν ηρεμεί στο τέλος της ημέρας, δεν έχει δαπανήσει ενέργεια, που σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά κουρασμένο. Καθιερώστε μια καθημερινή συνήθεια πριν τον ύπνο, όπως να το κάνετε μπάνιο, να βάζετε τις πιτζάμες του, να του διαβάζετε ένα παραμύθι και να το βάζετε κατευθείαν στο κρεβάτι. Σκεφτείτε ακόμα ότι μπορεί να είναι ενοχλητικό για το παιδί όταν ο άλλος γονιός επιστρέφει αργά στο σπίτι και θέλει να το δει. Είναι στο χέρι των γονιών να κανονίσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα, καθώς δεν είναι δίκαιο να κρατούν ξύπνιο το μικρό τους ή να το ξυπνάνε για να το δουν αντί να διαφοροποιήσουν το δικό τους πρόγραμμα.

Tip:

Αν το μικρό σας δεν κάθεται ήρεμο ούτε λεπτό, η συμπεριφορά του είναι εκτός ελέγχου, δεν έχει την ικανότητα να μοιραστεί, έχει προβλήματα στο να βρει φίλους, ή πηγαινοέρχεται από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν πάσχει από Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου