Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Αυτόνομη στον παιδικό σταθμό, αλλά όχι στο σπίτι!

Πόσο ασφαλείς είναι οι φωτογραφίες των παιδιών σας στο Ίντερνετ;
"Η κορούλα μας έχει ξεκινήσει παιδικό σταθμό και η δασκάλα της με έχει ενημερώσει ότι τα καταφέρνει μια χαρά. Ενώ, όμως, στον σταθμό τρώει μόνη της και τα καταφέρνει με την τουαλέτα στο σπίτι θέλει να την ταϊζω, να τη ντύνω και να τη βοηθάω παντού; Γιατί το κάνει αυτό; Παίζει ρόλο ότι υπάρχει στο σπίτι μωρό;"

Αρκετά παιδιά ξεκινούν με τόλμη τη νέα εμπειρία και δείχνουν να περνούν καλά στον παιδικό σταθμό. Γυρίζοντας, όμως, σπίτι θέλουν να νιώθουν άνετα. Η κόρη σας έχει πιθανό επηρεαστεί από τη γέννηση του μωρού σας και επιδιώκει με τον τρόπο της να ασχοληθείτε μαζί της όπως συμβαίνει με το μωρό. Είναι μια συνηθισμένη αντίδραση στα παιδιά.

Ουσιαστικά είναι μια πρόκληση προς εσάς να της δώσετε σημασία. Λάβετε υπόψη σας ότι η κόρη έχει να διαχειριστεί τον ερχομό του μωρού σας, καθώς και την είσοδό της στον παιδικό σταθμό. Αφιερώστε της περισσότερο χρόνο, καλύτερα να αφήνετε το μωρό στο πατέρα ώστε να μπορείτε να παίζετε μαζί της, να συναντά παιδάκια, να πηγαίνετε και κάποιες φορές περίπατο οι δυο σας.

Όταν σας ζητά να την ταίσετε ή να τη ντύσετε, να το κάνετε με προθυμία και σταδιακά δώστε της την πρωτοβουλία να τα κάνει μόνη της εφόσον την επαινείτε.

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος
akappatou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου