Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

5 πολύτιμες συμβουλές για τη φροντίδα του νεογέννητου

Φροντίστε σωστά το δέρμα του μωρού!
Η φροντίδα του νεογέννητου είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε τις πρώτες μέρες, που έρθει το μωράκι σας στο σπίτι. Μπορεί να είναι οι πιο όμορφες στιγμές της ζωής σας, αλλά σίγουρα δεν είναι και οι πιο εύκολες για όσους γίνονται γονείς για πρώτη φορά.

Συγκεντρώσαμε τα 5 βασικά σημεία στα οποία πρέπει να δώσουν προσοχή οι γονείς στη φροντίδα του νεογέννητου μωρού.


1. Ταΐστε το…σωστά.
Έχοντας αποφασίσει για το αν θα επιλέξετε τον μητρικό θηλασμό ή θα καταφύγετε στη λύση του μπιμπερό, και αφού προηγουμένως το έχετε συζητήσει και με τον παιδίατρο, να θυμάστε ότι το μωρό πρέπει να πεινάει για να πιει το γάλα του. Καλό είναι, λοιπόν, να το ταΐζετε όποτε το ζητάει περίπου κάθε δύο ώρες. Μετά θα μπορέσετε να ρυθμίσετε κάποιο στοιχειώδες πρόγραμμα γευμάτων ταΐζοντας το μωρό κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.

2. Βοηθήστε το να αποκτήσει μια ρουτίνα ύπνου. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη για τα βρέφη, καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Τα νεογέννητα κοιμούνται σχεδόν 17 και 18 ώρες ημερησίως. Οι νέοι γονείς πρέπει να έχουν κατά νου ότι τα ωράριο ύπνου των νεογέννητων είναι άστατο μέχρι να αποκτήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αν, μάλιστα, κάνουν μια μικρή καταγραφή των ωρών ύπνου του μωρού τους θα διαπιστώσουν ότι κάποιες φορές τα μωρά κοιμούνται σερί για 3 ώρες, ενώ σε άλλες στιγμές ο ύπνος τους μπορεί να διαρκέσει μόλις 30 λεπτά. Από τον 6 μήνα όμως το μωρό σας θα εμφανίσει κάποιες ενδείξεις - προάγγελους της επιθυμίας του να κοιμηθεί, οπότε θα σας βοηθήσει να αντιλαμβάνεστε πότε είναι η ώρα που θα πρέπει να το βάλετε για ύπνο. Ένα καλό μασάζ και η σωστή προετοιμασία του βρεφικού δωματίου συμβάλλουν στο να κοιμηθεί εύκολα και αβίαστα το μωρό. Αν το μωρό σας ξυπνά πολλές φορές κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου και προτιμά να κοιμάται σερί τις πρωινές ώρες, αδράξτε την ευκαιρία να ακολουθήσετε και εσείς το δικό του παράδειγμα ύπνου, ώστε να είστε ξεκούραστοι την ώρα που και αυτό είναι ξύπνιο.

3. Δώστε προσοχή στο βρεφικό μπανάκι. Τα νεογέννητα δεν χρειάζεται να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα. Αντί να το βάλετε στο νερό, δοκιμάστε να το κάνετε μπανάκι χρησιμοποιώντας μόνο το σφουγγάρι, μέχρι ο ομφάλιος λώρος να πέσει. Αυτό βοηθάει ώστε να διατηρείται στεγνός και συμβάλλει και στην επούλωση. Μόλις η περιοχή του ομφάλιου λώρου επουλωθεί, μπορείτε να βάλετε το μωρό σας κατευθείαν στο νερό.

4. Φροντίστε σωστά το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα. Η βρεφική επιδερμίδα είναι πιο λεπτή κι ευαίσθητη σε σχέση με αυτή των ενηλίκων, για αυτό είναι σημαντικό να την περιποιούμαστε με προϊόντα που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο για τα μωράκια. Ωστόσο, προτού προμηθευτείτε οποιοδήποτε βρεφικό καλλυντικό, πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιάτρου, ώστε να είστε απόλυτα σίγουροι ότι απευθύνεται στις ανάγκες του μωρού σας. Βέβαια, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο το μωράκι να εμφανίσει κάποιου είδους αλλεργία σε κάποιο από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για την περιποίησή του. Μόλις συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

5. Τηρείτε αυστηρά τα ωράρια και τη σωστή δοσολογία, όταν το μωρό λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Όταν δίνετε στο μωρό το φάρμακο πρέπει να προσέχετε, ώστε η δοσολογία που του δίνετε να είναι αυτή που σας έχει πει ο παιδίατρος. Μπορείτε μάλιστα στην αρχή να δίνετε λίγο - λίγο το φάρμακο, ώστε να διαπιστώσετε μήπως εμφανιστεί κάποιου είδους παρενέργεια.

www.infokids.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου