Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχουν στη συμπεριφορά του μικρού σας οι άσχημες επιρροές;

6 απλές στρατηγικές για να μην «μπλέξει» το παιδί με κακές παρέες
Το μικρό σας μόλις ξεκίνησε το νηπιαγωγείο ή τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και εσείς συνειδητοποιείτε πως μαζί με την ανάγνωση και τη γραφή εξασκείται και στην … αγένεια. Φυσικά δεν πρόκειται για κανόνα, αλλά είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα παιδιά να επηρεάζονται υιοθετώντας άσχημη συμπεριφορά ή άσχημη γλώσσα. Δείτε πώς θα καταπολεμήσετε τις άσχημες επιρροές ή τουλάχιστον πώς θα τις περιορίσετε.

Αγάπη για το δράμα. Αν το μικρό σας φωνάζει, θυμώνει, γκρινιάζει και βρίζει κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, πρέπει να το μάθετε να κατεβάζει τους τόνους δείχνοντάς του καλύτερους τρόπους για να εκφράσει τα έντονα συναισθήματα που νιώθει. Εξηγήστε του -καλύτερα όταν θα έχει ηρεμήσει- ότι αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι λέει και τι θέλει. Στη συνέχεια, με ηρεμία, συζητήστε με το μικρό σας τι το ενοχλεί ή ποιο είναι το πρόβλημα.

Πρωταρχική αίσθηση του χιούμορ. Τα αστεία για την τουαλέτα, η προσποίηση ότι κάνει εμετό ή ότι του τρέχει το γάλα από τη μύτη είναι συχνά μεταξύ των παιδιών που πάνε παιδικό σταθμό ή στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Έτσι ξεκινούν να εξερευνούν και να αναπτύσσουν την αίσθηση του χιούμορ. Καθώς πρόκειται για αστεία που ταιριάζουν στην ηλικία τους, θέστε κανόνες που να αφορούν στον τόπο και τον χρόνο που γίνονται αυτά τα αστεία. Πείτε για παράδειγμα στο μικρό σας ότι μπορεί να προσποιείται ότι κάνει εμετό μόνο όταν παίζει με τους φίλους του.

"Θέλω να τους μοιάσω". Σε περίπτωση που το κοριτσάκι σας θέλει να μοιάζει με τις συμμαθήτριές της (να έχει την ίδια τσάντα, τα ίδια ρούχα, το ίδιο χτένισμα, να μιλάει με τον ίδιο τρόπο, κ.λπ.) εξηγήστε της πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, ξεχωριστός και ότι αυτό είναι ωραίο. Για να καταλάβει τι εννοείτε παίξτε το παιχνίδι της μίμησης: βάλτε τη να μιλάει, να ντύνεται και να συμπεριφέρεται όπως ακριβώς εσείς ή το μεγαλύτερο αδερφάκι της. Σε λίγο διάστημα θα καταλάβει πόσο βαρετό και ενοχλητικό είναι για όλους.

Πειραματίζεται με άσχημες λεξούλες. Πολλές φορές ένα παιδί σε αυτή την ηλικία επαναλαμβάνει άσχημες λέξεις λόγω της αντίδρασης που προκαλεί στα υπόλοιπα παιδιά. Όταν το μικρό σας πει κάτι ανάρμοστο, βρίσει ή μιλήσει άσχημα, εξηγήστε του πως οι συγκεκριμένες φράσεις δεν είναι καλές και ότι δεν τις χρησιμοποιείτε στην οικογένειά σας. Στη συνέχεια προειδοποιήστε το ότι τώρα που ξέρει ότι κάνει λάθος, θα υπάρχουν επιπτώσεις σε περίπτωση που τις επαναλάβει. Πολλές φορές τα παιδιά χρησιμοποιούν λέξεις επειδή απλά τις έχουν ακούσει, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνουν. Καμιά φορά μια επεξήγηση που ταιριάζει στην ηλικίας τους μπορεί να αποτρέψει το μικρό σας από το να χρησιμοποιεί "κακές" λέξεις. Προφανώς πρέπει να προσέξετε και οι ίδιοι τον τρόπο που μιλάτε, καθώς αποτελείτε ένα ισχυρό πρότυπο για το παιδί σας. Αν εσείς οι ίδιοι βρίζετε και σας ακούει το παιδί σας είναι φυσικά υποκριτικό να του ζητάτε να μην μιλά με αυτόν τον τρόπο.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου