Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Το φαγητό στον παιδικό σταθμό: πρακτικές συμβουλές

Τα «έξυπνα» σνακ για υγιεινή διατροφή
Σε πολλές περιπτώσεις οι παιδικοί σταθμοί δεν παρέχουν γεύματα στα παιδιά και απαιτείται από τους γονείς να προμηθεύουν το παιδί τους με φαγητό, ώστε αυτό να καταναλωθεί στους χώρους του παιδικού σταθμού. 

Η μεταφορά του φαγητού απασχολεί όλες τις μαμάδες. Από τον παιδικό σταθμό συνήθως ζητούν μεταλλικό σκεύος (τύπου στρατιωτική καραβάνα) και στην πλειοψηφία των σταθμών τα ζεσταίνουν στα μικροκύματα (δεν προλαβαίνουν διαφορετικά). Αν τα μικροκύματα δεν σας αρέσουν καθόλου, επιλέξτε να πάρετε θερμός φαγητοδοχείο, όπου θα βάζετε το φαγητό ζεστό από το πρωί εκεί και θα το στέλνετε στον παιδικό σταθμό.

Φροντίστε το φαγητό του παιδιού να είναι προσιτό. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο που χρησιμοποιείτε κλείνει μεν καλά, μα και ότι το παιδάκι μπορεί να το ανοίξει χωρίς δυσκολία.

Προσπαθήστε επίσης να του προσφέρετε κάτι που μπορεί να φάει εύκολα και χωρίς τον κίνδυνο να λερωθεί, πράγμα που θα κάνει το φαγητό δελεαστικό. Απομακρύνετε τους σπόρους από τη ντομάτα, ώστε να μην υγροποιείται το ψωμί. Μην γεμίζετε υπερβολικά τα σάντουιτς με υλικά. Κόβετέ τα σε τέσσερα κομμάτια, ώστε να μπορεί το παιδί να τα χειριστεί με ευκολία.

Είναι προτιμότερο να τυλίγετε τα σάντουιτς με χαρτί μαγειρικής, το λεγόμενο κερόχαρτο, αντί για πλαστική μεμβράνη. Αποτελεί πιο υγιεινό τρόπο και επίσης διευκολύνει το παιδί να ξετυλίξει το φαγητό του.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για το "καλαθάκι" των μικρών:

Το κλασικό σάντουιτς με λευκό σταρένιο ψωμί είναι μια καλή επιλογή, μα προτιμότερο είναι ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, στη γέμιση του οποίου μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο καρότο.

"Φάκελοι" από αραβικό ψωμί ή πίτα, με γέμιση σαλάτα και κομμάτια κρέατος από το χθεσινό σας φαγητό: κρέας ψητό, τηγανητή μπριζόλα, κεφτεδάκια ή μπιφτέκια, φιλέτο κοτόπουλο.

Χούμους στο οποίο μπορεί το παιδί να βουτήξει κρακεράκια και ραβδάκια λαχανικών (καρότο, σέλερι).

Φαγητό που προσφέρεται και κρύο: πατατοσαλάτα, πίτσα, ρύζι και νουντλς, ζυμαρικά μικρού μεγέθους.

Φρέσκα φρούτα, φρούτα σε μορφή κομπόστας στον φυσικό τους χυμό, γιαούρτι, κομματάκια τυρί, ρυζογκοφρέτες και κρακεράκια αποτελούν θρεπτικές επιλογές.

Σπιτικά μπισκότα και κέικ.

Αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς, καθώς ίσως το παιδί σας προσφέρει μερικούς σε κάποιο άλλο παιδάκι, το οποίο ίσως να είναι αλλεργικό σε αυτούς.

Σάντουιτς με γέμιση: κοτόπουλο, τυρί και σάλτσα βασιλικού (pesto) - κοτόπουλο, μαγιονέζα και σέλερι - τυρί cottage ή ricotta και χουρμάδες - τυρί cottage ή ricotta, μαϊντανός και ελιές - ομελέτα, ντομάτα και ρόκα - τυρί, βραστό αυγό και μαρούλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου