Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Ιδέες για ένα παιδικό δωμάτιο… όνειρο!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Δωμάτιο για 2. Διακοσμείστε τον τοίχο
Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας πολύ δύσκολος χώρος για ένα σπίτι, λόγω της πολυμορφικότητάς του. Είναι ένας χώρος που αλλάζει μέρα με τη μέρα, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Στην αρχή περιέχει όλα τα απαραίτητα αντικείμενα και παιχνίδια για τη φροντίδα και τη διασκέδαση του βρέφους και του νηπίου, έπειτα γεμίζει με σχολικά είδη, μικρά έπιπλα και βιβλία, και καταλήγει να γίνει ένα εφηβικό δωμάτιο με ιδιαίτερα αντικείμενα που δεν θυμίζουν τα παιδικά. Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να φροντίσει ώστε το παιδικό δωμάτιο να είναι ένας χώρος ιδιαίτερος και αγαπητός στο παιδί για όσο το δυνατόν περισσότερο;

Το χρώμα των επίπλων και η χρήση τους

Οι γονείς είτε θα ξοδέψουν χρήματα για να αγοράσουν έπιπλα που μετά από λίγα χρόνια θα είναι παντελώς άχρηστα για τα παιδιά τους (ροζ συρταριέρες ή κομοδίνα με αερόστατα) ή θα δημιουργήσουν έναν κρύο χώρο με έπιπλα που το παιδί θα χρησιμοποιήσει στα 15 του χρόνια. Υπάρχει και η μέση λύση: απλά έπιπλα που ταιριάζουν σε όλες τις ηλικίες.

Στις επιφάνειες ξύλου, προτιμήστε χρώματα απαλά και ουδέτερα. Οι ανοιχτόχρωμοι τόνοι δίνουν φως και ταιριάζουν σε παιδιά και εφήβους: ντουλάπες, κρεβάτια και άλλα έπιπλα μπορούν να είναι από ξύλο σημύδας ή σε τόνους του μπεζ, του γαλάζιου και του λευκού (ή στο περίφημο "λευκό του πάγου"). Δεν χρειάζεται το ροζ να κυριαρχεί για τα κορίτσια και το γαλάζιο για τα αγόρια: αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν τη δική τους ταυτότητα μακριά από στερεότυπα!

Παλέτες και κατασκευές


Τα έπιπλα από παλέτες είναι πολύ δημοφιλή, οικονομικά, έχουν αντοχή και είναι εύκολο να τα κατασκευάσει κανείς (αλλά και ένας ξυλουργός μπορεί να βοηθήσει με μικρό κόστος). Επιλέξτε έπιπλα από παλέτες για μικρές πολυθρόνες - καναπεδάκια, τραπεζάκια και μικροσκοπικά γραφεία που ίσως χρειάζεται το παιδί σας και επενδύστε σε κάτι πιο… σταθερό σε επόμενο στάδιο. Το καλό με τέτοια έπιπλα είναι ότι μπορείτε να δώσετε εσείς το χρώμα που θέλετε, μπορείτε, με λίγα λόγια, ακόμη και να τα βάψετε μαζί με το παιδί σας ή να τα ζωγραφίσετε και τότε θα είναι πράγματι ιδιαίτερα κομμάτια!

Κουρτίνες και τοίχοι

Επιλέξτε φωτεινά και ουδέτερα χρώματα για τους τοίχους του παιδικού δωματίου. Ανοικτό ροζ, πράσινο της μέντας, πολύ ανοικτό λιλά και πορτοκαλί δίνουν μια ξεχωριστή νότα. Αποφύγετε το λευκό στους τοίχους - θυμίζει νοσοκομείο ή δημόσιο κτίριο. Τα παιδιά βλέπουν λευκούς, αδιάφορους τοίχους και στα σχολεία τους (τα περισσότερα, τουλάχιστον), δεν χρειάζεται να το βλέπουν και στον χώρο τους. Μια καλή λύση για ένα πιο ιδιαίτερο τοίχο είναι η ταπετσαρία, που μπορεί να έχει χρωματιστά μοτίβα, ή η αφισοκόλληση, με κομμάτια από περιοδικά ή και ζωγραφιές των παιδιών σας. Μια ακόμη ιδέα είναι τα μοτίβα σε στυλ μπορντούρας που πλαισιώνουν τους τοίχους σε ένα συγκεκριμένο ύψος, αλλά και οι τεχνοτροπίες με σφουγγάρι στη βαφή των τοίχων.

Οικολογική συνείδηση

Τα φυτά μας ηρεμούν και μας ξεκουράζουν όταν τα βλέπουμε. Τα παιδιά όταν αναλάβουν τη φροντίδα ενός φυτού, το πότισμα και τον καθαρισμό του, μπορούν να μάθουν πώς να είναι υπεύθυνα και πώς να σκέφτονται κάτι εκτός του εαυτού τους, ενώ διδάσκονται την οικολογική συνείδηση. Μάθετε στο παιδί σας όλα τα παραπάνω φυτεύοντας μικρά φυτά σε βαζάκια ή γλάστρες και τοποθετώντας τα στο παράθυρο ή το μπαλκόνι του παιδιού σας. Έτσι έχετε και μια όμορφη νότα στο δωμάτιό του, αλλά και άλλα, μαθησιακά οφέλη.

Σκεφτείτε τις παραπάνω ιδέες και δείτε ποιες ταιριάζουν στο παιδί και σε εσάς! Καλές κατασκευές!

Αναστασία Καρούτη
www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου