Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Τι μαθαίνει η κηπουρική στα παιδιά;

Μαθήματα κηπουρικής, μαθήματα ζωής
Μπορεί η κηπουρική να είναι η αφορμή για να έρθει το παιδί σας σε επαφή με τη φύση, αλλά είναι και ένας ευχάριστος τρόπος για να πάρει μαθήματα ζωής. Ας δούμε τι θα δώσει η διαδικασία στο μικρό σας και φυσικά σε εσάς:


Δημιουργικότητα. Θα χρησιμοποιήσετε τις γνώσεις που έχετε ήδη για να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.

Υπευθυνότητα. Η νέα ζωή για να αναπτυχθεί θα εξαρτάται από τη δική του φροντίδα και μόνο. Μπορεί ένα φυτό να μην είναι τόσο απαιτητικό όσο ένα ζωάκι, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα στην ανάληψη ευθυνών.

Εφευρετικότητα. Οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε φυτού θα το βοηθήσουν να εξασκηθεί στην επίλυση προβλημάτων. Μήπως το λουλούδι θέλει περισσότερο φως; Μήπως ο βασιλικός θέλει ξεσπόριασμα; Μήπως ο αδύναμος μίσχος θέλει στήριγμα για να αναρριχηθεί;

Ανάληψη ρίσκου. Μέσα από την κηπουρική δύσκολων ή ασυνήθιστων φυτών θα μάθει πώς να αφήνει πίσω την ασφάλεια και να παίρνει ρίσκα. Μπορεί να μην ξέρει πώς να φροντίσει μια ορχιδέα, αλλά θα το προσπαθήσει με στόχο να κατακτήσει το αποτέλεσμα.

Έρευνα. Προκειμένου να φυτέψει, να φροντίσει και να περιποιηθεί σωστά ένα φυτό, θα πρέπει, εκτός από τη δική σας βοήθεια, να ανατρέξει σε βιβλία, online άρθρα, κ.ά.

Υπομονή. Χωρίς να γνωρίζει από πριν αν αυτό που θα φυτέψει θα έχει επιτυχία, θα απολαύσει τη διαδικασία φυτεύοντας, ποτίζοντας και φροντίζοντας το φυτό μέχρι αυτό να ξεπεταχτεί, να βγάλει φυλλαράκια ή καρπούς. Με τον τρόπο αυτό θα απολαύσει την εμπειρία της αναμονής για το αποτέλεσμα.

Αγάπη για τη φύση. Θα έρθει σε επαφή με το μυστήριο και τη δύναμη της φύσης, συνεπώς και της ίδιας της ζωής.

Επέκταση γευστικών οριζόντων. Αν φυτεύετε λαχανικά και βότανα, τα οποία αργότερα καταλήγουν στο πιάτο σας, το παιδί σας θα μάθει να εκτιμά την τροφή και τον τρόπο που αυτή παράγεται. Φυτεύοντας, μάλιστα, λαχανικά ή άλλα ήδη εδώδιμων ασυνήθιστων φυτών θα δοκιμάσει κάτι καινούργιο και έτσι θα νικήσετε την εκλεκτικότητά του στο φαγητό.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου