Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία να στείλουμε τα μικρά μας στον παιδικό σταθμό;

Πώς να επιλέξετε τη σωστή σχολική σάκα
Μέχρι τα 2,5 χρόνια είναι καλύτερα, τόσο από σωματική όσο και από συναισθηματική άποψη, ένα παιδί να μένει σε οικείο περιβάλλον, λένε οι ειδικοί. 
Μετά τα 2,5 χρόνια το παιδί είναι έτοιμο, αλλά όχι υποχρεωμένο, να παρακολουθήσει πρόγραμμα παιδικού σταθμού. Μετά τα 3 - 3,5 χρόνια αρχίζει να γίνεται απαραίτητο. 

Το παιδί έτσι βοηθιέται στο να αποκτήσει με δομημένο τρόπο γνώσεις και να αναπτύξει νοητικές δεξιότητες. Να μάθει και να χαρεί μέσα από τις δραστηριότητες του παιδικού σταθμού και το ελεύθερο παιχνίδι. 

Περισσότερο απ” όλα, όμως, μαθαίνει να συναναστρέφεται, να συνυπάρχει, να μοιράζεται, να συνεργάζεται και να χαίρεται. Μαθαίνει να ακολουθεί τους κανόνες και τα όρια της ομάδας, να πειθαρχεί σ' αυτά, να κοινωνικοποιηθεί. 

Γιατί το βασικότερο στοιχείο της κοινωνικοποίησης είναι η εκμάθηση και η αποδοχή των κανόνων συναλλαγής μέσα σε μια ομάδα και ο σεβασμός των άλλων αλλά και του εαυτού του. Και ηλικιακά είναι έτοιμο γι' αυτά μετά τα 3 χρόνια. Οι αναπτυξιακές του ικανότητες μόνο τότε το βοηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου