Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Εξασφαλίστε την ασφάλεια των παιδιών στο σπίτι

Ποια μωρά μπουσουλάνε πιο γρήγορα;
Τα παιδιά από τη στιγμή που μαθαίνουν να περπατάνε, θέλουν ν' ανακαλύψουν τον κόσμο. Ακόμα και το ίδιο το σπίτι είναι ένας ολόκληρος κόσμος για αυτά, στον οποίον θέλουν να τρέξουν, να σκαρφαλώσουν, ν' αγγίξουν, ν' ανακαλύψουν κάθε σπιθαμή. Και ακριβώς αυτό πρέπει να κάνουν για να αισθάνονται ελεύθερα και αυτοδύναμα. Δεν είναι ο ρόλος των γονιών να τρέχουν από πίσω τους συνέχεια και να φωνάζουν "μη και μη" ή "πρόσεχε θα πέσεις", "πρόσεχε θα χτυπήσεις".


Για να είναι σίγουροι όμως και οι γονείς ότι έχουν ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ατυχήματος ή τραυματισμού μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να κάνουν κάποιες ενέργειες προφύλαξης. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αποδεχτούν ένα ποσοστό ρίσκου. Αλλά ένα ποσοστό ρίσκου υπάρχει και στην ίδια τη ζωή, οπότε καλό είναι το μάθουν τα παιδιά από νωρίς, για να προσέχουν και τα ίδια τον εαυτό τους.

Μέτρα προστασίας μέσα στο σπίτι
  • Ελέγξτε την απόσταση ανάμεσα στα κάγκελα του κρεβατιού του, αλλά και του μπαλκονιού του σπιτιού σας, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να γλιστρήσει ανάμεσα και να πέσει.
  • Σιγουρευτείτε ότι τα ράφια στους τοίχους είναι καλά καρφωμένα και ότι δεν θα πέσουν πάνω στο παιδί όταν ανασηκωθεί στις μύτες να πιάσει κάτι.
  • Όταν αρχίσει το παιδάκι σας να μπουσουλάει, πέστε κι εσείς στα γόνατα και ελέγξτε τον χώρο από τη δική του οπτική γωνία.
  • Αγοράστε από τα καταστήματα παιδικών ειδών τα ειδικά μπαλάκια που προσαρμόζονται στις γωνίες των χαμηλών τραπεζιών.
  • Αντίστοιχα, προμηθευτείτε και το σύστημα που ασφαλίζει τον φούρνο για να μην ανοίγει και την μπάρα που απαγορεύει την πρόσβαση στα μάτια και στα κουμπιά της κουζίνας.
  • Κολλήστε στις τζαμαρίες χαρούμενα χρωματιστά αυτοκόλλητα για αν μην υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει πάνω τους τρέχοντας.
  • Αν σπάσει ένα γυάλινο σκεύος μέσα στο σπίτι θα πρέπει όχι μόνο να σκουπίσετε αλλά και να σφουγγαρίσετε για να φύγουν ακόμα και τα θραύσματα του γυαλιού που δεν φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι.
  • Το φωτάκι της νύχτας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 μέτρο μακριά από οποιοδήποτε ύφασμα ή ξύλο για να μην υπάρχει κίνδυνος να πιάσει φωτιά. Τοποθετήστε το μακριά από την κούνια του μωρού, τις κουρτίνες, τις πετσέτες και τις πάνες στην αλλαξιέρα.
Έλλη Βασιλείου
www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου