Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Όσα νιώθει και εκφράζει το μωρό

Το γέλιο εκπαιδεύει τα μωρά!
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν τα μωρά γεννιούνται με την ικανότητα να νιώθουν, αλλά και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους στους άλλους ή αν μαθαίνουν να τα αναγνωρίζουν και να τα επικοινωνούν στον περίγυρο μέσα από την εμπειρία που τους χαρίζει η σχέση τους με τους ανθρώπους που είναι κοντά τους. Ό,τι πάντως και αν ισχύει από τα δύο, γεγονός είναι πως τα μωράκια από πολύ νωρίς κατακλύζονται από συναισθήματα και το δείχνουν!

0-6 μηνών, μια προσωπικότητα γεννιέται

Από τον πρώτο κιόλας μήνα τα συναισθήματα που εσείς νιώθετε γίνονται αντιληπτά από το μωρό σας και το επηρεάζουν απίστευτα. Καθώς μάλιστα μεγαλώνει, αρχίζει να "μιμείται" τα δικά σας συναισθήματα, καθώς η μίμηση είναι το κλειδί για τη συναισθηματική του ανάπτυξη. Μέσα από τη διαδικασία αυτή το μωρό αρχικά μαθαίνει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα και στη συνέχεια να τα βιώνει. Πιο συγκεκριμένα, τους 6 πρώτους μήνες μπορεί να αισθανθεί…

Χαρά: Είναι το πρώτο συναίσθημα που γνωρίζει το αγγελούδι σας, αφού δευτερόλεπτα μετά τη γέννηση του προσφέρετε μια τρυφερή αγκαλιά. Κουρνιάζοντας μέσα στα χέρια σας νιώθει τόσο ευτυχισμένο όσο και εσείς! Στη συνέχεια, 4 - 8 εβδομάδες μετά τη γέννηση, θα σας χαρίσει το πρώτο του χαμόγελο που αποτελεί τη σημαντικότερη έκφραση του συναισθήματος της χαράς που νιώθει κάθε φορά που σας βλέπει χαρούμενη να του μιλάτε. Αλλοι τρόποι εκδήλωσης της χαρούμενης διάθεσης αυτής της περιόδου είναι οι γλυκές κραυγούλες και οι συγχρονισμένες κινήσεις χεριών και ποδιών.

Φόβο: Όπως τρομάζετε εσείς όταν δείτε κάποιον ξαφνικά μπροστά σας έτσι ακριβώς τρομάζει και το μωρό σας. Επίσης, ο κρότος από το σπάσιμο ενός βάζου, ο θόρυβος από την ηλεκτρική σκούπα, ακόμα και η δυνατή σας φωνή όταν μιλάτε έντονα σε κάποιον είναι παράγοντες που μπορεί να το φοβίζουν.

Αγάπη:
Από τον 3ο κιόλας μήνα θα ακούσετε το μωράκι σας να γουργουρίζει, να μουρμουρίζει και να βγάζει δυνατές κραυγούλες όταν του μιλάτε (τραγουδάτε ή το νανουρίζετε) και φυσικά όταν σας ακούει να συζητάτε με τον μπαμπά του. Θέλει και εκείνο να συμμετέχει στην κουβέντα και "μιλώντας" σας (μιμούμενο τον ήχο τον φωνής σας) εκδηλώνει τα τρυφερά του συναισθήματα για εσάς. Αυτοί οι τρυφεροί τρόποι επικοινωνίας καλλιεργούν την κοινωνικότητά του, ενώ ταυτόχρονα εξασκείται η γλωσσική του ανάπτυξη. Γύρω στον 5ο μήνα το γλυκό σας μωράκι δεν θα σταματά να σας δείχνει την αγάπη του απλώνοντας συνεχώς τα χεράκια του για να το αγκαλιάσετε.

Συμπάθεια: Μπορεί εύκολα ένας φίλος ή συγγενής σας να κερδίσει τη συμπάθεια του μωρού… αρκεί να του χαμογελάσει και να είναι φιλικός μαζί του. Θα παρατηρήσετε πως το μικρό σας θα παρακολουθεί (συνήθως σιωπηλά) κάθε του κίνηση, ενώ τα χαμόγελα και τα ναζάκια με τα μάτια θα είναι πολλά.

6-12 μηνών, γνωριμία με "νέα" συναισθήματα

Μετά τους 6 μήνες το μωρό σας γίνεται όλο και πιο συναισθηματικό και αυτά που νιώθει γίνονται όλο και πιο εμφανή στους ανθρώπους γύρω του. Τώρα μπορεί να μοιράζει απλόχερα φιλάκια σε όσους αγαπά και να επαναλαμβάνει χαρούμενο το δικό σας χειροκρότημα. Τους επόμενους μήνες θα μάθει να μιμείται τις διαθέσεις των ανθρώπων που είναι κοντά του και να δείχνει τα πρώτα σημάδια ενδιαφέροντος για τους άλλους. Αν, για παράδειγμα, ακούσει κάποιον να κλαίει, θα βάλει και αυτό τα κλάματα. Έχει πολλά να μάθει από εσάς αντιγράφοντας τον τρόπο που φέρεστε στους άλλους, ενώ παράλληλα "εμπλουτίζει" τον συναισθηματικό του κόσμο με νέα συναισθήματα. Μέχρι τα πρώτα του γενέθλια λοιπόν μπορεί να αισθανθεί…

Το άγχος του αποχωρισμού: Γύρω στον 7ο μήνα το μωρό σας αρχίζει να βιώνει το άγχος του αποχωρισμού ξεσπώντας σε κλάματα κάθε φορά που παίρνετε τα κλειδιά σας και κατευθύνεστε προς την πόρτα (ή απλώς πάτε σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού), φοβούμενο πως θα φύγετε και θα το εγκαταλείψετε. Σε καμιά περίπτωση πάντως μην φεύγετε στα κλεφτά! Ενημερώστε το πως θα λείψετε, αλλά δεν θα αργήσετε να επιστρέψετε, έχοντας κατά νου πως το μικρό σας καταλαβαίνει τα λόγια σας. Μερικά μωρά πάλι κατακλύζονται από άγχος κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν. Αν και το δικό σας υποφέρει από αυτό το νυχτερινό άγχος του αποχωρισμού, περάστε λίγο παραπάνω χρόνο μαζί του διαβάζοντας ένα παραμυθάκι ή ακούγοντας απαλή μουσικούλα πριν το βάλετε στο κρεβάτι. Φροντίστε επίσης, να διατηρείτε μια συγκεκριμένη ρουτίνα -την οποία γνωρίζει και περιμένει- αρκεί βέβαια οι δραστηριότητές σας να μην το εξιτάρουν και προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το κρεβάτι του και το δωμάτιό του συνδυάζοντάς τα με όμορφα πράγματα.

Τη χαρά της ανακάλυψης: Πλησιάζοντας τον 1ο χρόνο το μικρό σας επεξεργάζεται με μεγάλη όρεξη κάθε παιχνίδι που κεντρίζει το ενδιαφέρον του και μόλις ανακαλύψει μια ιδιότητά του (π.χ. το σκυλάκι γαβγίζει αν του πιέσει την κοιλίτσα) στο προσωπάκι του ζωγραφίζεται ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης! Είναι τόσο περήφανο γι αυτό που ανακάλυψε, ώστε θέλει να μοιραστεί μαζί σας τη μεγάλη του χαρά, προκαλώντας αρχικά την προσοχή σας με φωνές και στη συνέχεια επαναλαμβάνοντας το κατόρθωμά του. Χειροκροτήστε το!

Την ανεξαρτησία: Τα περισσότερα μωράκια ξεκινούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο μπουσουλώντας τον 8ο περίπου μήνα. Η κατάκτηση αυτής της δεξιότητας επιτρέπει στο μικρό σας να γνωρίσει τη χαρά της ανεξαρτησίας αφού μπορεί μόνο του να απολαμβάνει ατέλειωτες βόλτες μέσα στο σπίτι κάνοντας "στάση" σε κάθε αντικείμενο που τραβά την προσοχή του. Η περίοδος αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά σας, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια πως ένας εξερευνητής δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται περιορισμένος!

Τον φόβο για τους ξένους: Η συναναστροφή με αγνώστους (όταν μάλιστα είναι κουρασμένο) μπορεί να δημιουργεί στο μωράκι σας φόβο, συναίσθημα συνηθισμένο κατά τη διάρκεια του 7ου-8ου μήνα για τα περισσότερα παιδιά. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει πιο ιδανικό μέρος για το μωρό σας από τη φιλόξενη αγκαλιά σας. Μόνο εκεί νιώθει πως κανείς και τίποτα δεν πρόκειται να το πειράξει.

Με τη συνεργασία της Σταυρούλας Σανίδα, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.
www.paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου