Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς να μάθετε στο παιδί να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του;

Easing-of-Marijuana-Laws-Create-Challenges-for-Parent-Child-Talks
Το παιδί σας θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ευτυχισμένο εάν "έριχνε" την ευθύνη για τις πράξεις του σε κάποιον άλλον. Για παράδειγμα, πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να κατηγορήσει το αδερφάκι του για το γεγονός ότι δεν τακτοποίησε το δωμάτιο -όπως του είχατε ζητήσει- και έτσι να αποφύγει τυχόν προβλήματα. Η αποποίηση των ευθυνών από μέρους του σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσετε τη διδασκαλία για το πώς θα μάθει να είναι υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του:

Βήμα 1ο
Τονίστε στο παιδί ότι το να μην αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Όταν, για παράδειγμα, το παιδί ισχυρίζεται ότι τσακώθηκε με το αδερφάκι του, επειδή δεν ήθελε να παίξει μαζί του, προσπαθήστε να του μιλήσετε και να του εξηγήσετε ότι η συμπεριφορά του δεν θα διορθώσει το πρόβλημα. Εάν στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποίησε κάποιον απρεπή χαρακτηρισμό απευθυνόμενος στο αδερφάκι του, βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει ότι ήταν μια κακή απόφαση της στιγμής.

Βήμα 2ο
Βασιστείτε σε φυσικές συνέπειες για να βοηθήσετε το παιδί να μάθει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του. Για παράδειγμα, όταν αρνείται να διαβάσει τα μαθήματά του, μην του επιτρέψετε να κατηγορήσει κάποιον άλλο, αλλά αφήστε το να υποστεί τη φυσική συνέπεια του να πάρει έναν κακό βαθμό ή να αποκλειστεί από κάποια διασκεδαστική δραστηριότητα του σχολείου. Έτσι, θα μάθει ότι έχει υποχρέωση να φέρνει καθημερινά εις πέρας τις εργασίες του σχολείου. Το αίσθημα της αποτυχίας θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι το να αναλαμβάνει τις ευθύνες του μπορεί να το αποτρέψει από οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια.

Βήμα 3ο
Σταματήστε τις δικαιολογίες σχετικά με το παιδί σας και τη συμπεριφορά του. Δεν θα μάθει ποτέ να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεών του, εάν εσείς αναλαμβάνετε συνεχώς την ευθύνη για τα δικά του σφάλματα. Για παράδειγμα, εάν ισχυρίζεστε -ψευδώς- ότι ξεχάσατε να του υπενθυμίσετε κάποια εργασία που παρέλειψε, δεν πρόκειται να μάθει ποτέ να είναι υπεύθυνος μαθητής και κατ’ επέκταση υπεύθυνος άνθρωπος.

Μαρία Ιωαννάτου
www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου