Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Μπαμπάς έτοιμος για όλα!

Ακινησία στην εγκυμοσύνη
Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του μπαμπά από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι πόνοι έως τη στιγμή που, πανευτυχής μαζί με τη σύντροφό του, θα δουν για πρώτη φορά αυτό το "μικροσκοπικό" πλασματάκι;

Φάση Νο. 1
Τα πρώτα σημάδια

Αν υποθέσουμε ότι ο τοκετός χωρίζεται σε τρεις φάσεις, τότε, η πρώτη ξεκινάει με τα πρώτα πονάκια. Ουσιαστικά, μιλάμε για την έναρξη των συστολών, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Σε αυτή τη φάση οι συσπάσεις εμφανίζονται περίπου κάθε 10 λεπτά, διαρκούν 30 δευτερόλεπτα περίπου και θυμίζουν πόνους περιόδου, οι οποίοι γίνονται αισθητοί χαμηλά στην κοιλιά και πιθανόν και στη μέση. Βρισκόμαστε στη "λανθάνουσα" φάση της διαστολής, η οποία "ολοκληρώνεται" μόλις ο τράχηλος αγγίξει τα 4εκ. διαστολής.
Ο ρόλος του μέλλοντα μπαμπά: Πρώτο σας μέλημα; Να καθησυχάσετε τη μέλλουσα μαμά, μιας και με το που θα καταλάβει τη φάση στην οποία βρίσκεται, θα αρχίσει να αγχώνεται… Βασική προϋπόθεση; Να καταφέρετε να μείνετε ψύχραιμος και να την "κρατήσετε" στο σπίτι! Βλέπετε, είναι νωρίς ακόμα να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο, μιας και το συγκεκριμένο στάδιο μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες. Σίγουρα, λοιπόν, η σύντροφός σας θα είναι πιο άνετα στο σπίτι. Παροτρύνετέ τη να ηρεμίσει και να ασχοληθεί με τον εαυτό της. Να περπατήσει λίγο, να κάνει ένα ντουζάκι, να φάει ένα τοστάκι ή ακόμα καλύτερα ένα γιαούρτι με δύο φρυγανιές -γενικά κάτι εύπεπτο- και φυσικά, να πίνει συχνά νερό ούτως ώστε να κρατήσει τον οργανισμό της ενυδατωμένο. Ένα ελαφρύ μασαζάκι στην πλάτη θα ήταν επίσης μια καλή ιδέα για να τη βοηθήσετε να χαλαρώσει. Τέλος, αν σκέφτεστε να ειδοποιήσετε φίλους και συγγενείς πως η μεγάλη στιγμή πλησιάζει, καλό θα ήταν να συγκρατηθείτε. Αρκεί μόνο να τους φανταστείτε να περιμένουν στην αίθουσα αναμονής 7 - 8 ώρες… Δεν είναι κρίμα; Αφού, λοιπόν, φτάσετε στο μαιευτήριο και σας ενημερώσουν ότι ο τοκετός είναι κοντά, τότε μπορείτε να τους ενημερώσετε - εσείς, ή κάποιος κοντινός φίλος ή συγγενείς σας.

Φάση Νο. 2
Στο μαιευτήριο…

Μόλις οι ωδίνες αρχίσουν να γίνονται πιο έντονες και πιο τακτικές -δηλαδή να διαρκούν περίπου 45 δευτερόλεπτα και να εμφανίζονται κάθε 3 με 5 λεπτά- είναι η ώρα να αρχίσετε να ετοιμάζεστε για το νοσοκομείο. Πιθανόν, μέχρι εκείνη τη στιγμή, να έχουν "σπάσει τα νερά" σας - ένα ακόμα σημάδι ότι η ώρα που θα κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας πλησιάζει.
Ο ρόλος του μέλλοντα μπαμπά: Οι πόνοι έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο έντονοι. Παροτρύνετε τη σύντροφό σας να περπατήσει στον διάδρομο του νοσοκομείου ή αν νιώθει πολύ κουρασμένη, βοηθήστε τη να βρει μια στάση που να τη βολεύει όσο το δυνατό περισσότερο. Οι βαθιές ανάσες (αναπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα) είναι ακόμα ένας τρόπος για να ανακουφιστεί, οπότε καλό θα ήταν να της το θυμίζετε. Σε αυτή τη φάση η σύντροφός σας έχει απίστευτη ανάγκη την υποστήριξή σας. Μιλήστε της, καθησυχάστε την και -προπαντός- μην την επιφορτίσετε με τον δικό σας φόβο αν είστε αγχωμένος. Σκουπίστε της το μέτωπο, προσφέρετέ της λίγο νεράκι και τέλος, όταν θα έρθει η ώρα του γιατρού και της μαίας να αναλάβουν, γίνετε ο "συνδετικός κρίκος" μεταφέροντάς τους το πώς νιώθει και το τι χρειάζεται.

Φάση Νο. 3
Στην αίθουσα τοκετού…

Βρισκόσαστε πλέον στην αίθουσα του τοκετού. Η διαστολή του τραχήλου έχει φτάσει τα 10εκ. και οι ωδίνες βρίσκονται πλέον στην πιο έντονη φάση τους. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται κάθε 2 με 3 λεπτά και διαρκούν 60 δευτερόλεπτα. Η στιγμή της εξώθησης πλησιάζει και σε αυτή τη φάση η μέλλουσα μαμά νιώθει απίστευτη ένταση.
Ο ρόλος του μέλλοντα μπαμπά: Αυτό που μπορείτε να κάνετε στην προκειμένη περίπτωση είναι να δώσετε κουράγιο στη σύντροφό σας και όποτε νιώθει την ανάγκη να αλλάζει στάση να τη βοηθάτε. Λίγο πριν την εξώθηση, αρχίστε να της περιγράφετε τι συμβαίνει, μιας κι εκείνη δεν μπορεί να δει. Η συγκεκριμένη φάση μπορεί να διαρκέσει από ένα τέταρτο μέχρι και αρκετή ώρα (ο συνηθισμένος χρόνος εξώθησης μιας πρωτότοκου είναι 1 ώρα, κάποιες φορές ίσως και λιγότερος), οπότε είναι σημαντικό να μαζέψετε τις δυνάμεις σας και να προσπαθήσετε με την παρουσία σας να περάσετε ένα μεγάλο κομμάτι τους στη μέλλουσα μαμά. Τέλος, αν εσείς το επιθυμείτε, μπορείτε και πρακτικά να ενισχύσετε την προσπάθεια της συντρόφου σας, π.χ. υποστηρίζοντας το κεφάλι της όταν εξωθεί, όπως θα σας υποδείξει η μαία σας.

Φάση Νο. 4
Η "μεγάλη στιγμή"!

Η στιγμή που τόσο καιρό περιμένατε έφτασε! Ακούτε το κλάμα του μωρού σας, το οποίο ετοιμάζεται να έρθει κοντά σας. Ο ομφάλιος λώρος κόβεται και το μωρό τοποθετείται γυμνό στο στήθος της μαμάς γι’ αυτή την πρώτη αγκαλιά που θα της μείνει αξέχαστη! Ακολουθούν περίπου είκοσι με τριάντα λεπτά "περιποίησης" της επιτόκου κατά τη διάρκεια της οποίας αποκολλάται και αποβάλλεται ο πλακούντας, ενώ ο γιατρός και η μαία φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Ο ρόλος του μέλλοντα μπαμπά: Σε αυτή τη φάση, μπορείτε να βρίσκεστε στο πλευρό της συντρόφου σας ή μπορείτε να συνοδεύσετε τη μαία και το νεογέννητό σας για την πρώτη του γνωριμία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αμέσως μετά, μπορείτε να είστε παρών στον πρώτο θηλασμό που θα γίνει στην αίθουσα τοκετών μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση, για να απολαύσετε αυτή τη συγκλονιστική στιγμή παρέα με τη σύντροφό σας. Σε λίγη ώρα, θα βρίσκεστε στο δωμάτιο του μαιευτηρίου, όπου θα μπορείτε να χαλαρώσετε χαζεύοντας κι οι δύο το μικρό σας για περίπου 3 με 4 μέρες οπότε και θα πάρετε το εξιτήριο στα χέρια σας. Μπορεί ο συγκεκριμένος ρόλος να τελειώνει εδώ, με την έξοδό σας από το νοσοκομείο όμως ξεκινάει ένας άλλος, πολύ διαφορετικός… Αυτός του μπαμπά!

Της Μάρθας Αγγελοπούλου, με τη συνεργασία της Καλιόππης Μάλφα, Μαία - Αντιπρόεδρος της Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρίας.
www.paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου