Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν δανειζόμαστε κούνιες και καροτσάκια για το μωρό;

iStock_000007286677Small
Τα καροτσάκια, το κάθισμα του αυτοκινήτου και οι κούνιες, που κοιμούνται τα μωράκια σας αποτελούν ακριβό εξοπλισμό για το νεογέννητο. Δεν είναι κακό να δανειστείτε μερικά από αυτά από κάποια φίλη ή συγγενή που το παιδάκι της μεγάλωσε, προκειμένου να εξοικονομήσετε ορισμένα χρήματα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι όσον αφορά τη χρήση ορισμένων μεταχειρισμένων αντικειμένων. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι ασφαλές να δανειστείτε και τι όχι:

Κούνια

Θα ήταν καλύτερα να μείνετε μακριά από την απόκτηση μιας μεταχειρισμένης κούνιας για το μωράκι σας. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προειδοποιεί ότι το ξεφλούδισμα της βαφής και τυχόν μικρές ανωμαλίες ή ακίδες μπορεί να είναι επικίνδυνα για το μωρό και η πιθανότητα των κινδύνων αυτών αυξάνεται με την "ηλικία" της κούνιας. Επιπλέον, ορισμένα τμήματα μπορεί να λείπουν, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να μην έχει γίνει σωστή συναρμολόγηση της κούνιας. Σκεφτείτε ότι τα χρήματα που θα ξοδέψετε για να ανανεώσετε μια παλιά κούνια μπορεί να είναι ίδια με την αγορά μιας ολοκαίνουργιας.

Καθισματάκι αυτοκινήτου

Γνωρίζατε ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων έχουν ημερομηνία λήξης; Τα περισσότερα από αυτά λήγουν εντός έξι ετών, αλλά αυτό εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξετάζετε προσεκτικά το εγχειρίδιο του δικού σας μοντέλου. Ένα μεταχειρισμένο καθισματάκι αυτοκινήτου μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως στα αρχικά πρότυπα ασφαλείας του. Και επειδή τα πρότυπα ασφαλείας πάντα αλλάζουν, είναι σημαντικό να πάρετε ένα κάθισμα αυτοκινήτου που πληροί όλες τις προδιαγραφές. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προειδοποιεί επίσης τους γονείς να μην δανείζονται καθίσματα που έχουν υποστεί ρωγμές από τρακάρισμα ή τους λείπουν εξαρτήματα.

Καροτσάκια

Τα παιδικά καρότσια δεν έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε ένα μεταχειρισμένο καροτσάκι. Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε μήπως πρόκειται για ένα προϊόν που έχει ανακληθεί και έπειτα να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Τα καροτσάκια υπόκεινται μεγάλες φθορές κατά τη χρήση τους, γι’ αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι τροχοί του λειτουργούν σωστά, το κάθισμα είναι ασφαλές και υποστηρικτικό και ότι κανένα από τα εξαρτήματά του δεν είναι χαλαρό.

Παιχνίδια

Είναι πολύ γλυκό όταν τα παιχνίδια μιας οικογένειας περνούν από το ένα μέλος στο άλλο, όμως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τα αντικείμενα που θα δώσετε στο παιδί σας κι εκείνα που θα πετάξετε στα σκουπίδια. Γνωρίζατε ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κοριών και βακτηριδίων μέσω των λούτρινων παιχνιδιών; Προτού δανειστείτε παιχνίδια για το μικρό σας βεβαιωθείτε ότι τα έχετε πλύνει πολύ καλά και ελέγξτε τα για τυχόν ελαττώματα (π.χ. μάτια από αρκουδάκια που κινδυνεύουν να ξηλωθούν), τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά περιστατικά πνιγμού στο παιδί.

Μαρία Ιωαννάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου