Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

8 άσχημα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά του που... συγχωρούνται!

Παραστρατήματα που συγχωρούνται
Η συμπεριφορά του παιδιού σας δεν είναι τέλεια και απορείτε γιατί συμβαίνει αυτό, αφού εσείς του έχετε μεταδώσει τις καλύτερες αξίες; Πολλά από τα "σφάλματά" του οφείλονται στα στάδια ανάπτυξης που περνάει και στην αδυναμία του να εκφραστεί όπως πρέπει και να επεξεργαστεί λογικά κάποια πράγματα. Επομένως, τι μπορείτε να κάνετε; Να ενθαρρύνετε όσο μπορείτε τη σωστή συμπεριφορά και να συγχωρείτε τα …παραστρατήματά του.

Αδεξιότητα. Τι συμβαίνει συνήθως όταν αναθέτετε στο νήπιο να προσέχει την κούπα με το γάλα που έχετε τοποθετήσει μπροστά του; Να τη χύσει κάτω ή να πασαλείψει με το γάλα τα ρούχα του. Για να κατακτήσει το μικρό σας τη δεξιοτεχνία που απαιτείται ,ώστε να κάνει προσεκτικές και συντονισμένες κινήσεις θα χρειαστεί να μεγαλώσει λίγο ακόμα. Πρόκειται λοιπόν για μια δεξιότητα που θα κατακτήσει στα χρόνια που έπονται, επομένως μέχρι τότε αντιδράτε με υπομονή στις στιγμές ακαταστασίας και αδεξιότητας.

Εγωκεντρισμός. Τα θέλει όλα δικά του, θεωρεί ότι ο κόσμος γυρνάει γύρω του, αλλά αυτό το στάδιο είναι προσωρινό. Καθώς εισέρχεται στην προεφηβική περίοδο μαθαίνει να σκέφτεται πολύ περισσότερο και τους άλλους γύρω του. Φυσικά εσείς μπορείτε να το ενθαρρύνετε να νοιάζεται για τους γύρω του, χωρίς ωστόσο να το πιέζετε (π.χ. να συμμετέχετε σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, να του ζητάτε να σας δώσει κάποιο παλιό παιχνίδι ή ρούχο για δωρεά, κ.ο.κ.)

Απουσία ευελιξίας. Γιατί όταν αλλάξετε το συνηθισμένο φαγητό που σερβίρετε κάθε Τετάρτη, εκείνο ξεσπάει σε φωνές και κλάματα; Γιατί η συνήθεια και η ρουτίνα το βοηθάει να νιώθει ασφάλεια και του δίνει την αίσθηση ότι ελέγχει το περιβάλλον του, συνεπώς αν συμβεί μια απότομη αλλαγή, του φαίνεται σαν να γκρεμίζεται ο κόσμος γύρω του! Η εμμονή με τη συνήθεια και την επανάληψη θα αρχίσει να σβήνει στις ηλικίες των 9 και 10 ετών.

Ανυπομονησία. Μιλάτε στο τηλέφωνο και εκείνο σας τραβάει από το μανίκι για να σας διηγηθεί το καινούργιο του κατόρθωμα. Παρόλο που του λέτε να περιμένει λίγο, εκείνο συνεχίζει τις προσπάθειες να σας αποσπάσει την προσοχή. Φυσικά, η υπομονή είναι ένα χαρακτηριστικό που απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αναπτυχθεί. Παράλληλα, ο βαθμός εκνευρισμού, ανεκτικότητας, ελέγχου των παρορμήσεων, η ικανότητας κατανόησης των επιπτώσεων και η ανάπτυξη της κρίσης, όλα όσα δηλαδή απαιτούνται για να έχει κανείς υπομονή, διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία, δώστε του τη δυνατότητα να εξασκηθεί στην υπομονή και ενθαρρύνετέ το όταν οι προσπάθειές του είναι επιτυχημένες.

Κακία. Η κακία συχνά είναι συναίσθημα που πηγάζει από κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα την απογοήτευση ή το άγχος. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τη βαθύτερη αιτία της συμπεριφοράς του παιδιού σας και να δώσετε ως γονείς το σωστό παράδειγμα συμπεριφοράς. Αν λόγου χάρη το πρωτότοκό σας κοιτάζει τη ζωγραφιά που σας δείχνει όλο χαρά το αδερφάκι του και τη χαρακτηρίζει "αηδία", μήπως νιώθει παραμελημένο ή ζηλεύει για κάποιο λόγο;

Αδιαφορία. Δεν είναι ακριβώς ότι αδιαφορεί, λόγου χάρη για το αδερφάκι του που έπεσε και χτύπησε, απλά δεν το παρατήρησε ή δεν σκέφτηκε ότι εκείνο θα πόνεσε μιας και, όπως είπαμε, είναι ακόμα αρκετά εγωκεντρικό. Παρόλο που η συμπόνια είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουν πολλά παιδιά, η βαθύτερη κατανόηση του άλλου και ο αλτρουισμός κατακτιούνται στην εφηβική ηλικία.

Αδυναμία συγκέντρωσης. Το μικρό σας αντιλαμβάνεται σχεδόν τα πάντα από διαφορετική οπτική γωνία σε σχέση με έναν ενήλικα. Έτσι εκεί που περιμένατε να παραμείνει συγκεντρωμένο και να ακολουθεί τις οδηγίες σας, εκείνο μοιάζει να είναι στον κόσμο του και να κάνει τα δικά του. Μέχρι τα 7 - 8 που θα αναπτύξει την ικανότητα να εστιάζει σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα για αρκετή ώρα, τα πάντα γύρω του αποσπούν την προσοχή του και μονοπωλούν το ενδιαφέρον του έστω και στιγμιαία.

Αντιδραστικότητα. Η απότομη συμπεριφορά, η αγένεια και η αντίδραση είναι πολλές φορές ένας άκομψος τρόπος για να διαχειριστεί και να εκφράσει τα συναισθήματά του, όπως τον θυμό ή την ενόχληση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επικοινωνεί αποτελεσματικά όσα αισθάνεται με τις κατάλληλες λέξεις, προτείνοντας να σας εξηγεί τα συναισθήματά του κάθε φορά.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου