Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Τα πρώτα παιχνίδια συντονισμού του μωρού!

Κλασσικό κουρδιστό μουσικό κουτί
Το μωράκι μας πλέον στην ηλικία των 6 - 9 μηνών μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει πώς να βάζει σε λειτουργία ηλεκτρικά-κουρδιστά αντικείμενα και παιχνίδια που έχουν σταματήσει, αγγίζοντάς τα με το χεράκι του. Ένα απλό παράδειγμα είναι πως αν ένα μουσικό παιχνίδι σταματήσει να κάνει ήχο, πιθανόν το μωράκι μας να στραφεί προς το μέρος μας με νόημα για να το ξεκινήσουμε εμείς, να αγγίξει ξανά το αντικείμενο ή να αγγίξει το δικό μας χέρι, ζητώντας τη βοήθειά μας.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής μας εξηγεί πως αυτό είναι μία μεγάλη ανακάλυψη του μωρού μας, διότι με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει πως τα παιχνίδια μπορούν να κινούνται ή να βγάζουν ήχους, ανεξάρτητα από εκείνο.

Πώς να βοηθήσουμε το μωρό σας να συμμετέχει σε παιχνίδια με χειρισμούς:

  • Σιγουρευόμαστε ότι το μωράκι μας κοιτάζει και βάζουμε σε λειτουργία ένα παιχνίδι. Όταν σταματήσει, περιμένουμε λίγα λεπτά και παρατηρούμε, εάν το μωράκι μάς κάνει νεύμα για να το επανεκινήσουμε από την αρχή.
  • Ξεκινάμε την κίνηση του παιχνιδιού, το ρωτάμε εάν θέλει να ξαναπαίξουμε με το παιχνίδι και όταν το μωράκι μας ακουμπήσει το παιχνίδι ή το χέρι μας, το βάζουμε σε λειτουργία.
  • Εάν δεν κάνει καμία κίνηση ή δεν δείξει καμία αντίδραση, τότε είναι πολύ πιθανό να μην το ενδιαφέρει το συγκεκριμένο παιχνίδι και προσπαθούμε πάλι αργότερα με διαφορετικό.
  • Παροτρύνουμε το μωρό, αν παρατηρήσουμε ότι ενδιαφέρεται για το παιχνίδι, αλλά δυσκολεύεται να κινηθεί. Βάζουμε τα χεράκια του πάνω στα δικά μας και ξεκινάμε το παιχνίδι
Συμβουλή Ειδικού:

Ενθαρρύνουμε το μωρό να αρχίσει να συμμετέχει στο παιχνίδι με νεύματα και μικρές κινήσεις. Δοκιμάζουμε με το μωράκι μας διαφορετικά παιχνίδια κερδίζοντας την προσοχή και το ενδιαφέρον του. Μερικά προτεινόμενα παιχνίδια είναι:

  • Αυτοκινητάκια κουρδιστά ή ηλεκτροκίνητα με ήχους και φώτα.
  • Μουσικά κουτιά - διάφορες κουδουνίστρες.
  • Πάγκος δραστηριοτήτων με ήχους, λαβές και διακόπτες.
  • Παιχνίδια στη μπανιέρα με κουρδιστά παπάκια.
Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
www.mandou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου