Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Δέκα λόγοι για να έχει το παιδί κατοικίδιο!


Η συζήτηση είναι ατέρμονη με φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς διαφωνούντες. Είναι καλό για τα παιδιά να μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα; Για τους γονείς σίγουρα δεν είναι ούτε η πιο βολική και σίγουρα ούτε η πιο οικονομική επιλογή. Δείτε όμως, τα δέκα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ζωή με ένα κατοικίδιο στα παιδιά και αποφασίστε μόνοι σας, πιο ψύχραιμα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Είναι τα πολύτιμα μαθήματα ζωής που δίνουν οι μικροί τετράποδοι φίλοι από τόσο μικρή ηλικία.

Υπευθυνότητα
Τα παιδιά με κατοικίδια ζώα αναπτύσσουν το αίσθημα της ευθύνης και της φροντίδας για τους άλλους πολύ νωρίτερα. Τα κατοικίδια εξαρτώνται από τον άνθρωπο για την επιβίωσή τους, την τροφή, την ψυχαγωγία και τις πιο βασικές τους ανάγκες. Τα παιδιά, που εμπλέκονται ενεργά στην καθημερινή ζωή των κατοικίδιων, μαθαίνουν να δείχνουν κατανόηση και συμπόνοια. Εάν τα παιδιά μάθουν να είναι υπεύθυνα για ένα άλλο ον, τότε θα μάθουν να φροντίζουν καλύτερα και τον εαυτό τους. Είναι, όμως, σημαντικό να μάθουν οι ενήλικες στα παιδιά πώς να φροντίζουν τα αγαπημένα τους ζώα, δίνοντάς τους σταδιακά όλο και μεγαλύτερες ευθύνες. Όταν είναι μικρά, τα παιδιά μπορούν να γεμίζουν τα μπολ με την τροφή και το νερό. Αργότερα, οι ευθύνες τους μεγαλώνουν και τα παιδιά σταδιακά αναλαμβάνουν ακόμη και τη βόλτα των κατοικίδιων. 

Αυτοπεποίθηση
Άτομα που είναι υπεύθυνα συνήθως έχουν και υψηλότερη αυτοπεποίθηση. Όταν ένα παιδί υλοποιεί με επιτυχία τη φροντίδα ενός κατοικίδιου, τότε νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό του.

Μικρότερη ευπάθεια σε αλλεργίες και άσθμα
Η συντροφιά ενός σκύλου μέσα στο σπίτι, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences”. Εάν τα παιδιά εκτεθούν στο τρίχωμα ενός κατοικίδιου, πριν κλείσουν τον πρώτο χρόνο ζωής, τότε αναπτύσσουν πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Άσκηση και παιχνίδι
Τα κατοικίδια και ειδικότερα οι σκύλοι, χρειάζονται άσκηση και παιχνίδι. Οι δραστηριότητες που συνδέουν ένα παιδί με το κατοικίδιό του είναι πρωτίστως σωματικές. Τα παιδιά κινούνται αρκετά και αθλούνται διατηρώντας το σώμα τους σε καλύτερη φυσική κατάσταση από ότι ένα παιδί που έχει για συντροφιά την τηλεόραση ή το tablet. Η καθημερινή βόλτα του σκύλου κάνει καλό σε όλους.

Ηρεμία
Τα κατοικίδια ζώα έχουν την ικανότητα να ηρεμούν τα παιδιά. Ορισμένα παιδιά μάλιστα νιώθουν καλύτερα με τους μικρούς τετράποδους φίλους τους από ότι με άλλους ανθρώπους. Όπως ακριβώς και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά στρέφονται στα αγαπημένα τους κατοικίδια όταν είναι στεναχωρημένα, θυμωμένα ή απλώς αναστατωμένα. Με ένα μαγικό τρόπο, τα ζώα ηρεμούν τα πνεύματα προσφέροντας άνευ όρων αγάπη.

Αντιμετώπιση του άγχους
Μπορεί να σας εκπλήσσει, αλλά και τα παιδιά έχουν άγχος. Το χάιδεμα και η αγκαλιά ενός σκύλου μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Συχνά οι άνθρωποι στρέφονται στα κατοικίδιά τους για να νιώσουν καλύτερα. Ακούν όλα μας τα παράπονα χωρίς να αντιμιλούν και χωρίς να ζητούν τίποτα. Είναι πάντα δίπλα μας και δεν προσπαθούν να μας μαλώσουν ούτε να μας νουθετήσουν. Ακόμη και οι γάτες, που για πολλούς δεν είναι τόσο εκδηλωτικά ζώα όπως οι σκύλοι, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους. Μία γάτα που χουζουρεύει στην αγκαλιά σου ζητώντας μόνο χάδια μπορεί να είναι το καλύτερο αγχολυτικό.

Βοηθούν στην ανάγνωση
Μία από τις εκπλήξεις στα οφέλη που προσφέρουν τα κατοικίδια. Πολλά παιδιά νιώθουν καλύτερα να διαβάζουν δυνατά στους τετράποδους φίλους τους από ότι σε γονείς και δασκάλους. Ίσως επειδή τα ζώα δεν κρίνουν και δεν διορθώνουν. Έστω κι έτσι όμως, τα παιδιά εξασκούν την ανάγνωση, καθώς διαβάζουν πολύ περισσότερο και μάλιστα φωναχτά. Τα παιδιά ουσιαστικά αφηγούνται στα κατοικίδιά τους αυτό που διαβάζουν κι αυτό συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση του κειμένου.

Μαθαίνουν ότι υπάρχουν συνέπειες
Όταν η φροντίδα των κατοικίδιων δεν γίνεται σωστά και με επιμέλεια, τότε οι συνέπειες είναι πραγματικές και ορατές ακόμη και για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας. Εάν δεν ταΐσει τα ψαράκια, τότε θα πεθάνουν. Εάν το σκυλάκι δεν βγει βόλτα, τότε θα εκνευριστεί. 

Δέσμευση
Η ζωή με ένα κατοικίδιο ζώο απαιτεί τεράστια δέσμευση. Τα κατοικίδια δεν είναι αντικείμενα και παιχνίδια, που το παιδί μπορεί να καταχωνιάσει σε κάποιο ράφι και να ξεχάσει. Χρειάζονται τροφή, καθάρισμα, άσκηση, ψυχαγωγία και αγάπη καθημερινά. Τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια και τις επιπτώσεις της δέσμευσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πειθαρχία
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα κατοικίδιο μαθαίνουν πολλά για την πειθαρχία. Εάν έχουν ένα σκυλάκι στο σπίτι αναγκάζονται να το εκπαιδεύσουν, μεταξύ άλλων, να ακούει, να μην μασουλάει τις παντόφλες και να μην κάνει την ανάγκη του στο σπίτι. Με αυτή τη διαδικασία το παιδί μαθαίνει στην πράξη την έννοια της πειθαρχίας. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά που ζουν με κατοικίδια μαθαίνουν την έννοια της πειθαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου