Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Απογοήτευση: Πώς να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει την πικρία του και να γίνει πιο δυνατό

Απογοήτευση: Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να ξεπεράσει την πικρία του και να γίνει πιο δυνατό
Θα τα καταφέρει στο σχολείο; Θα είναι καλός μαθητής; Θα κάνει εύκολα φίλους; Θα είναι καλό σε κάποιο άθλημα; Πώς θα τα πάει στον αγώνα μπάσκετ του Σαββάτου; Του αρέσουν τα μαθήματα κιθάρας που ξεκίνησε; Και η λίστα αυξάνεται συνεχώς με τις καθημερινές δραστηριότητες και την κάθε μέρα που περνάει να φέρνει ακόμη περισσότερες και νέες προσδοκίες και ανησυχίες για τα παιδιά. Η αλήθεια είναι πως ακόμη και η παιδική ηλικία έχει τόσο πολλές και συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, οι οποίες φέρνουν ελπίδα, θέληση, στόχους, προσπάθεια, δουλειά, επιτυχία και αρκετές φορές αποτυχία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσει κανείς το παιδί του σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην γνωρίσει ποτέ την παραμικρή αποτυχία. 

Όσο και αν προσπαθήσετε, όσο και αν το παλέψετε, οι ρυθμοί είναι τέτοιοι και ο ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι αλάνθαστος, για να καταφέρετε να προλάβετε την πικρή “γεύση” μιας αποτυχημένης ή λιγότερο επιτυχημένης προσπάθειας που μπορεί να βιώσει το παιδί μεγαλώνοντας. Ωστόσο, εκείνο που μπορείτε και πρέπει να κάνετε είναι να το βοηθήσετε να δεχτεί τις μικρές, αλλά και μεγαλύτερες... ήττες του και να τις “αγκαλιάσει”.

Η απογοήτευση είναι πολύ δυνατό συναίσθημα. Θα θυμάστε και εσείς πόσο δυσάρεστη μπορεί να ήταν στην παιδική σας ηλικία η αποτυχία μιας προσπάθειας! Από το διαγώνισμα στο σχολείο που δεν πήγε όπως το περιμένατε, μέχρι το ραντεβού που δεν σας ζήτησε ποτέ ο συμμαθητής που σας άρεσε, οι περιπτώσεις που ίσως να νιώσατε αυτή την πικρία ήταν αρκετές και ο τρόπος να αντεπεξέλθετε ήταν ακόμα άγνωστος, χωρίς τις απαραίτητες άμυνες και γνώσεις που έχετε μαζέψει με τον καιρό και την εμπειρία. 

Αυτό που βοηθά, όμως, τα παιδιά να... ξανασηκώνονται μετά από οποιαδήποτε “τρικλοποδιά” και να συνεχίζουν την προσπάθεια είναι σε μεγάλο βαθμό η βοήθεια που παίρνουν στο σπίτι, οι συμβουλές και η καθοδήγηση!

Για όλες τις φορές που δεν θα είστε εκεί για να το προλάβετε πριν πέσει. Για τις περιπτώσεις που όσο και να τρέξετε δεν θα το πιάσετε στον αέρα πριν χτυπήσει. Για τις ημέρες που δεν θα μπει το γκολ στον σχολικό αγώνα και δεν είναι στα χέρια σας ο έλεγχος, αξίζει να προσπαθήσετε προηγουμένως να προετοιμάσετε το μικρό σας!

Ορίστε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε πως ακόμη και στα δύσκολο, το κεφάλι θα κοιτάζει ψηλά!

“Αγκαλιάστε” την απογοήτευσή του

Πρέπει να το πάρετε απόφαση ότι υπάρχει, είναι εκεί και δεν μπορείτε να την ανατρέψετε. Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να βοηθήσετε από εδώ και πέρα είναι να την δεχθείτε, να την αναγνωρίσετε και να το βοηθήσετε να σκεφτεί ότι η προσπάθεια δεν τελειώνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αξίζει να δώσει άλλη μία ευκαιρία.

Σταθείτε στο πλάι του

Το παιδί έχει ανάγκη να νιώσει ότι καταλαβαίνουν και οι γύρω του την απογοήτευσή του. Καλό είναι να δηλώνετε, λοιπόν, το “παρών”. Να του δίνετε να καταλάβει πως αντιλαμβάνεστε την απογοήτευσή του και συμπάσχειτε μαζί του.

Δείξτε του ότι δεν είναι μόνο
Εκείνο που ίσως το βοηθήσει είναι να νιώσει ότι δεν είναι ο μοναδικός άνθρωπος στη γη που δεν τα έχει καταφέρει και αισθάνεται τόσο άσχημα. Μπορείτε να του αφηγηθείτε μια προσωπική ιστορία σας από την αντίστοιχη ηλικία και να του δείξετε ότι όλοι μπορεί κάποιες φορές να μην τα καταφέρνουμε, αλλά δεν πειράζει να νιώθουμε δυσαρεστημένοι.

Παροτρύντε το να συνεχίσει την προσπάθεια
Είναι πολύ βασικό για ένα παιδί να κατανοήσει πως η επιτυχία δεν έρχεται πάντα στην πρώτη προσπάθεια. Και επειδή η απογοήτευση μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη, να έχει αυξημένη διάθεση για παραίτηση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το “σπρώξειτε” προς την αντίθετη κατεύθυνση! Όχι με πίεση και επιμονή, αλλά ενθαρρύνοντάς το και εξηγώντας του πως με δουλειά και θέληση όλα ανατρέπονται.

Τονίστε του τη σημασία της προσπάθειας
Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να ακούσει πως εκείνο που αναγνωρίζεται από τους γύρω του είναι η προσπάθεια και η υπομονή και όχι το αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι θετικό, είτε αρνητικό.

Νίκη Κλεισούρα
www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου