Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Πότε λέμε "ναι" στον παιδικό σταθμό;


Είναι αλήθεια ότι τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας και μέχρι να κλείσει τον πρώτο του χρόνο, ελάχιστοι γονείς σκέφτονται να στείλουν το παιδί τους σε κάποιο παιδικό σταθμό. Τις περισσότερες φορές οι γονείς επιλέγουν για τη φροντίδα των παιδιών τους, όσο οι ίδιοι απουσιάζουν από το σπίτι, ή μία γιαγιά ή μία νταντά.

Ωστόσο, αν μία οικογένεια δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσει μία νταντά και η συμφέρουσα (από κάθε άποψη) λύση της γιαγιάς απουσιάζει, η λύση του παιδικού σταθμού φαντάζει επιβεβλημένη.

Οι ειδικοί, και αναφερόμαστε τόσο στους παιδιάτρους, όσο και στους παιδοψυχολόγους, δεν προτείνουν τους παιδικούς σταθμούς πριν από τη συμπλήρωση των 2,5 ετών. Και τούτο, τόσο για το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών, όσο και για την ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, που σαφώς, όπως λένε, υποστηρίζεται καλύτερα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Μάλιστα, οι παιδοψυχολόγοι τονίζουν ότι πριν από την ηλικία των 2,5 ετών, ο αποχωρισμός από τη μητέρα ή ενός ενήλικα που γνωρίζουν, είναι σαφώς πιο επώδυνος, μια και το παιδί δεν μπορεί να διαχειριστεί το γεγονός αυτό συναισθηματικά και είναι επίσης δύσκολο να καταλάβει γιατί πρέπει να απομακρυνθεί έστω και λίγο από το περιβάλλον του σπιτιού του.

Στα 3 του χρόνια, λοιπόν, το παιδί σας σίγουρα έχει αναπτύξει και περισσότερα αντισώματα, αλλά και μπορεί να αντεπεξέλθει ορθότερα στις συνθήκες που επικρατούν μέσα σε μία ομάδα, επομένως θεωρείται ικανό να ενσωματωθεί ευκολότερα μέσα στο περιβάλλον ενός παιδικού σταθμού.

Μάλιστα, σε αυτή την ηλικία θεωρείται επιτακτική η συναναστροφή του με παιδιά της ηλικίας του, καθώς και η καθημερινή ενασχόλησή του με διάφορα θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων του και συμβάλλουν στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Να έχετε στο νου σας ότι ακόμα και αν δεν "τρελαίνεται" με την ιδέα να φύγει από κοντά σας, εσείς πρέπει να επιμένετε και με τη στάση σας να του δείξετε ότι αυτό πρέπει να γίνει. Χωρίς παλινωδίες και χωρίς να του μεταφέρετε την τυχόν δική σας ανασφάλεια, για το που θα εμπιστευθείτε το παιδί σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου