Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Γιατί πρέπει να διδάξετε από νωρίς στα παιδιά τη σωστή διαχείριση των χρημάτων;

Οι γονείς στην προσπάθειά τους να προσφέρουν το καλύτερο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι πολύ πιθανό να μην δώσουν ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένες πτυχές της ανατροφής του παιδιού. Πόσο μάλλον όταν μια από τις πτυχές αυτές, αν και είναι σημαντική για την πορεία ενός ανθρώπου, εντούτοις δεν αποτελεί πεδίο φιλικό για τη διαφημιστική αγορά που σκοπίμως αποφεύγει να το υπενθυμίζει στους γονείς για ευνόητους λόγους.

Ο λόγος φυσικά για την αξία της σωστής διαχείρισης των χρημάτων. Το να μεγαλώσετε παιδιά που να ξέρουν πώς να διαχειριστούν σωστά και έξυπνα τα χρήματα είναι ένα από τα πολυτιμότερα εφόδια που μπορείτε να τους προσφέρετε. Και μην ξεχνάτε, ότι μια τέτοια αρετή είναι σημαντική για την ενηλικίωση που παιδιού, ώστε να μην βρεθεί έρμαιο της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές έρευνες, αν και οι γονείς σε ποσοστό 54% υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν μια επαρκή εκπαίδευση για το πώς θα διαχειρίζονται τα χρήματα, τα παιδιά μάλλον ανατρέπουν τα όσα πίστευαν οι γονείς, καθώς σε ποσοστό 78% δηλώνουν ότι δεν έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση γύρω από τα οικονομικά. Βέβαια, το ίδιο αντικατοπτρίζεται και από τις απαντήσεις των εφήβων, καθώς μόλις το 26% δηλώνει ότι οι γονείς τους δίδαξαν την αξία της διαχείρισης των χρημάτων.

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, εν μέσω διεθνούς οικονομικής ύφεσης είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο να μην κλείνουμε τα μάτια σε αυτό το ζήτημα. Το να μην διδάξουμε στα παιδιά μας διαχείριση χρημάτων δεν θα βοηθήσει σε τίποτα. Θα κάνει απλά τα πράγματα χειρότερα.

Η εκπαίδευση γύρω από τη διαχείριση των οικονομικών πρέπει να διδάσκεται και να μαθαίνεται

Κανείς δεν γεννιέται γκουρού των οικονομικών, όλοι μαθαίνουμε τη διαχείριση χρημάτων από κάποιον. Εάν η οικογένειά σας δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως οικονομικό πρόβλημα και υπάρχει η ευχέρεια να δαπανώνται χρήματα για την ικανοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών όλων των μελών, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το μέτρο και ενδεχομένως να δημιουργεί μελλοντικά οικονομικό πρόβλημα. Αντιθέτως, αν το παιδί έχει διδαχθεί από μικρό της αξίας του χρήματος και της αποταμίευσης, θα είναι σίγουρα σε θέση μεγαλύτερο να κάνει έξυπνες επιλογές για το οικονομικό του μέλλον.

Γίνετε εσείς το πρότυπο οικονομικής διαχείρισης

Εάν δεν ασχοληθείτε ενεργά εσείς με το να μάθετε στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα είναι σίγουρο ότι κάποιος άλλος πρόθυμος θα βρεθεί να το κάνει πρόθυμα αντί για εσάς. Το σχολείο δεν επιφορτίζεται με τέτοιου είδους αρμοδιότητες, οπότε τα παιδιά είναι εύκολα θύματα της διαφήμισης και του μάρκετινγκ που προωθεί την υπερκατανάλωση. Αν, λοιπόν, δεν διδάξετε στα παιδιά πώς θα πρέπει να ξοδεύουν τα χρήματά τους, τότε δεν τους προσφέρετε μια οικονομικά ορθή συμπεριφορά, αλλά αντιθέτως τους δίνετε την ευκαιρία να γίνουν ρομπότ στα χέρια της καταναλωτικής κοινωνίας. Αναλάβετε δράση, δείξτε τους πώς διαχειρίζεστε τα οικονομικά ζητήματα και δώστε τους την αφορμή να πάρουν μαθήματα ορθής οικονομικής συμπεριφοράς από τα δικά σας πεπραγμένα.

Η οικονομική βιομηχανία στοχεύει στο εφηβικό καταναλωτικό κοινό

Οι έφηβοι και τα παιδιά καταναλώνουν πολλά αγαθά, άρα ξοδεύουν και πολλά για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους. Μπορεί οι έφηβοι να μην έχουν πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες, παρόλα αυτά οι τράπεζες στοχεύουν στο εφηβικό κοινό, τοποθετώντας διαφημίσεις σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπου οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο. Το σκεπτικό των τραπεζών κάθε άλλο παρά αθώο είναι, καθώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι έφηβοι κατεβάζουν εφαρμογές και παιχνίδια κάνοντας χρήση των πιστωτικών καρτών των γονιών τους. Όπως καταλαβαίνετε είναι είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας πώς πρέπει να χρησιμοποιεί σωστά την πιστωτική κάρτα και ποιοι είναι οι κίνδυνοι των online πληρωμών.

Η σημερινή γενιά παιδιών είναι πιο σπάταλη από ποτέ

Οι έφηβοι και τα παιδιά ξοδεύουν περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη γενιά. Σκεφθείτε μόνο το γεγονός ότι το παιδί για να παίξει ένα παιχνίδι στο smartphone ή στο tablet πρέπει να το πληρώσει για να το κατεβάσει. Μιλήστε στα παιδιά για την αξία της αποταμίευσης έναντι της δαπάνης. Εξηγήστε τους με έμπρακτο τρόπο ότι θα έχουν κέρδος από την αποταμίευση.

Η έκρηξη της τεχνολογίας συμβάλλει στην σπατάλη χρημάτων

Τη δεκαετία του 1980 δεν υπήρχαν πιστωτικές κάρτες. Οι αγορές μέσω διαδικτύου δεν υπήρχαν καν ως σκέψη. Η ραγδαία έκρηξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει πολλές τεχνολογικές ανάγκες και για τα παιδιά που θέλουν να αποκτήσουν κάθε gadget που πρωτοκυκλοφορεί.

Γονείς, αδράξτε την ευκαιρία και δώστε στα παιδιά από μικρή ηλικία την ευκαιρία να διαχειρίζονται μόνα τους κάποια χρηματικά ποσά. Μπορεί να σας φαίνεται μια υπερβολική απαίτηση, όμως αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα υπεύθυνης διαχείρισης χρημάτων που αναμφίβολα θα συμβάλλει στη μελλοντική τους επιτυχία και ευτυχία.

Κωνσταντίνα Ντουντούμη
www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου