Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

6 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ασφαλή τα παιδιά σας

mom-hugging-sensitive-little-girl
Η ιδέα της συνεχούς επιτήρησης των παιδιών μπορεί να είναι εξουθενωτική. Με το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες είναι αδύνατο για τους γονείς να βρίσκονται στο πλευρό του παιδιού κάθε λεπτό της ημέρας. Επιπλέον, έχετε υποχρέωση ως γονέας να προετοιμάσετε το παιδί σας, ώστε να μπορεί να επιβιώσει στον κόσμο έξω από το σπίτι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Επιβλέποντας το παιδί σας και διδάσκοντας σε αυτό τους βασικούς κανόνες ασφαλείας μέσα και έξω από το σπίτι, να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει ό,τι πρέπει από την πλευρά σας για να το κρατήσετε ασφαλές.

Βήμα 1ο
Επιβλέπετε το παιδί σας, ειδικά όταν βρίσκεται κοντά σε νερό ή σε δημόσιους χώρους. Είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να χαλαρώσετε, ειδικά όσο το παιδί μεγαλώνει και γίνεται πιο ανεξάρτητο. Αρκούν μόλις λίγα λεπτά για να χάσετε τον έλεγχο, γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει τη διαφορά μεταξύ της ασφάλειας και του κινδύνου. Ερευνήστε το χώρο για να βεβαιωθείτε ότι είστε ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους και φροντίστε να γνωρίζετε πού είναι το παιδί σας ανά πάσα στιγμή.

Βήμα 2ο
Διδάξτε στο παιδί σας πώς να ενεργεί γύρω από αγνώστους και από ενδείξεις επικίνδυνων ανθρώπων. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στους "ασφαλείς αγνώστους" -όπως αυτοί που συναντά όταν είναι μαζί σας- και στους "μη ασφαλείς" όπως οι ενήλικοι που προσπαθούν να του μιλήσουν, όταν το παιδί δεν είναι μαζί σας. Διδάξτε στο παιδί τι πρέπει να κάνει αν ένας επικίνδυνος ξένος το πλησιάσει, όπως να φωνάξει για βοήθεια και ποτέ να μην επιχειρήσει να μπει σε ξένα αυτοκίνητα.

Βήμα 3ο
Θεσπίστε κανόνες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου. Τα παιδιά κάτω των 13 ετών είναι πολύ μικρά για να έχουν το δικό τους προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, επομένως καλό θα ήταν να ασχολούνται μόνο με τις σχολικές εργασίες και ορισμένα ασφαλή παιχνίδια. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν δίνει ποτέ προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο και μετακινήστε τον υπολογιστή σε μια περιοχή του σπιτιού, ώστε να μπορείτε να επιτηρείτε το παιδί, όταν ασχολείται με το διαδίκτυο.

Βήμα 4ο
Φροντίστε ώστε το παιδί να τηρεί τους βασικούς κανόνες για την ασφάλειά του ακόμα κι όταν δεν είστε στο σπίτι. Για παράδειγμα, εξηγήστε του ότι πρέπει να περπατάει από το πεζοδρόμιο, να φορά κράνος όταν οδηγεί το ποδήλατο, να μην ξεχνά ποτέ τη ζώνη ασφαλείας στο αμάξι ακόμα κι όταν κάθεται στο πίσω κάθισμα. Εάν το παιδί σας γκρινιάζει, εξηγήστε του ότι το κάνετε επειδή φροντίζετε για την ασφάλειά του.

Βήμα 5ο
Βοηθήστε το παιδί σας να απομνημονεύσει τις σημαντικές πληροφορίες της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης της κατοικίας σας και τον αριθμό τηλεφώνου. Αν χρειαστεί ποτέ να σας ψάξει, παροτρύνετε το να βρει έναν "ασφαλή ξένο" και να ζητήσει βοήθεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σε σημαντικό περιοχές με πολύ κόσμο όπως τα πάρκα ψυχαγωγίας.

Βήμα 6ο
Συζητήστε με το παιδί σας για την ημέρα του και ρωτήστε το σχετικά με τους φίλους του, τη διαδρομή για το σχολείο ή την προπόνηση του ποδοσφαίρου. Όταν μιλάτε με το παιδί σας, μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την έκθεσή του στον κίνδυνο, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να σας προειδοποιήσει για πιθανά προβλήματα και να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στη διδασκαλία περισσότερων μέτρων ασφαλείας.

Μαρία Ιωαννάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου