Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Τρόποι για να πυροδοτήσετε την παιδική φαντασία!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Βάλτε... τις αποκριάτικες μάσκες!
Καθώς η ζωηρή φαντασία βοηθάει το μικρό σας να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του και να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες καταστάσεις, ακολουθήστε μερικά βήματα για να το βοηθήσετε να την αναπτύξει. Τι πιο ωραίο, άλλωστε, από το να έχετε στο σπίτι σας ένα παιδί, που δημιουργεί ιστορίες, που είναι δημιουργικό και που φέρνει τη μαγεία στην καθημερινότητα!


Διαβάστε μαζί. Η ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών είναι ιδανικός τρόπος για να εμπλουτίσετε τη φαντασία του μικρού σας. Επιλέξτε βιβλία με μεγάλες, χρωματιστές εικόνες και εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι το μικρό σας δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει, ώστε να φτιάχνετε δικές σας ιστορίες. Δείξτε του φωτογραφίες και εικόνες, από μέλισσες και βατράχια μέχρι ανεμόμυλους και καΐκια, μιμηθείτε τον ήχο των ζώων και των οχημάτων, υιοθετήστε διαφορετικές και περίεργες φωνές για τους χαρακτήρες του βιβλίου και μιλήστε του για τις περιπέτειες των ανθρώπων ή των ζώων, που απεικονίζονται στις σελίδες του παραμυθιού.


Μοιραστείτε ιστορίες.
Η διήγηση δικών σας ιστοριών ή παραμυθιών είναι εξίσου σημαντική για το παιδί σας όσο και η ανάγνωση βιβλίων. Αν βάζετε το μικρό σας στη θέση του βασικού πρωταγωνιστή των ιστοριών, τότε έχετε βρει έναν καλό τρόπο για να μπορεί να αναπτύξει την αίσθηση του εαυτού του και της μοναδικότητάς του. Πολύ σύντομα το μικρό σας θα αρχίσει να διηγείται τις δικές του ιστορίες και περιπέτειες.

Μύηση στη μουσική. Αν το μωρό σας είναι πολύ μικρό για να παρακολουθεί μαθήματα μουσικής, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να γεμίσετε με μουσικά ακούσματα την καθημερινότητά του. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να τραγουδήσει, να χορέψει και να παίξει ένα μουσικό όργανο, είτε πραγματικό αν έχετε στο σπίτι, είτε παιχνίδι, είτε απλώς τα κατσαρολικά σας!

Ενθαρρύνετε το θεατρικό παιχνίδι. Όταν το μικρό σας φαντάζεται ένα σενάριο ή μια ιστορία με χαρακτήρες, αναπτύσσει κοινωνικές και λεκτικές δεξιότητες. Συνεπώς το να μπορεί να δραματοποιεί όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά του έχει να του μάθει πολλά. Θα αρχίσει να κατανοεί ζητήματα που έχουν να κάνουν με το συναίσθημα, καθώς θα δημιουργεί ιστορίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα συναισθήματα της λύπης, της χαράς, του φόβου και της ασφάλειας. Ξεθάψτε τις αποκριάτικες στολές του, τα ρούχα που δεν φοράτε πια, απαντήστε θετικά στις προσκλήσεις για τσάι και φτιάξτε μία σκηνή από σεντόνια για να διανυκτερεύσετε στη "ζούγκλα"!

Εφεύρετε σκηνικά και εξοπλισμό για τα παιχνίδια!
Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε σκηνικό για το παιχνίδι. Για παράδειγμα ένα χαρτόκουτο μπορεί να μετατραπεί σε αυτοκίνητο, καράβι, ή τρένο και μια πετσέτα μπορεί να γίνει η κάπα ενός ήρωα με υπερφυσικές δυνάμεις. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της δράσης σε μια ιστορία λαμβάνει χώρα μέσα στο μυαλό του μικρού σας, δεν είναι καθόλου βοηθητικό να εφοδιαστείτε με λεπτομερείς στολές από ήρωες, που ήδη υπάρχουν. Μπορείτε να φυλάτε όλα τα σύνεργα σε ένα παλιό μπαούλο -ίσως κάποιοι έχετε από τις γιαγιάδες σας- έτσι ώστε τα παιχνίδια να εξάπτουν ακόμα περισσότερο τη φαντασία, δίνοντας και έναν τόνο περιπέτειας. Μπορείτε να τοποθετείτε κάποιες φορές ένα καινούργιο σκηνικό ή σύνεργο, ώστε να το ανακαλύπτει όποτε το ανοίγει.


Περιορίστε τον χρόνο που βλέπει τηλεόραση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, τα μωρά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να βλέπουν καθόλου τηλεόραση. Ωστόσο, αν το μικρό σας βλέπει τηλεόραση, επιτρέψτε του να κάθεται μπροστά στην οθόνη για 10 ή 15 λεπτά. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την τηλεόραση για να το κρατάτε με κάτι απασχολημένο, ώστε να ησυχάσετε και προτιμήστε να καθίσετε μαζί του, να κάνετε ερωτήσεις, να αναπτύξετε ιδέες σχετικά με αυτό που βλέπετε και να διαπιστώσετε σε τι από όλα αυτά ανταποκρίνεται περισσότερο.


www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου