Θέλετε στην οικογένειά σας να μπορείτε να συζητάτε τα πάντα, να υπάρχει ενδιαφέρον και στενή σχέση με τα παιδιά σας, να ακούτε και να μαθαίνετε ο ένας από τον άλλον και, ακόμα και όταν διαφωνείτε, να καταλήγετε με μια λύση που είναι ικανοποιητική για όλους; Για να τα καταφέρετε όλα αυτά σημαίνει πως πρέπει να εντρυφήσετε στα μυστικά των στενών οικογενειακών δεσμών και να πάρετε αποφάσεις για διάφορες δεσμεύσεις. Έτσι το παιδί σας όταν γίνει 15 δεν θα είναι ένας άγνωστος για εσάς και η σχέση σας δεν θα περάσει κρίση επειδή δεν σας λέει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά του. Μπορεί τα 7 ή 10 χρόνια (ανάλογα με την ηλικία που έχει τώρα το μικρό σας) μέχρι την εφηβεία να σας φαίνονται πολλά, αλλά μην χάνετε ούτε λεπτό από το να θέσετε τις βάσεις από νωρίς.
Διαχειριστείτε τα δικά σας θέματα. Αν εσείς δεν νιώθετε άνετα να μιλάτε για συγκεκριμένα θέματα, όπως π.χ. για ένα σημάδι που έχει το παιδί σας ή για τη σεξουαλικότητα και το σώμα γενικότερα το ίδιο θα κάνει και εκείνο. Αν από την άλλη εσείς έχετε θέματα με τα κιλά και το φαγητό, είναι πιθανό και εκείνο να μην αποκτήσει υγιή σχέση με το φαγητό, γεγονός που μπορεί να ξεσηκώσει καβγάδες. Αρχίστε, λοιπόν, με το να δουλεύετε και να διαχειρίζεστε τα δικά σας προβληματικά σημεία αφενός για να αποφύγετε να τα μεταδώσετε στο παιδί σας και αφετέρου για να το βοηθήσετε να διαχειριστεί τα δικά του.
Μην μοιράζετε κατηγορίες. Όλοι κάνουμε λάθη, ακόμα και οι γονείς που καμιά φορά μπροστά στα παιδιά θεωρούν τους εαυτούς τους αυθεντίες. Την επόμενη φορά που θα αρχίσετε αυτόματα να κατηγορείτε κάποιον για κάτι που έκανε, σταματήστε. Η τάση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από άμυνα, επειδή αισθάνεστε ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και επειδή δεν αποδέχεστε ότι και εσείς πιθανόν να ευθύνεστε εν μέρει για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αναλάβετε όποια ευθύνη σας αναλογεί γιατί από αυτή τη θέση είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε λύσεις.
Δεσμευτείτε να συνδεθείτε με τα παιδιά σας όταν είστε μαζί τους. Αν οι βαθιές και ειλικρινείς συζητήσεις με το παιδί σας δεν έχουν αποτελέσει συνήθεια από νωρίς, είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να τις εγκαινιάσετε στην προεφηβική ή εφηβική περίοδο. Εστιάστε λοιπόν στα παιδιά σας, κάθε φορά που είστε μαζί, ακούστε τα και αφιερώστε χρόνο και ενέργεια για να κάνετε μαζί τους πραγματικές συζητήσεις.
Δεσμευτείτε σε πράξεις που αποδεικνύουν τη σύνδεση με τα παιδιά σας. Για παράδειγμα μην απαντάτε στο τηλέφωνο όταν μιλάτε με το παιδί σας, εκτός αν είναι κάτι επείγον, και αδράξτε την ευκαιρία όταν είστε μαζί στο αυτοκίνητο ή κάπου αλλού να αφοσιωθείτε στη συζήτηση μαζί του. Έτσι του δείχνετε ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε και ότι όσα έχει να σας πει είναι προτεραιότητά σας.
Δεσμευτείτε να μιλάτε για τα πάντα. Μπορεί να ακούγετε αυτονόητο, αλλά πολλές οικογένειες αποφεύγουν να συζητούν για το θάνατο, για τη σεξουαλικότητα, ή να μην αφήνουν το περιθώριο στα παιδιά να μιλήσουν για ένα λάθος ή για κάτι άσχημο που έκαναν. Δοκιμάστε να σπάσετε τα ταμπού και θα διαπιστώσετε πόσο πιο εύκολη θα είναι η επικοινωνία με το παιδί σας και πόσο πιο δυνατή η σχέση σας.
Μην επιτρέπετε στις ρήξεις να μπουν ανάμεσά σας. Αν υπάρχει κάτι άσχημο στη μεταξύ σας σχέση, μην το αφήσετε να διογκωθεί, αλλά φέρτε το στο προσκήνιο και με θετικό τρόπο προσπαθήστε να το λύσετε και να το ξεπεράσετε. Το να αποσύρεστε και να εθελοτυφλείτε στις δυσκολίες, θα έχει μόνο αρνητικό αποτέλεσμα.
Ρυθμίστε τα δικά σας συναισθήματα. Αν καταφέρετε να διαχειριστείτε τον θυμό, την ένταση και τη στενοχώρια, θα διαπιστώσετε πως το παιδί σας θα είναι πολύ πιο πρόθυμο να σας ανοιχτεί. Ακόμα και αν πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί άγχος, το να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας είναι κομβικό. Έτσι θα βρείτε πιο εύκολα μια λύση και το παιδί σας θα σας εμπιστευτεί στην επόμενη κρίση.
Αφιερώστε χρόνο στην οικογένειά σας. Απολαύστε το χρόνο με την οικογένειά σας απολαμβάνοντας όλοι μαζί το γεύμα, παίζοντας επιτραπέζια, κάνοντας εξορμήσεις και συζητώντας. Μοιραστείτε σκέψεις και ενδιαφέροντα και κλείστε τηλεοράσεις και υπολογιστές. Χωρίς εξωτερικούς παράγοντες να σας αποσπούν την προσοχή, θα δείτε πως όλα έρχονται πιο φυσικά.
www.happyparenting.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου