Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Φθινόπωρο, καιρός για πίτες με γλυκιά κολοκύθα!

Επιχείρηση κολατσιό: 5 ιδέες για υγιεινά σνακ
2 φανταστικές συνταγές για γλυκιά και αλμυρή πίτα με πρωταγωνίστρια τη στρουμπουλή, πορτοκαλοκίτρινη κολοκύθα, που μπαίνει στην εποχή της. H παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αξιοποίησε τις γλυκές κολοκύθες σε νόστιμες γεμίσεις για πίτα!

Κολοκυθόπιτα γλυκιά (με ρύζι)

Υλικά συνταγής:
12 φύλλα κρούστας (του μπακλαβά), 1 κιλό κολοκύθα (κίτρινη) τριμμένη, 500 ml φρέσκο γάλα, 1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα, 200-220 γρ. βούτυρο, 5 αυγά, 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, 4 βανίλιες, 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, λίγο αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση συνταγής: Σοτάρετε την τριμμένη κολοκύθα σε λίγο βούτυρο, αφού την αλατίσετε ελαφρά, μέχρι να φύγουν τα υγρά. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το γάλα με το ρύζι μέχρι να πήξει. Όταν πήξει το μείγμα, το ρίχνετε στην κολοκύθα και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες και την κανέλα και ανακατεύετε πάλι. Αλείφετε ένα ταψί με βούτυρο, στρώνετε τα 4 πρώτα φύλλα αλείφοντάς τα με βούτυρο, και ρίχνετε από πάνω το μισό μείγμα. Συνεχίζετε με άλλα 4 φύλλα, ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα και στο τέλος τα υπόλοιπα 4 φύλλα, βουτυρώνοντας πάντα. Χαράζετε τα φύλλα, τα ραντίζετε με νερό και ψήνετε στους 200° C σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει καλά (για 50 λεπτά περίπου). 5 λεπτά πριν το τέλος, βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και αλείφετε την πίτα με το υπόλοιπο βούτυρο. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και το ξαναβάζετε στο φούρνο για 5 λεπτά ακόμη.

Αλμυρή κολοκυθόπιτα με πατάτες και τυριά (χωρίς φύλλο)

Υλικά συνταγής: 750 γρ. πατάτες καθαρισμένες, τριμμένες σε χοντρό τρίφτη, 750 γρ. κολοκύθα κίτρινη (σάρκα) καθαρισμένη, ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαργαρίνη αναμειγμένη με λάδι, 400 γρ. τυρί φέτα τριμμένη, 300 γρ. γραβιέρα τριμμένη, ½ ματσάκι δυόσμος και ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 5 αυγά και επιπλέον 2 κρόκοι αυγών για το άλειμμα, 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκίσιο αλεύρι, 125 ml γάλα εβαπορέ, ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο, λίγο αλάτι.

Εκτέλεση συνταγής: Τρίβετε την κολοκύθα, την πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και την αφήνετε να στραγγίσει σε τρυπητό για 1 ώρα. Ανακατεύετε σε μπολ την κολοκύθα με τις πατάτες, τα τυριά, το καλαμποκίσιο αλεύρι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το πιπέρι. Χτυπάτε τα 5 αυγά με το γάλα εβαπορέ και τα ενσωματώνετε στο μείγμα με τις πατάτες και την κολοκύθα. Σε κατσαρολάκι λιώνετε τη μαργαρίνη και το λάδι και αλείφετε ένα ταψί. Απλώνετε επάνω το μείγμα λαχανικών και αυγών. Ρίχνετε όσο από το μείγμα βουτύρου-λαδιού περίσσεψε (αφού το χτυπήσετε με τους 2 κρόκους) στην επιφάνεια της πίτας. Ψήνετε την πίτα στους 180-200ºC για 55’-60’ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.

www.icookgreek.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου