Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τι κάνουν τα νεογέννητα στα πρώτα 70 λεπτά της ζωής τους;

neogennito_mwro_fisiologiki_anaptiksi
Τα πρώτα 70 λεπτά μιας ολόκληρης ζωής… το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο τα νεογέννητα μωρά αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο έξω από τη μήτρα της μητέρας τους. Αν και ο χρόνος αυτός ποικίλλει, μελέτη που έγινε σε 28 βρέφη αποδεικνύει ότι τα περισσότερα από αυτά επιδίδονται στις εξής δραστηριότητες κατά τα πρώτα 70 λεπτά μετά τον τοκετό:

0 λεπτά:
Τα μωρά ξεσπούν σε κραυγές που συνοδεύουν τη διαδικασία της γέννησης, "αφυπνίζοντας" συγχρόνως τους πνεύμονες.

2 λεπτά: Μετά από το έντονο κλάμα, τα μωρά ξοδεύουν λιγότερο από ένα λεπτό χαλάρωσης στο στήθος της μητέρας τους. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτή η ησυχία αποτελεί ένδειξη ότι το νεογέννητο θέλει να προστατευτεί από τους εχθρούς που φοβάται ότι θα το πάρουν από τη μητέρα του.

2,5 λεπτά: Καθώς αρχίζουν να ξυπνούν, τα νεογέννητα ανοίγουν τα μάτια τους για πρώτη φορά και σταδιακά αρχίζουν να κουνάνε το στόμα και το κεφάλι τους.

8 λεπτά: Τα μωρά γίνονται ακόμη πιο δραστήρια, κρατώντας τα μάτια τους ανοικτά για πέντε ή περισσότερα λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, φαίνεται ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον των νεογνών για το φαγητό, κοιτάζοντας το πρόσωπο και το στήθος της μητέρας τους και κουνώντας τα χέρια προς το στοματάκι τους.

18 λεπτά: Είναι ήδη εξουθενωμένα! Ώρα για ξεκούραση!

36 λεπτά:
Έχοντας ανακτήσει τις δυνάμεις τους, τα νεογέννητα αρχίζουν να κλωτσάνε πολύ γρήγορα με τα ποδαράκια τους για να φτάσουν στο στήθος της μητέρας τους. Σε αυτή τη φάση στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αίσθηση της όσφρησης για να περιηγηθούν.

62 λεπτά: Το νεογέννητο λαμβάνει μικρές ποσότητες από το πρωτόγαλα. Ο πρώιμος αυτός θηλασμός διεγείρει τα στήθη ώστε να παράγουν το γάλα και βοηθά επίσης τη μήτρα της γυναίκας να επανέλθει στο κανονικό μέγεθος που είχε πριν από την εγκυμοσύνη.

70 λεπτά: Αποστολή εξετελέσθη! Τα νεογέννητα ξεκουράζονται απολαμβάνοντας τον υπνάκο τους!

Μαρία Ιωαννάτου
www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου