Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Συνδυασμοί χρωμάτων για δωμάτιο με δύο παιδιά

Συμβαίνει πολύ συχνά σε ένα σπίτι να υπάρχει μόνο ένα παιδικό δωμάτιο για δύο παιδιά. Οι παιδοψυχολόγοι λένε πως είναι καλύτερο για τα παιδιά, αφού έτσι όχι μόνο περνούν περισσότερο χρόνο με τα αδέλφια τους, αλλά μαθαίνουν και να μοιράζονται. Είναι πολύ σημαντικό -για να κυλήσει αρμονικά αυτή η συγκατοίκηση- κάθε παιδί να νιώσει το δωμάτιο δικό του και να μπορεί να έχει τη γωνιά του, στην οποία θα προσθέσει τα δικά του στοιχεία ανάλογα με το γούστο του, τα χόμπι του, κ.λπ.

Όταν μιλάμε για παιδιά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ατμόσφαιρα πρέπει να είναι χαρούμενη, ανάλαφρη, αισιόδοξη και χαλαρωτική. Ζωντανέψτε το δωμάτιο χρησιμοποιώντας δύο χρώματα για τους τοίχους έτσι ώστε κάθε χρώμα να αντιστοιχεί σε ένα παιδί. Κάθε παιδί χρησιμοποιώντας το "δικό" του χρώμα θα δημιουργήσει τον προσωπικό του χώρο με αξεσουάρ (χαλάκι, κουτιά, μολυβοθήκες, κορνίζες, πουφ).

Δείτε παρακάτω συνδυασμούς δύο χρωμάτων και επιλέξτε αυτόν που ταιριάζει πιο πολύ στις δικές σας ανάγκες.

Για δύο αγόρια

Όλοι ξέρουμε πως στα αγόρια αρέσει το μπλε. Ίσως να είναι το πρώτο χρώμα που τους έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν κάποιος ρωτήσει ποιο είναι το αγαπημένο τους χρώμα, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλα χρώματα που προτιμάνε, όπως το πράσινο, το κόκκινο και το κίτρινο. Αν τα αγόρια είναι μέχρι 11 ετών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο τους μπλε μαζί με ένα πράσινο. Φροντίστε ένα από τα δύο χρώματα να είναι πιο σκούρο από το άλλο, δηλαδή αν το πράσινο είναι απαλό το μπλε να είναι πιο σκούρο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η αντίθεση που είναι απαραίτητη για κάθε διακοσμητικά ολοκληρωμένο χώρο. Μην βάψετε απέναντι τοίχους με το ίδιο χρώμα αλλά δύο τοίχους που σχηματίζουν γωνία. Αυτό είναι η ιδανική λύση αν στο παιδικό δωμάτιο δεν έχετε κουκέτα, αλλά δύο μονά κρεβάτια σε απέναντι τοίχους. Κάθε παιδί θα κοιμάται στην πλευρά με το χρώμα του!

Αν τα αγόρια σας είναι πάνω από δώδεκα χρόνων τότε μπορείτε να τους ετοιμάσετε το δωμάτιο που θα έχουν μέχρι την ενηλικίωσή τους. Καλό είναι ένα εφηβικό δωμάτιο να έχει μόνο ένα φωτεινό χρώμα. Επιλέξτε το κίτρινο ή το κόκκινο για τον ένα τοίχο και γκρι μεσαίας τονικότητας για τους υπόλοιπους τοίχους. Χρησιμοποιήστε το έντονο χρώμα (κίτρινο ή κόκκινο) για να προσθέσετε κάποια άλλα στοιχεία μέσα στο δωμάτιο, όπως το φωτιστικό του γραφείου ή ένα πουφ.

Για δύο κορίτσια

Τα κορίτσια λατρεύουν το ροζ γι’ αυτό και στο συγκεκριμένο χρώμα υπάρχουν άπειρες επιλογές σε οτιδήποτε αφορά ένα κορίτσι - έπιπλα, ρούχα, διακοσμητικά, παιχνίδια. Έτσι, αν βάψετε και το δωμάτιο ροζ μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τίποτα μέσα σε αυτό. Προτιμήστε ένα απαλό μοβ σε συνδυασμό με ένα απαλό (και φωτεινό) οινοπνευματί. Είναι δύο χρώματα που ταιριάζουν πολύ καλά μεταξύ τους αλλά και με όλα τα ροζ αντικείμενα και αξεσουάρ που -αναγκαστικά- θα μαζευτούν αργά ή γρήγορα στο δωμάτιο. Αν τα κορίτσια σας είναι μικρά μπορείτε στον έναν τοίχο (ίσως σε αυτόν που έχει τα γραφεία) να κάνετε φαρδιές οριζόντιες ρίγες.

Αν βρίσκονται στην εφηβική τους ηλικία μπορείτε να ξεφύγετε εντελώς από το ροζ και το μοβ και να χρησιμοποιήσετε το δροσερό οινοπνευματί με ένα απαλό κίτρινο. Επιλέξτε λευκά έπιπλα και κουρτίνες και συμπληρώστε μερικά κίτρινα διακοσμητικά αντικείμενα για ένα πολύ ευχάριστο κοριτσίστικο δωμάτιο.

Αγόρι και κορίτσι

Σε ένα δωμάτιο που μοιράζονται ένα αγόρι και ένα κορίτσι τα πράγματα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρα. Το ροζ φεύγει άμεσα από τη χρωματική παλέτα σας και τη θέση του παίρνει το κόκκινο. Συνδυάστε το κόκκινο με το μπλε για να είναι και τα δύο σας παιδιά ευχαριστημένα. Είναι ένας χρωματικός συνδυασμός που μπορεί να τα ακολουθήσει από την παιδική μέχρι και την εφηβική ηλικία, ώστε να μην χρειαστεί να βάψετε ξανά τους τοίχους του δωματίου. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε θα είναι να αλλάζετε τα διακοσμητικά αντικείμενα ή να προσαρμόζετε τα έπιπλα όσο μεγαλώνουν. Άλλα δύο χρώματα που θα ταιριάξουν ευχάριστα σε ένα παιδικό ή εφηβικό δωμάτιο που μοιράζονται ένα αγόρι και ένα κορίτσι είναι το απαλό λαδί και το κίτρινο.

Να θυμάστε πάντα πως σε όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς είναι προτιμότερο το ένα χρώμα να είναι πιο έντονο από το άλλο. Αν βρίσκεστε τώρα στη διαδικασία ανανέωσης του παιδικού δωματίου και δεν ξέρετε ποια χρώματα να χρησιμοποιήσετε, κάντε κάτι απλό που όμως θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τα παιδιά σας. Ρωτήστε τα ποιο χρώμα τους αρέσει. Αν ακούσετετη γνώμη τους και προσπαθήσετε να εντάξετε το χρώμα που επέλεξαν στη διακόσμηση του δωματίου τους, τότε να είστε σίγουροι πως θα νιώσουν το δωμάτιο δικό τους πολύ πριν την ολοκλήρωσή του.

Σπύρος Σούλης
www.kraftpaints.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου