Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

7 κανόνες για να ...μην γίνουν κακομαθημένα!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Από την αταξία στην υπευθυνότητα
Η αγάπη δεν γνωρίζει όρια, έτσι δεν είναι; Λάθος! Εάν θέλετε να αναθρέψετε παιδιά με καλούς τρόπους, θα πρέπει να καθοριστούν ορισμένοι βασικοί κανόνες. Αντιμετωπίστε την κακή συμπεριφορά εν τη γενέσει με επτά βήματα:

1. Ορίστε σαφή και απλά όρια
Οι κανόνες που θέτετε δεν θα πρέπει να επιδέχονται διαφορετική ερμηνεία. Είναι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσετε μελλοντικές διαμάχες. Εάν πείτε μία φορά "Εντάξει, μπορείς να πάρεις ένα μπισκότο..." τότε δημιουργείται η ελπίδα ότι θα υπάρξει και δεύτερο. Γίνετε πιο σαφής. "Μπορείς να έχεις ένα μπισκότο, αλλά μην ζητήσεις δεύτερο. Αυτό είναι το τελευταίο."

2. Εμμείνετε στα όρια, ότι κι αν γίνει
"Ένα" πραγματικά σημαίνει "ένα". Έχει συμβεί σε όλους μας: Λέμε όχι σε περισσότερα από ένα μπισκότα, και στη συνέχεια αρχίζουμε εμείς οι ίδιοι να αμφισβητούμε τον κανόνα που θέσαμε. Το κόλπο εδώ είναι να υπάρχει μακροπρόθεσμη προοπτική. Προφανώς δεν χάλασε ο κόσμος εάν το παιδί φάει μία φορά δύο μπισκότα. Θέλετε όμως, να σας αμφισβητεί κάθε φορά που θέτετε ένα όριο; Αυτό θα συμβεί αν παρακάμψετε τους δικούς σας κανόνες.

3. Μην ενδώσετε στα παρακάλια
Είναι απλό. Εάν το κάνετε μία φορά, τότε μαθαίνετε στο παιδί σας ότι τα παρακαλετά πιάνουν.

4. Ζητήστε ανταλλάγματα
Θέλει να δει τηλεόραση, ενώ έχει περάσει η επιτρεπόμενη ώρα; Μιας και δεν έχει σχολείο αύριο, θα μπορούσατε να το επιτρέψετε, αλλά ζητήστε από το παιδί να σας δείξει πόσο πραγματικά το θέλει. Εάν υποσχεθεί ότι θα τακτοποιήσει αμέσως μετά όλα τα παιχνίδια του για παράδειγμα, τότε πετύχατε τον στόχο.

5. Πρώτα η δουλειά και μετά η διασκέδαση
Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς που είναι αυστηροί αναφορικά με τις εργασίες και τις ευθύνες των παιδιών, τελικά τα βοηθούν να αναπτύξουν ικανότητες, όπως να αντιμετωπίζουν την απογοήτευση. Ακόμη και το μικρό παιδί μπορεί να κάνει απλές δουλειές στο σπίτι, όπως να μαζεύει το δωμάτιό του και τα παιχνίδια του.

6. Μην φοβάστε να το απογοητεύσετε
Δεν είναι ευχάριστο να βλέπουμε τα παιδιά μας στεναχωρημένα. Ακόμη και οι Rolling Stones όμως, τα κακά παιδιά του ροκ, τραγούδησαν "you can’t always get what you want" (δεν μπορείς να έχεις πάντα ό,τι θέλεις). Εάν το παιδί μάθει από νωρίς να χειρίζεται την απογοήτευση, τότε θα είναι συναισθηματικά εφοδιασμένο και προετοιμασμένο για να χειριστεί δυσκολότερες καταστάσεις αργότερα στη ζωή του.

7. Ακόμη και τα παιδιά πρέπει να παλεύουν για αυτά που θέλουν
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά κακομαθαίνουν όταν τα πράγματα τους έρχονται πολύ εύκολα, και παίρνουν πολλά πράγματα ως δεδομένα. Εάν το παιδί σας θέλει ένα νέο παιχνίδι, δημιουργήστε ένα σύστημα ανταμοιβής για την καλή συμπεριφορά και δώστε του τη δυνατότητα να το κερδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου