Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Παιχνίδια... αναμονής! Σωτήριες λύσεις όταν δεν μπορούν να περιμένουν άλλο!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Παιχνίδι και παιδί
Μποτιλιαρισμένοι στην κίνηση ή σε μία τεράστια ουρά που δεν λέει να προχωρήσει, με παιδιά κουρασμένα (ίσως και πεινασμένα) που γκρινιάζουν συνεχώς… Ποιος γονέας δεν έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση απόγνωσης; Πολλές φορές πρέπει να ψυχαγωγήσουμε τα παιδιά μας (και να τα καθησυχάσουμε) με μοναδικά όπλα την εξυπνάδα και την ευρηματικότητά μας! Εμείς παραθέτουμε μερικούς τρόπους για να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας σε κάποια από τα σημεία που είναι το πιο πιθανό να “κολλήσετε”...

Στο εστιατόριο...

Δεδομένου ότι είστε σε δημόσιο χώρο -και ενδεχομένως να θέλετε να επιστρέψετε στο συγκεκριμένο μαγαζί- αναζητήστε τρόπους διασκέδασης ήσυχους και που δεν θα δημιουργήσουν ακαταστασία. "Το άδειασμα των δοχείων του αλατιού και του πιπεριού, καθώς και των πακέτων ζάχαρης και η χρήση του περιεχομένου αυτών στη συνέχεια για τη δημιουργία αποτυπωμάτων με τα δάχτυλα θα πρέπει να αποθαρρύνεται" λέει η Denise Wade, μητέρα και ιδιοκτήτρια εστιατορίου.

Από την άλλη πλευρά, το να παίζετε "κούκου τζα" μέσα από ένα ποτήρι νερό με το μωρό σας - που θα του αρέσει να βλέπει τα μεγάλα μάτια σας μέσα από τη διαστρεβλωμένη εικόνα, να αισθάνεται το δροσερό ποτήρι πάνω στο παχουλό μαγουλάκι του, ή να ακούει τον ήχο του κουταλιού όταν χτυπάει απαλά στις πλευρές του ποτηριού - μπορεί να είναι ό,τι πρέπει! Ό,τι πρέπει μπορεί να είναι και τα παιχνίδια με καλαμάκια, εφ' όσον βέβαια δεν συνεπάγονται το φτύσιμο υγρών. Μια δημοφιλής δραστηριότητα με καλαμάκια: να σπρώχνετε μικρά κομμάτια χαρτιού από τη μια άκρη του τραπεζιού ως την άλλη σε αγώνα δρόμου όχι όμως και κάτω από αυτό.

Βάλτε ένα παγάκι στον δίσκο που συνδέεται με την καρέκλα του μωρού σας και αφήστε το να το σπρώχνει και να το βλέπει να λιώνει και να τσουλάει πάνω στο δίσκο ή αφήστε το να προσπαθήσει να πιάσει αρκετά παγάκια με ένα κουτάλι και να γεμίσει ένα άδειο φλιτζάνι. (Να σιγουρευτείτε ότι δεν θα βάλει τα παγάκια στο στόμα του, διότι τα μεγάλα αυτά κομμάτια αποτελούν κίνδυνο πνιγμού).

Οι ζωγραφιές είναι επίσης μια δραστηριότητα για το εστιατόριο που δεν προκαλούν ακαταστασία. Προτείνετε στο παιδί σας (ηλικίας 3 ετών και άνω) να δημιουργήσει σχέδια σκιαγραφώντας τα στοιχεία που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, καθώς και εκείνα που έχετε μαζί σας (κλειδιά, κραγιόν) στο πίσω μέρος ενός σουπλά, και μετά εσείς ή το νεότερο αδελφάκι του προσπαθήσετε να ταιριάξετε κάθε στοιχείο με το περίγραμμά του... ή ξεπατικώστε νομίσματα, πιστωτικές κάρτες, καθώς και άλλα αντικείμενα που έχετε στη διάθεσή σας. Απλά βάλτε το αντικείμενο κάτω από το χάρτινο σουπλά, κρατήστε το σταθερά προς τα κάτω και ξεπατικώστε το πάνω στην επιφάνεια του σουπλά.

Στο αεροπλάνο...

Ενώ είναι ιδιαίτερα κουραστική η αναμονή στο αεροπλάνο, δείτε τη θετική πλευρά: Έχετε ένα τραπεζάκι για να παίξετε και να αξιοποιήσετε ζωγραφίζοντας, ενώ υπάρχουν και άλλα υλικά προς χρήση… μπροστά στα μάτια σας!

Χρησιμοποιήστε την χάρτινη σακούλα (για τη ναυτία), ταρακουνήστε την μπροστά στο 3 μηνών μωράκι σας το οποίο θα λατρέψει τον ήχο που κάνει. Γλιστρήστε ένα νόμισμα στο μικρό μπουκάλι του νερού, αφού το πιείτε, κλείστε το σφιχτά και δώστε το στο παιδί σας να το κουνάει πέρα δώθε και γύρω γύρω. Επίσης, μια άλλη χρησιμότητα του μεταλλικού πτερύγιου για τη ζώνη ασφαλείας στο άδειο κάθισμα δίπλα σας… είναι η χρήση αυτού για τη δημιουργία ήχων, ώστε να αποσπάτε την προσοχή του μωρού σας αν αυτό κλαίει και  παράλληλα σας αγριοκοιτάζουν οι συνεπιβάτες σας.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας βέβαια απαιτούν συνήθως πιο προηγμένες διασκεδάσεις..: Αδειάστε το πακετάκι με τους ξηρούς καρπούς και βάλτε το να διαλέγει και να κάνει σωρούς τα διαφορετικά είδη ξηρών καρπών, καθώς και να μετράει πόσα κομμάτια από το κάθε είδος υπάρχουν.

Επίσης αξιοποιήστε τα ακουστικά που σας παρέχονται για παιχνίδι…

Φορέστε τα με σειρά, ο ένας μετά τον άλλο και ψιθυρίστε μηνύματα που ο ακροατής εκ των δύο θα πρέπει να επαναλάβει… Επίσης, όταν το μωρό αρχίζει να γκρινιάζει, γυρίστε το βύσμα των ακουστικών προς τη μεριά του και φυσήξτε λίγο αέρα μέσα για να γαργαλίσετε το λαιμό του.

Άλλο ένα παιχνίδι με τη χρήση αυτή τη φορά του περιοδικού που παρέχει η αεροπορική εταιρία είναι το πολυαγαπημένο "κρυφτό". Σκίστε μια φωτογραφία κάποιου προσώπου από ένα περιοδικό και κρύψτε την για να τη βρει το παιδί σας και το αντίστροφο. Μπορεί να εμφανιστεί πίσω από τον δίσκο του φαγητού, κάτω από την κουβέρτα ή μέσα στην χάρτινη σακούλα για τη ναυτία… ένα εκπληκτικά ευέλικτο παιχνίδι! Επίσης, μπορείτε να κρύψετε μέσα στη χάρτινη αυτή σακούλα την κουδουνίστρα του μωρού ή να την μετατρέψετε σε μαριονέτα ζωγραφίζοντας την σε μορφή προσώπου.

Στην ουρά (αναμονής)…

Για τα μικρά παιδιά, το να στέκεσαι στη γραμμή είναι περισσότερο από εκνευριστικό… είναι ακατανόητο. Γιατί πρέπει να περιμένουμε; Αφού το ταμείο του super market, του τρένου, του λούνα παρκ, κ.λπ. είναι μπροστά μας! Η κατάσταση απαιτεί να τραβήξετε κυριολεκτικά το παιχνίδι ψυχαγωγίας - απασχόλησής τους από το καπέλο σας - ή την τσέπη σας, ανάλογα με την περίσταση!

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, στην πραγματικότητα, η γεμάτη ψιλά τσέπη σας μπορεί να είναι ακριβώς το εισιτήριο. Πάρτε λίγο χρόνο για να κοιτάξετε τα ψιλά με το παιδί σας και μετά μιλήστε για το ποιο νόμισμα είναι τι, επισημαίνοντας ότι κάποια είναι μεγαλύτερα ή ποιο χοντρά κάποια έχουν ραβδώσεις ή ομαλές άκρες. Στη συνέχεια κλείστε του τα μάτια και δώστε του στο χέρι ένα νόμισμα. Μπορεί να μαντέψει τι νόμισμα κρατάει;

Άλλο παιχνίδι είναι μια παραλλαγή του "μάντεψε που είναι". Εκ περιτροπής, ρίξτε στο πάτωμα ένα νόμισμα και καλύψτε το γρήγορα με το πόδι σας, στη συνέχεια, κινείστε τα πόδια σας για να συγκαλύψετε τη θέση που βρίσκεται. Κάτω από ποιο πόδι είναι το νόμισμα; Παροτρύνετε το παιδί σας να περπατήσει πάνω στις γραμμές στο πάτωμα ή να σταθεί ακίνητο πάνω σε ένα χρώμα από το χαλί. Αν είναι αρκετά τα παιδιά, πείτε τους να δουν αν το καθένα μπορεί να σταθεί μέσα σε ένα μόνο τετράγωνο πλακάκι. Πόσο καιρό μπορεί να ισορροπήσει εκεί; Απλές δραστηριότητες με τις οποίες όμως περνά η ώρα…

Το ίδιο ισχύει και για δραστηριότητες όπως είναι να σχηματίσει κανείς σχήματα και γράμματα με τα χέρια και τα μπράτσα του. Σχηματίζοντας ένα τρίγωνο με τα δάχτυλά σας μπορεί να μην ακούγεται ιδιοφυές παιχνίδι, αλλά τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας το λατρεύουν.

Στο αυτοκίνητο...

Βρες το χρώμα, ποια τα γράμματα της πινακίδας και πόσα φορτηγά περάσαμε είναι παγκοσμίως αγαπημένα παιχνίδια για το αυτοκίνητο. Αλλά στις μεγάλες εκδρομές, ακόμη και αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να μην είναι αρκετές. Γι' αυτό και η Nancy Kay από το Νάσβιλ έχει καταφύγει σε κάτι αντισυμβατικό, αλλά αποτελεσματικό για τις δεκάωρες διαδρομές της στη Νότια Καρολίνα με τις τρεις κόρες της (ηλικίας 4, 2, και 3 μηνών). 


"Παίρνω ένα βιβλίο με αρκετές εκατοντάδες αυτοκόλλητα και αφήνω την τετράχρονη κόρη μου να τα κολλήσει στο πίσω πλαϊνό παράθυρο του αυτοκινήτου, δίπλα της", λέει η Kay. "Μερικές φορές θα παρατάξει τα αυτοκόλλητα, σύμφωνα με τα χρώματα ή σχήματα". Αν θέλετε να προστατεύσετε το αυτοκίνητό σας (η Kay χρησιμοποιεί ενίοτε ξυράφι για να αφαιρέσει τα αυτοκόλλητα), εξετάστε το ενδεχόμενο να έχετε ένα σκίαστρο στο αυτοκίνητο που να χρησιμεύει και για το παιχνίδι αυτό ή καλύψτε το πίσω πλαϊνό παράθυρο με ένα κομμάτι χαρτόνι και αφήστε το παιδί σας να τοποθετήσει τα αυτοκόλλητα εκεί.

Μια λιγότερο ρυπαρή απασχόληση για τα κορίτσια της Kay: οι μαριονέτες ή τα λούτρινα ζωάκια για να πάνε μαζί με μια ιστορία που θα τους βάλει να ακούσουν. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν την ιστορία με τις μαριονέτες, ενώ παράλληλα την ακούν και έτσι να διασκεδάσουν ταυτόχρονα και το 3 μηνών μωρό.

Ένα πλεονέκτημα των οδικών ταξιδιών είναι ότι μπορείτε να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας εφοδιασμένο με εύχρηστα αντικείμενα, που δεν χρειάζεται να μετακινείτε κάθε φορά. Βασικά στοιχεία είναι μια κολλητική ταινία, ένα σημειωματάριο και ένα χρονόμετρο κουζίνας.

Με την κολλητική ταινία τα παιδιά μπορούν να απασχολούνται για ώρες σχίζοντας και κολλώντας πράγματα μεταξύ τους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την κολλητική ταινία για την εξασφάλιση "θησαυρών" όλων των ειδών, που θα συλλέξετε κατά μήκος της διαδρομής: εικόνες, φύλλα, φτερά και ούτω καθεξής σε ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο που θα κρατάτε στο αυτοκίνητο.

Όσον αφορά το χρονόμετρο κουζίνας: Βοηθάει στα παιχνίδια της διαδρομής όπου μαντεύουμε διάφορα… Πόσος καιρός λέτε να περάσει πριν δούμε μια αγελάδα; Τι λέτε για το επόμενο σήμα στοπ; Και, φυσικά, πόσο καιρό μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας;

www.letsfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου