Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ζωγραφίζει τους τοίχους;

Ζωγραφική σε μεγάλους «καμβάδες»
Σας φωνάζει μια μέρα για να σας δείξει την καλλιτεχνική του δημιουργία και όταν μπαίνετε στο δωμάτιο, βλέπετε όλους τους τοίχους και το πάτωμα μουντζουρωμένα! Φυσικά και βγαίνετε από τα ρούχα σας, παθαίνετε σοκ και σας πιάνει τρέλα, αλλά έχετε να κάνετε με ένα μικρό παιδί, που μια από τις βασικές του "δουλειές" είναι να σας προκαλεί όλα τα παραπάνω.


Η λύση φυσικά δεν είναι ούτε η τιμωρία, ούτε να εξαφανίσετε από προσώπου γης όλα τα μολύβια, τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές του. Μπορείτε φυσικά να περιορίσετε την πρόσβαση σε αυτά και να του επιτρέπετε να τα χρησιμοποιεί συγκεκριμένες ώρες ώστε να ζωγραφίζει υπό την επίβλεψή σας. Αν, όμως, βλέπετε ότι έχετε μπροστά σας έναν εκκολαπτόμενο ζωγράφο που θέλει να εκφράζεται καλλιτεχνικά σε μεγάλους "καμβάδες" τότε προμηθεύστε το με τα κατάλληλα υλικά και αφήστε το να δημιουργήσει.


Πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε από τα παρακάτω καλό είναι να μάθετε στο παιδί σας ότι ζωγραφίζουμε στο χαρτί. Ακόμα και αν έχετε αποφασίσει να του παραχωρήσετε έναν τοίχο του σπιτιού, το μάθημα αυτό είναι αναγκαίο για τις ώρες που βρίσκεται σε δημόσιους χώρους, όπως είναι το σχολείο ή το κολυμβητήριο. Φροντίστε, λοιπόν, να του το υπενθυμίζετε τακτικά, δηλαδή κάθε φορά που του δίνετε μια κόλλα ζωγραφικής.

Εάν δεν δείχνει να καταλαβαίνει και αφήνει τις μπογιές να ξεγλιστρούν στο τραπέζι ή στο πάτωμα, μαρκάρετε τις πλευρές του χαρτιού με έγχρωμη κολλητική ταινία για να δημιουργήστε ένα πλαίσιο.

Αν θέλετε να αφήσετε εντελώς ελεύθερη τη δημιουργικότητα του μικρού σας, ορίστε έναν τοίχο στο δωμάτιό του όπου θα μπορεί να ζωγραφίζει ό,τι θέλει αλλά τονίστε του ότι μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο αυτόν ως "καμβά" και κανένα άλλο σημείο του σπιτιού.

Εάν δεν είστε τόσο τολμηροί, μπορείτε απλώς να κολλήσετε μεγάλα φύλλα χαρτιού στον ένα τοίχο του δωματίου του, ορίζοντας αυτή τη γωνιά ως σημείο χειροτεχνίας. Εναλλακτικά, εφοδιάστε το με μεγάλες κόλλες χαρτιού τις οποίες θα απλώνει στο πάτωμα και θα μπορεί να ζωγραφίζει.

Διαλέξτε ειδικές μπογιές που πλένονται εύκολα και αποφύγετε να του δίνετε μολύβια που για να τα βγάλετε από τον τοίχο θα πρέπει να τρίβετε τις μουτζούρες με σφουγγάρι για ώρες. 

Τέλος, σκεφτείτε να συνδυάσετε την καλλιτεχνικότητα του μικρού σας με τη διακόσμηση του δωματίου του. Στο εμπόριο κυκλοφορεί πλέον μια μαύρη μπογιά που μετατρέπει τον τοίχο σε μαυροπίνακα.Επενδύστε σε αυτήν την πανέξυπνη ιδέα και αφήστε το μικρό σας ελεύθερο να κάνει εικαστικές παρεμβάσεις στο δωμάτιό του.


www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου