Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Μαμά τι είναι ο παιδικός σταθμός;

Playdates: Τα ναι και τα όχι!
Πολλές φορές οι γονείς, θέλοντας να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προσαρμοστούν καλύτερα στον παιδικό σταθμό, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια όσο δυνατόν θετική εικόνα για το τι είναι ο παιδικός σταθμός. Σε αυτή τους την προσπάθεια είναι πιθανό να τον περιγράψουν σαν να είναι ένα μέρος σχεδόν τέλειο και αψεγάδιαστο, όπου τα παιδιά τους ή και τα άλλα παιδιά είναι πάντα χαρούμενα και ευτυχισμένα. 

Στην πραγματικότητα, όμως, ο παιδικός σταθμός είναι ένα μικρό δείγμα της κοινωνίας, το οποίο όπως και η ίδια η κοινωνία, έχει στιγμές οι οποίες χαρακτηρίζονται και από δυσάρεστα συναισθήματα όπως απογοήτευση, θυμός, αποχωρισμός, στεναχώρια, μοναξιά.

Η εξιδανικευμένη περιγραφή του παιδικού σταθμού μπορεί να αποφέρει ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα μιάς και ένα παιδί στο οποίο οι γονείς έχουν περιγράψει τον παιδικό σταθμό σαν τέλειο και υπέροχο μέρος, θα αντιμετωπίσει απογοήτευση πολύ μεγαλύτερη, από ένα άλλο παιδί το οποίο οι γονείς έχουν προετοιμάσει για τις πραγματικές συνθήκες που θα συναντήσει.

Πως να περιγράψετε τον παιδικό σταθμό στο παιδί σας;

Ποιός είναι τελικά ο ιδανικός τρόπος για να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί τους στο νέο αυτό ξεκίνημα; Τι μπορούν να πουν χωρίς να αισθάνονται ότι προσπαθούν να ξεγελάσουν το παιδί τους; 
Τα βήματα που θα ήταν καλό να ακολουθήσετε, είναι:
  • Ενημερωθείτε για την ποιότητα της προσχολικής αγωγής και αναζητήστε υλικό που θα σας βοηθήσει να την αξιολογήσετε, έτσι ώστε να βρείτε τον κατάλληλο παιδικό σταθμό.
  • Επισκεφτείτε τον, έτσι ώστε να μπορείτε να τον περιγράψετε στο παιδί σας.
  • Μιλήστε στο παιδί για το πώς είναι η ρουτίνα στον παιδικό σταθμό. Tα παιδιά προσχολικής ηλικίας καταλαβαίνουν πολύ καλά τις ξεκάθαρες περιγραφές. Προσπαθήστε όσο γίνεται να μην βαθμολογείτε συναισθηματικά τις περιγραφές σας, δίνοντάς τους ουδέτερο τόνο, σαν όλα να είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Για να διευκολύνετε αυτές τις περιγραφές, προμηθευτείτε παραμύθια και βιβλία για παιδιά, τα οποία απεικονίζουν την καθημερινότητα στον παιδικό σταθμό. Αναζητήστε βιβλία που να περιγράφουν μεταξύ άλλων και το πως αισθάνεται ένα παιδί που είναι μακριά απο τον γονέα του ή πως αισθάνεται που παίζει με τα άλλα παιδιά. Με αυτό το τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να εξοικοιωθεί με την έννοια του παιδικού σταθμού και των καταστάσεων που προκύπτουν εκεί.
  • Αποφύγετε να του πείτε ότι θα πηγαίνει εκεί "μόνο του". Εξηγήστε στο παιδί σας ότι εσείς δεν θα είσαστε στον παιδικό σταθμό, αλλά εκεί θα είναι δασκάλες και άλλα παιδιά. Ενημερώστε το ότι και άλλοι γονείς αποχαιρετούν τα παιδιά τους το πρωί και ότι δεν θα είναι μόνο του.
  • Εξηγήστε στο παιδί σας τι είναι μια δασκάλα. Πείτε: "Οι δασκάλες βοηθούν τα παιδιά να παίξουν με όλα τα παιχνίδια, τους δείχνουν κόλπα, τα βοηθάνε εάν θέλουν να πάνε τουαλέτα, τους λένε αν χρειαστεί να κάνουν ησυχία ή να μοιραστούν τα παιχνίδια τους με τα άλλα παιδιά, τα βοηθάνε να είναι ευγενικά, τους μαθαίνει να μαζεύουν τα παιχνίδια τους και άλλα. Τους δείχνουν και τραγουδάκια και περίεργους χορούς".
  • Δείξτε του ένα ημερολόγιο, και μιλήστε για το ποιες μέρες εσείς πηγαίνετε στη δουλειά και εκείνο στο παιδικό σταθμό. Έχετε υπόψη σας ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν ακόμα την αντίληψη του χρόνου. Ο λόγος που δείχνετε το ημερολόγιο είναι για να καταλάβουν ότι δεν θα πηγαίνουν κάθε μέρα στον παιδικό σταθμό και ότι εσείς τις ίδιες μέρες θα πρέπει να πηγαίνετε στη δουλειά σας.
  • Μιλήστε για το εάν θα τρώει ή θα ξεκουράζεται το απόγευμα εκεί.
  • Επισκεφτείτε τον παιδικό σταθμό μαζί με το παιδί σας, έτσι ώστε να δει που παίζουν τα παιδιά, που τρώνε και που ξεκουράζονται.
  • Αποφύγετε να του πείτε το τι θα μάθει στον παιδικό σταθμό -πιθανώς να πιστέψει ότι πρέπει να το κάνει αυτό από την πρώτη μέρα.
  • Αποφύγετε επίσης να απευθύνετε στο παιδί σας ερωτήσεις όπως: "αν φύγω θα μου λείψεις, εσένα θα σου λείψω;" μιας και θα το επιβαρύνουν συναισθηματικά και θα του προκαλέσουν ανησυχία.
Η ήρεμη φωνή και διάθεσή σας, θα κάνουν το παιδί σας να αισθανθεί ότι θα είναι ωραία να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, χωρίς να εξιδανικεύσει την έννοιά του.

www.parents.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου